Poskrbi sam, če želiš, da bo vse delovalo, kot mora!
Marjan Kodelja 23. oktobra 2020 ob 06:11

V poslovnem svetu so računalniki, programska orodja in dostop v internet postali dobrina, brez katere ne gre. Zanjo lahko poskrbite sami ali se zanesete na zaupanja vrednega partnerja.

Čeprav morda tega nismo pričakovali in si gotovo nismo želeli, smo spet odvisni od zanesljivega dela na daljavo, kjer so v ospredju kakovostna strojna in programska oprema ter zanesljivi komunikacijski kanali. Zgovorno in poučno je, kaj se pripeti v nasprotnem primeru. Najprej zaradi napake, nato zaradi »nedohranjene« opreme in na koncu zaradi hekerskega napada, je bilo učenje na daljavo kar tri dni v tem tednu moteno. To se ne bi smelo pripetiti, kajti omejitve so se pokazale že zgodaj spomladi, kar je več kot dovolj časa za potrebne nadgradnje. Ampak učenci bodo potrpeli in nadomestili izgubljen čas. Predstavljajte si, da bi se kaj takšnega pripetilo v večjem podjetju, z večino zaposlenih na odrejenem delu od doma. Padale bi glave. Kaj pa manjša podjetja, samostojni podjetniki in vsi drugi s pomanjkanjem časa in virov za stabilno in kakovostno infrastrukturo? Njim je namenjena ponudba poslovnih paketov slovenskih operaterjev.

Telemach je za poslovne uporabnike oblikoval paketa Domača pisarna (za priklop je potreben internetni priključek) s ceno od 29 evrov mesečno in Mobilna pisarna s ceno od 25 evrov naprej. Poleg povezave v internet preko fiksnega ali mobilnega priključka, je zanju značilna naročnina na storitev Microsoft 365 Buisness Basic z vključeno videokonferenčno storitvijo Teams. V tem pisarniškem paketu so mobilne in spletne različice pisarniških aplikacij Office, a ker gre za osnovni paket, ne tudi njihove namizne različice. Uporabniki lahko storitev, ki stane 4,2 evra na uporabnika, najamejo pri Microsoftu, vendar je udobnejše naročnino plačevati preko mesečnega računa operaterja.

V paketu domača pisarna je na voljo še spletno gostovanje, registracija domen in internetni priključek s hitrostjo 150/15 Mb/s. Čeprav gre za asimetrično hitrost in je hitrost do uporabnika desetkrat večja od hitrosti v obratni smeri, kar kaže, da operater storitev nudi v svojem hibridnem optično kabelskem omrežju, je 15 Mb/s v internet dovolj za vse storitve in opravila povezana z delom (in učenjem) od doma. Podoben je paket Mobilna pisarna, le da namesto fiksnega priključka vsebuje mobilnega s 150 GB mesečne podatkovne količine. Dovolj za brezskrbno uporabo celo v primeru mnogoterih poslovnih sestankov preko video konferenčnih storitev. Če uporabnik količino preseže, bo operater hitrost znižal na 1Mb/s k uporabniku in 256 kb/s v obratni smeri. Delo bo sicer moteno, a ne popolnoma onemogočeno.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Na voljo so še dodatne možnosti, med njimi statični IP-naslov, navidezni zasebni strežniki, povečanje hitrosti prenosa podatkov, nadgradnja spletnega gostovanja in paktov Office, porazdeljeno omrežje Wi-Fi Mesh ter prednostna podpora in pomoč. Porazdeljeno omrežje se mi zdi skoraj nujen dodatek paketu domača pisarna v primeru, ko nimate ločene pisarne, in namesto tega delate povsod doma, kjer je prostor. Zanašate se na prenosni računalnik in pametni telefon, oba sta ves čas priključena v domače brezžično omrežje, zato je pomembno, da to zagotavlja stabilno hitrost in je povsod dostopno (z istim imenom). To res dobro zagotovi porazdeljeno omrežje Wi-Fi.

Naslovna fotografija: DepositPhotos.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja