Pravi televizorji za igranje in prikazovanje umetniških del
Matjaž Ropret 8. januarja 2022 ob 16:15

Čas je, da pogledamo še Samsungove televizorje za prihajajočo sezono. Vsaj tiste, ki so jih predstavili ob boku ostalim na sejmu CES v Las Vegasu.

V osrčju vsega je linija Neo QLED, ki jo sestavljajo modeli z zasloni mini LED. Samsung se za zdaj ni odločil, da bi predstavil tudi televizor z lastno tehnologijo QD-OLED, prvenec je prepustil Sonyju z A95K. O razlogih lahko le ugibamo, morda je posredi visoka cena, morda tudi dejstvo, da podjetje v zadnjih letih ni preveč spoštljivo govorilo o OLED-ih, lahko preprosto želijo videti, kako dobro bo s to novostjo šlo nekomu drugemu, preden še sami poskusijo. Navsezadnje smo kakšen tak primer že videli v svetu pametnih telefonov, kjer Samsungova tipala, zaslone in druge tehnologije prej uporabijo kitajske znamke.

Ključna novost letošnjim zaslonov mini LED je 14-bitna gradacija pri uravnavanju ravni svetlobe namesto prejšnje 12-bitne. Poenostavljeno povedano to pomeni veliko večje število nivojev, kar pomeni lepše prehode med temnejšimi in svetlejšimi deli slike, s tem pa je prikaz boljši. Ti televizorji bodo imeli tudi nov procesor za obdelavo signala (logično) in »objektni«, večkanalni zvok s podporo za standard Dolby Atmos. Zvočniki so razpostavljeni po celotnem ohišju televizorja.

Priljubljeni model The Frame, ki simulira umetniško sliko z okvirjem, bo letos opremljen z nebleščečim (»mat«) zaslonom, kar naj bi ustvarilo še bolj verno simulacijo umetniškega dela na steni. Zanimivo pa bo videti, kakšna bo običajna slika. Tovrstni zasloni prenosnikov namreč niso enako atraktivni kot bleščeči. The Frame bo tudi na volj v več velikosti kot doslej, od zgolj 32 do kar 85 palcev diagonale. Podobne zaslone in večjo izbiro velikosti bodo imeli tudi televizor The Serif, ki so zasnovati z izstopajočimi podstavki.

Velikani s tehnologijo mikro LED so še vedno zunaj dosega običajnih smrtnikov, ki televizorjev z diagonalami 89, 101 ali 110 palcev niti nimajo kam postaviti. So pa tudi te, ki bodo morda nekoč nasledili OLED-e kot tehnologija za najboljšo možno sliko v stanovanju, kakopak izboljšali. Vsak tak zaslon ima vgrajenih 25 milijonov mikrometrskih diod, omogoča 20-bitno globino sivine in 100-odstotni barvni razpon tako DCI-P3 in Adobe RGB.

Med novimi lastnostmi so podpora za osveževanje s 144 Hz, kar bo mogoče izkoristiti ob priklopu ustrezno zmogljivega osebnega računalnika, možnost igranja prek oblačnih storitev Geforce Now in Google Stadia ter prikazovanje ter celo neposredno kupovanje nezamenljivih žetonov (NFT-jev). Uporabniški vmesnik bo prvič dobil nekakšen domači zaslon, zanimiv je daljinski upravljalnik, ki se bo samodejno polnil z izkoriščanjem radijskih valov v prostoru. Žal še naprej manjka podpora za kodek Dolby Vision, ki ga za najboljši prikaz uporabljajo nekatere najpomembnejše storitve pretočnega videa, kot so Netflix, HBO Max in Apple TV+.

Novi televizorji LG

Sonyjev OLED z novo tehnologijo

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.