Prava mobilna naročnina za tablico ali za šolarja v nižjih razredih OŠ?
Matjaž Ropret 12. julija 2021 ob 12:07

Uporabniki, naročniki, plačniki storitev se pogosto obnašamo hecno. Postavljamo si psihološke meje, kakšna cena se nam zdi še sprejemljiva in čeprav je razlike lahko samo nekaj evrov, se nam to že zdi preveč. Pri naročniških paketih mobilne telefonije je ena od redkih preostalih težav ostala nizka količina prenosa podatkov v najcenejših ponudbah, ki ne presegajo »psihološke meje« za uporabo v tablici, drugem telefonu ali pri otroku v nižjih razredih osnovne šole. Je morda pravo formulo našel HoT s paketom Giga mini?

Novi paket stane 6,99 evrov za 30 dni in je tako v tistem najnižjem cenovnem območju, saj pod sedmimi evri na mesec na trgu skoraj ni mogoče najti ničesar. Cena je tudi povsem enaka kot pri siceršnji osnovni ponudnik operaterja Hofer Telekom, paketu HoT mini, medtem ko je naslednja možnost, HoT maxi, že tri evre na mesec dražja in pri marsikomu lahko presega tisti prag, kar je pripravljen plačevati za povezljivost na dodatni napravi ali pri otroku. Toda filozofija obeh paketov za sedem evrov je precej različna.

HoT mini je »klasika«, ki poskuša, kolikor se da za tako ceno, pokriti celoten spekter mobilnih komunikacij. Vključuje 1500 minut in 1500 kratkih sporočil ter 4 GB prenosa podatkov. Toda v času, ko pretežno uporabljamo spletne storitve in aplikacije, tudi za pogovore in pisno klepetanje, je tistih gigabajtov lahko premalo. HoT Giga mini se zato opira na podobno logiko kot dražji (14,99 evrov) paket Giga, je namreč v osnovi podatkovni, klici in sms-i pa so dodatno plačljivi. Vključenih je 20 GB prenosa podatkov, od tega 2 GB med gostovanjem v EU.

Cena za minuto klica pri tem paketu znaša 3,9 centa, enako stane tudi vsak poslani sms ali mms. Hitrost prenosa podatkov v omrežju LTE je 20/5 Mb/s, za dodatna dva evra pa jo je mogoče, kot pri vseh paketih, nadgraditi na 50/10 Mb/s. Če je na računu dovolj dobroimetja, se po izteku 30 dni paket samodejno podaljša. V tem pogledu HoT še naprej ostaja predplačniška storitev, saj mora uporabnik poskrbeti, da nalaga dovolj denarja na svoj račun.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V Hofer Telekomu Giga mini vidijo kot  primerno možnost za tablico s povezljivostjo LTE ali za vzpostavljanje dostopne točke na kakšnem vikendu, kjer za tistih nekaj dni na mesec poraba ni pretirana, vseeno pa višjih od zgolj nekaj gigabajtov. Sam pa bi dodal še otroke, ki začnejo uporabljati pametni telefon. Ta starostna meja se je že precej spustila, vseeno pa ni potrebe, da bi šolarji »nižje stopnje« ves čas viseli na Youtubu in drugih storitvah in porabljali po 50 ali 100 gigabajtov na mesec. Starši jih tudi pri takem paketu še vedno lahko pokličejo, komunicirajo pa lahko tudi s pomočjo katere koli od ustreznih aplikacij.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.