Postavljanje pametnega doma: Zaradi varnosti je dobro, da lahko izbiraš! (#video)
Marjan Kodelja 22. februarja 2021 ob 06:28

Večino sodobnih naprav pametnega doma, sploh tistih izpod rok zagonskih podjetij, moramo, da sploh delujejo, povezati s strežnikom ponudnika. Čemu, ko nekaterih ne potrebujemo, kadar nas ni doma!

Pred leti so bili (pretirano) popularni v internet povezani gospodinjski aparati za kuhanje kave. Povezani so, da je uporabnik lahko od kjerkoli na planetu zagnal kuhanje dišečega in začetek dneva nujnega napitka. Zakaj že? Aparat mi je ne more digitalizirati in poslati v priponki elektronske pošte. Ponjo moram. Tako ali drugače. A ni potem vseeno – ko sem že tam -, če pritisnem tipko in počakam kratek čas, ki ga aparat pač zahteva. V tem je bistvo dobrih (oziroma manj dobrih) naprav pametnega doma. Morajo mi omogočiti izbiro. Da se sam odločim, ali jih želim ali ne želim povezati v internet in kadar jih ne, potem morajo brez omejitev v lokalnem omrežju opravljati osnovno funkcijo.

Varnost bi morali biti na prvem mestu,

Naj izdelovalec še tako dobro skrbi za varnost naprav, če je naprava povezana v internet, vedno obstaja odstotek možnosti, da gre nekaj narobe. Ni važno, kako majhna je verjetnost za to, dejstvo je, da obstaja. Medtem ko je ni, če ne vidi preko domačega usmerjevalnika. Zaradi tega preprosto razumljivega dejstva je možnost odločitve osnovni vzvod varnosti! Domofon italijanskega podjetja Bticino sodi med tovrstne naprave. Poleg tega, da za delovanje ne izkorišča radijskih valov temveč žice, dovoli povezano ali nepovezano delovanje. Namestite ga lahko doma ali v poslovnih prostorih in uporabljate preko notranje enote z zaslonom. Ali pa se odločite, da vam je udobje ravno tako pomembno kot varnost. Tedaj ga povežete z brezžičnim omrežjem in na telefon namestite aplikacijo Door Entry CLASSE100X

Dobra naprava pametnega in povezanega doma mora, če tako hočemo, delovati lokalno brez povezave v internet.

Čez udobje ga ni?

Udobje in potreba sta lahko razloga, čemu bi domofon priključili v internet. Če nam je vseeno, kdo stoji pred vhodnimi vrati, ko nikogar ni doma, funkcije ne boste uporabili. Klic domov zna biti zaradi vključenih količin v mobilnih paketih in dejstva, da ima skoraj vsak družinski član že svoj pametni telefon, manj uporabna funkcija. Verjetno se boste s tem strinjali Pa še klicani mora stopiti do notranje enote, da se lahko odzove, kar je hudo zoprno med udobnim počivanjem na zofi. Podobno velja za poslovno uporabo. Vendar bomo v tem primeru hitro prepoznali prednosti mobilne aplikacije. V primeru električne ključavnice, lahko kdorkoli ima aplikacijo na svojem telefonu, odpre vrata, ne zgolj tisti, ki je namenoma ali slučajno poleg notranje enoto. To v mnogočem olajša organizacijo dela v pisarnah. Medtem ko jih doma otroku ali nekomu zaupanju vrednemu, ki pač nima ključa oziroma radijskega obeska za odklepanje. V tem je bistvo mobilne aplikacije, ki zrcali funkcije notranje enote. Kajpada to velja za osnovne funkcije domofona, kajti če nanj priključimo druge naprave, potem se zna povečati uporabnost povezave v internet.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Tovrstnim napravam običajno lepijo pridevnik »pametne« ali celo »na osnovi umetne inteligence«, ki pa z resničnostjo nima veliko skupnega. Bolj ali manj zmogljive, še vedno so pomočniki, medtem ko moramo vedno znova tehtati med varnostjo in udobnostjo. Domofon Bticino je zanimiv, ker dovoljuje, da se o tem sami odločimo oziroma lahko kadarkoli spremenimo mišljenje. Bodisi, da ga povežemo ali izklopimo iz interneta!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja