Postavljanje pametnega doma: Za celovito rešitev je nujna zunanja pomoč
Matjaž Ropret 20. aprila 2021 ob 06:15

Pravi pametni dom se zna prilagajati uporabniku, vremenu, posameznim delom dneva in drugim okoliščinam, vsebuje pa različne elemente, od domofona in kamer, prek razsvetljave do zračenja, pa še kaj sem izpustil. Za vse te sklope in njihovo elegantno integracijo v celovito rešitev je treba najti zanesljivega svetovalca in morda tudi izvajalca.  

Nekaj elementov imam nameščenih in sem z njimi pretežno zadovoljen, a so samostojna kamera, radiatorski ventili, strešno okno in senčilo ter zvočniki, ki jih tudi lahko uvrstim v to kategorijo, četudi ne omogočajo govornega upravljanja, vseeno še daleč od tega, čemur bi lahko rekel kompleten pametni dom. Za kaj takega bi morali biti zraven vsaj še razsvetljava, domofon in vanj integrirana varnost, hlajenje, prezračevanje in mogoče gospodinjske naprave ter namakanje in košnja vrta. Vse skupaj pa bi moralo biti dobro povezano ter z možnostjo upravljanja z ene točke, tako fizične, v samem stanovanju, kot digitalne, na mobilni napravi. Kaj takega je težko doseči zgolj s sestavljanjem posameznih koščkov ali tudi s samogradnjo.

Peščici navdušencev se zdi zelo fino, če si lahko postavijo sistem s pomočjo osrednjega (običajno kartičnega) računalnika in z gradniki, ki jih izdelajo sami. Vsekakor tak pristop ni napačen za tiste, ki imajo veliko (tehničnega, programerskega in drugega) znanja tako za postavljanje kot za upravljanje sistema. Za večino zato ta način ni primeren. Omejitev je še v tem, da se s tipali, motorji in tistim, kar je mogoče za dokaj malo denarja kupiti pri »kitajcih«, da avtomatizirati določene zadeve, denimo okna in senčila, za kaj drugega, na primer elegantno rešitev razsvetljave ali odklepanje vrat in varnost, pa je treba poseči po vsaj nekaterih že pripravljenih elementih. Poleg tega se, vsaj po mojem mnenju, za novogradnjo ali ob konkretnem prenavljanju – v drugih scenarijih je korenito postavljanje pametnega doma težavno in ne izkoristi celotnega potenciala – spodobi vse skupaj urediti na nivoju, elegantno in profesionalno.

Marjan je že testiral enega od potencialnih domofonov za tovrstni dom, ki že sam po sebi omogoča marsikaj, z njim pa se da povezati še dodatno kamero in druge zunanje elemente. Tak sistem ni zgolj prijazen in enostaven glede spuščanja ljudi – obiskovalcev ali domačih – v hišo oz. stanovanje, je tudi precejšnja nadgradnja varnosti. Tudi zato, ker ve, kdaj je kdo doma in kdaj je stanovanje prazno. Ena od možnih koristi pametnega doma je denimo ustvarjanje scenarijev, ki simulirajo vašo prisotnost doma, čeprav ste stotine ali tisoče km stran. Kdor bo opazoval stanovanje, bo videl dviganje in spuščanje senčil, prižiganje in ugašanje luči, mogoče tudi televizorja, in bo na osnovi tega presodil, da raje ne bi poskušal z obiskom, med katerim seveda ne bi imel dobrih namenov.

Kdor bi si rad v živo ogledal in preizkusil delovanje tovrstnega kompletnega pametnega doma, si lahko rezervira termin v razstavnem salonu Comfort-el v Radovljici.

Celovit pametni dom, ki ima vkomponirano ogrevanje, klimatizacijo in prezračevanje, lahko poskrbi tako za precejšnje prihranke pri porabi energentov (in s tem seveda denarne) kot za večje udobje. Kot se povedal že pri testu ventilov, je mogoče marsikaj doseči s smiselnimi nastavitvami, profili, scenariji ter njihovim prilagajanjem glede na počutje in vremenske razmere, pomaga pa lahko tudi pamet takega sistema, povezana s tipali znotraj in zunaj. Upravljanje na daljavo je še dodaten plus, saj tako ni treba skrbeti, da bi prišli v mrzlo ali pregreto stanovanje. Z vremenskimi postajami pa se da zagotoviti še kaj drugega v sami hiši ali okrog nje in si s tem olajšati delo.

Mogoče je za slovensko okolje to malce manj pomembno in praktično, toda prijazen in sodoben pametni dom naj bi omogočal glasovne ukaze. Seveda ni nujno, nekaterim uporabnikom se »spuščanje« Alexe ali Googlovega pomočnika ter njunih mikrofonov v svoje domovanje zdi prevelika nevarnost zasebnosti in jih povsem razumem. Po drugi strani pa razumem tudi ponudnike, da pripravijo vse potrebno za integracijo s temi navideznimi pomočniki za tiste, ki nimajo zadržkov, in z veseljem prižigajo ali ugašajo luči, spuščajo senčila ali naročajo sesalniku naj gre na obhod s ključnimi besedami namesto s pritiskanjem na tipke ali dotikanjem po zaslonu.

Opisal sem nekaj, morda celo glavnino od tega, kar naj bi vseboval celovit pametni dom. Kdo vam ga bo postavil, je vaša izbira, lahko pa kot eno od možnosti svetujem, da greste po dodatne nasvete k strokovnjakom iz Comfort-el. Vsekakor je treba premisliti marsikatere vidike in narediti načrt, pri čemer lahko nekdo z izkušnjami precej pomaga, kajti to ni naloga, ki bi se je lotevali večkrat in vmes ugotavljali, kaj se obnese in kaj ne. Kasnejše odpravljanje napak, ki so jih storili že drugi, in se jim lahko izognete, bo zoprno in verjetno drago.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Podjetje Acenta, ki ponuja rešitve pametnega doma pod znamko Comfort-el, je sponzor tega članka. Ni pa vplivalo na njegovo vsebino niti ga ni vnaprej dobilo v vpogled.   

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja