Poslovni HoT obljublja enostavno upravljanje mobilne telefonije v malih podjetjih
Matjaž Ropret 10. februarja 2022 ob 06:35

Ponudnik mobilne telefonije HoT (Hofer Telekom) je do lanske jeseni storitve prodajal zgolj domačim uporabnikom ali v birokratski govorici fizičnim osebam. Zdaj pa so na voljo tudi pravnim osebam, lepše rečeno podjetjem in samostojnim podjetnikom. Zatorej je čas za konkretni preizkus.

Ponudba HoT za poslovne uporabnike je z vidika paketov pravzaprav identična tisti, ki jo že poznamo. Izbirati je mogoče med tremi paketi in doplačati še za višjo hitrost prenosa podatkov. Poanta je v drugih lastnostih. Najprej v tem, da so računi za storitve izstavljeni pravilno za davčne obračune, po domače povedano gredo lahko v stroške. Potem pa so tu upravljanje s številkami in možnostmi uporabe za posamezne zaposlene ter plačevanje neposredno z bančnega računa. Pojdimo od začetka.

Kot je pri tem ponudniku v navadi, je treba najprej pridobiti kartice SIM. Te je mogoče kupiti v eni od trgovin HOFER ali naročiti na spletni strani, kjer se da plačati s kreditno (oz. novejšo debetno) kartico ali prek storitve PayPal. Cena na kartico je 1,99 evra. Seveda je mogoče nanje prenesti obstoječe številke (zahtevek za to prav tako oddate na spletu ali v aplikaciji), s čimer pa se tokrat ne bomo ukvarjali, zanima za poslovna storitev. Ko ima glavni skrbnik poslovne skupine v rokah kartico SIM, jo vstavi v svoj telefon, in takoj se samodejno aktivirajo storitve, nato sledi registracija v sistem. Poslovna skupina lahko šteje do 50 uporabnikov, če imate v podjetju več zaposlenih, bo treba odpreti več skupin. Lahko pa je uporabnik en sam, kot bo najbrž v primeru samostojnih podjetnikov. Rekel bi, da se sistem obnese nekje do deset uporabnikov v skupini, pri večjem številu zna vse skupaj postati nekoliko nepregledno in premalo skrben skrbnik bo hitro kaj poklikal narobe.  

Zadeva se sicer nekoliko razlikuje od upravljanja z več številkami v »zasebnem« HoT-u. Za začetek že registracija. Novi uporabnik se ne sme zagnati v aplikacijo Moj HoT, kot sem se sam, temveč mora vse skupaj opraviti v spletnem brskalniku. To bi lahko ponudnik bolj izpostavil ali v aplikacijo dodal opozorilo v smislu, »Če se želite registrirati kot poslovni uporabnik, morate poseči po drugi metodi.« V aplikaciji se namreč številko registrira kot zasebno in kdor to stori, bo moral klicati v klicni center, da jo izbrišejo, in jo bo mogoče prijaviti kot poslovno. Tak je tudi postopek za obstoječe uporabnike, ki bi radi prešli na poslovni paket. Spletna registracija vključuje vpisovanje podatkov, kot so ime podjetja, davčna številka in številka poslovnega bančnega računa (TRR), s katere boda šla plačila. V bistvu direktne bremenitve SEPA (če se znova izrazim z bolj razumljivim besednjakom – »trajniki«). Morda jo je bolje začeti na računalniku, razen, če imate kopijo (»sken«) osebne izkaznice na telefonu oz. jo lahko prenesete nanj. Osebni dokument je nujen za dokazovanje istovetnosti skrbnika poslovne skupine. Fotografijo dokumenta in ostale informacije pri operaterju preverijo in, če je vse v redu, potrdijo registracijo. Kar se zgodi kmalu, v mojem primeru se je celo zunaj običajnega delovnega časa.

Nato se lahko novopečeni »poslovnež« prijavi v Moj Hot, najsi bo v aplikacijo ali spletni portal, ki bo že prepoznal poslovni račun. Znova pa je več funkcionalnosti na voljo na spletu, kajti tam se dodaja še druge člane skupine, prenaša dobroimetje in podobno. Ne vem, čemu vsega tega ni v aplikaciji, a to ni edini primer, kjer ima urejanje v brskalniku še vedno višji status. Postopek dodajanja številk (uporabnikov oz. članov skupine) je enostavnejši, saj je treba le vpisati (»telefonske«) številke in enkratna gesla, ki pridejo po sms-u.  Potem lahko skrbnik preklaplja med člani in v njihovem imenu določa pakete in storitve, ki jih lahko koristijo (denimo prenos podatkov, gostovanje, itd). Še ena prednost spletnega vmesnika – ponudi pogled »upravljanje skupine,« na katerem so vsi člani, za katere skrbnik ureja zadeve, in pri vsakem glavne možnosti, kot so pregled porabe, izbiranje paketa, nastavljanje plačil in prenos dobroimetja. Slednjega se v aplikaciji, če nisem česa spregledal, sploh ne da storiti, je pa lahko uporabna možnost, če kateremu od zaposlenih zmanjka denarja na računu, a še ni čas za naslednjo polnitev.

Poleg PayPala in vrednostnic, kupljenih v fizični trgovini, je tu za polnitev, kot rečeno, na voljo mesečno plačevanje z bančnega računa. To je zagotovo najbolj elegantna rešitev, še vedno storitev ostaja predplačniška. Uporabnik oz. podjetje namreč napolni dobroimetje, ki ga nato koristi za plačevanje paketov, dodatnih opcij in drugih stroškov. Kdor želi plačevanje za že opravljene storitve z natančnim zneskom, ne polnjenja z enim od fiksno določenih, bom moral izbrati kakega drugega operaterja. Tu je treba preračunati, kakšni morajo biti mesečni prilivi, kar je vsaj zame še vedno nekoliko nadležno. Za vsakega od članov skupine je lahko nastavljeno ločeno polnjenje, če skrbnik tako želi, pa lahko polni le svoj uporabniški račun in potem ročno razporeja dobroimetje med ostale. Ti so sicer, ko so enkrat dodani v skupino, na svojih telefonih lahko prijavljeni v aplikacijo Moj HoT, da spremljajo porabo, ne morejo pa seveda upravljati s svojim računom. Nisem zaznal načina, da bi kar znotraj aplikacije posamezen član sporočil skrbniku, kaj bi potreboval, to mora storiti po klasičnih komunikacijskih kanalih. Znotraj portala Moj Hot so tudi izpiski, računi in ostali dokumenti.

HoT vsekakor ponuja enostaven način tako za sklenitev kot za urejanje poslovne naročnine (če ji lahko tako rečemo) na mobilno telefonijo. Še malo bolj kot pri ostalih ponudnikih je vse digitalno, odpadejo vsi obiski poslovalnic (ker jih tako ali tako ni), vse se da spreminjati sproti in tako pogosto, kakor se pokaže potreba, brez kakšnih omejitev ali plačevanja morebitnih administrativnih stroškov (postavke »menjava paketa«), kar je lahko pri podjetjih pomembno, saj ni nujno, da vsak uporabnik vedno potrebuje enak paket, potrebe se lahko spreminjajo. O sami storitvi, njeni konkurenčnosti v cenovnem in drugih pogledih ter kakovosti pa morda kdaj drugič.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Kako kaj kaže za predplačnike, ki bi imeli tudi 5G, ko so v območju, kjer je signal 5G? Ne mislim samo HOT. Katerikoli slovenski operater. Ali se že kaj govori o tem? Tukaj v poslovnem sistemu, bi se najbrž zaslužil še kakšen € več.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja