Pošta kreativno dviguje ceno za nižjo kakovost storitve
Marjan Kodelja 25. junija 2021 ob 10:43

Da Pošta Slovenije v teh časih draži storitve, ni nič neobičajnega. Pravzaprav je logično in pričakovano. Nobene potrebe pa ni bilo za uvedbo ločenih prednostnih in neprednostnih pošiljk, saj so s tem hkrati še degradirali kakovost obstoječo storitve.

V začetku leta nas je vlada skušala prepričati, da bo deregulacija cen naftnih derivatov blagodejno vplivala na trg. Toda priča smo višjim in skoraj povsem enakim cenam ob nespremenjeni kakovosti storitve. Skoraj prepričan sem, da bo enako na trgu pisemskih pošiljk, po uvedbi ločevanja na prednostne in neprednostne. To namreč dovoljuje lani objavljeni splošni akt Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos), nikakor pa ni poteza, ki bi se je lahko potrošniki razveselili.

Prednostno pismo bo praviloma dostavljeno naslednji delovni dan, kot je to normalno za pisma, poslana do 1. julija, ko nov cenik stopi v veljavo, in kar do tedaj še vedno stane 0,55 evrea Kaj se potem spremeni? Podaljšali bodo čas dospetja za neprednostna pisma, ki bodo po Sloveniji potovala tja do tri delovne dni. Pošta Slovenije ne uvaja nove, sodobnejše storitve z dodano vrednostjo, ki bi jo bili uporabniki pripravljeni z veseljem plačati, temveč dodaja slabšo. In slabša bo celo dražja od trenutne. Po novem bomo morali za standardno pismo plačati 0,62 evra, če bo poslano neprednostno, in 0,67 evra za prednostno pošiljanje. Cena prednostnega priporočenega pisma bo 2,05 evra in neprednostnega 1,95 evra.

Uvedba pisem dveh hitrosti prenosa pomeni za izvajalca univerzalne poštne storitve možnost, da optimalneje organizira delovne procese v posameznih fazah prenosa

Ni mi jasno, kako namerava Pošta Slovenija doseči obljubljene dostavne roke, ko danes večino pisem dostavi v enem dnevu. Ker je Slovenija geografsko relativno majhna, to namreč ni težko. Bodo neprednostna pisma najprej za dan ali dva postavili v »čakalni koš« in jih odposlali šele dan pred predvidenim dospetjem? Čeprav bodo morda zaradi tega poštna vozila in torbe poštarjev napol prazni. Strošek obeh je namreč enak, če so polni ali prazni! Zagotovo pa ne bodo neprednostnih pisem poslali takoj, kajti to bi uporabniki hitro spoznali in potem prednostna storitev ne bi imela smisla. Kaj bodo storili v primeru, da ne bomo imeli nič proti, če pismo potuje tri dni. Bodo podaljšali rok dospetja na pet ali celo več dni? Dodatno podražili storitve? Ker sta po novem dve namesto ene, imajo mnogo več prostora za kreativno »čaranje«.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V sporočilu za javnost so še zapisali, da najnovejši trendi razvitih evropskih držav, ki trenutno beležijo najvišjo stopnjo digitalizacije poslovanja države in prebivalcev, posledično pa tudi količin pisem v obtoku, prehajajo na bistveno nižje standarde. V primeru ene kakovosti storitve, ki sodi v kategorijo neprednostnih pisem, podaljšujejo roke prenosa, ki segajo tja do pet dni (Francija in Danska), ali pa ohranjajo ločevanje pisem na prednostne in neprednostne, pri čemer je predpisana kakovost za prednostna pisma precej nižja. Na Hrvaškem 85 odstotkov pošiljk dostavijo naslednji dan, v Italiji 80 odstotkov pošiljk, medtem ko drugod prednostna pisma prispejo po dveh ali treh dneh. (Estonija, Norveška, Romunija, Švedska).

Zelo podobno ureditev prednostnih in neprednostnih pošiljk z vidika kakovosti, kot jo uvaja Slovenija, imata Avstrija in Nemčija. V sosednji Avstriji so cene za neprednostno in prednostno pismo 0,74 in 0,85 evra. To je le ena plat medalje. Močno namreč dvomim, da imajo njihovi poštni delavci enako nizke plače, da življenjskega standarda prebivalstva niti ne omenjam!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
  • Najboljša je ta, da bodo umetno “zavirali” pošto, odlagali v nekakšno “karanteno”…Tako se to razume. Fak, kakšen sistem. Veljaš, kolikor plačaš. Lep praznik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja