Posebne sijalke Sengled: Uredile vam bodo svetlobna in zvočna valovanja
Marjan Kodelja 7. oktobra 2019 ob 06:52

Sijalke LED zdržijo dlje in porabijo manj, a niso poceni, pa še eno nepričakovano težavo so povzročile. Ker veš, da porabi malo, se ne trudiš in je ne ugašaš, s tem pa svetlobno onesnažuješ okolico. Da zaradi tega ponoči ne vidiš zvezdnega neba, je še najmanjša težava. Modra svetlobo, ki jo sijalke LED oddajo več kot druga svetlobna telesa, namreč ne vplivajo najbolje na bioritem ljudi in živali. Še dobro, da pametnim sijalkam lahko določiš čas delovanja ali kako drugače preprečiš, da bi svetile po nepotreben. Vse več je namreč »žarnic«, ki niso le izvor svetlobe, saj so jim dodali zvočnike, tipala gibanja, funkcijo »luči v sili« in podobno.

Izdelek se vedno trudim oceniti v luči, komu ga je izdelovalec namenil. Že ko sem pred leti na berlinskem sejmu potrošniške elektronike prvič videl sijalke z vgrajenim Bluetooth zvočnikom, se mi je ideja zdela simpatična, vendar le pogojno uporaba. Čemu bi kakovosten zvočni sistem zamenjal z zvočniškimi lučmi, ko strop ni najprimernejše mesto za vir zvoka, majhni gonilniki v sijalkah pa tudi ne obetajo v vseh pogledih kakovostne reprodukcije. Prenos glasbe z mobilne naprave preko vmesnika Bluetooth, pa tudi ne brezskrbne uporabe. Telefon odneseš iz sobe in tamkajšnji zvočniki utihnejo. Pomisleki so še vedno na mestu, vendar so prostori in primeri, ko bi se jih dalo uporabiti. V kopalnici na primer, ko najdeš čas za daljše namakanje v kadi in prostor napolniš z umirjeno barvo ter nežnimi zvoki pomirjajoče glasbe.

In bila sta luč in zvok

Sengled Solo

Sengled Wave (bela) in Solo (barvna) sodita med Bluetooth sijalke z zvočniki. Prva je kar cela »luč« z zaradi tega večjim zvočnikom, ki jo namestiš na strop namesto dotedanje, drugo pa je ena ali več sijalk, ki sodijo v ležišče zanje v obstoječi luči. Ta ne sme biti zaprta, da ne zaduši zvočnih valov. Še najboljše so zato v strop pogreznjena ležišča za sijalke, ki so pravzaprav v nekaterih prostorih dokaj pogosta. Potrebuješ še telefon za prižiganje, spreminjanje barve ter svetilnosti in pošiljanje »glasbe« na zvočnik sijalke oziroma luči. Sicer pa obe prižigaš s stenskim stikalom in nato upravljaš prek telefona.

Nanj namestiš aplikacijo Pulse ter slepo slediš navodilom. Pred tem moraš kajpada prižgati vmesnik Bluetooth, sijalko (ali luč) pa vključiti v električno omrežje. Povezava je hitra in preprosto, večjih težav oziroma slabosti v postopku nisem zasledil. Aplikacija je preprosta, kar je v tem primeru pohvalno, ker pa sijalka ni stalno povezana v domače omrežje, je ne moreš povezati v pametni dom ali na primer z Googlovim digitalnim pomočnikom. Drugače pa barvo sijalke spreminjaš s tapkanjem po barvnem kolesu, ali izbereš prednastavljene »scene« pod njim. Na dnu zaslona sta še »tipki« za spreminjanje jakosti zvoka, čeprav tega lahko spreminjaš tudi z bočno (ali dvema) tipko telefona. Ta je sicer z zvočnikom v sijalki ali luči povezan na enak način kot z dodatnim zvočnikom ali slušalkami. Kar koli telefon »predvaja«, oddaja zvočnik v sijalki ali več njih. Nekatere Sengledove sijalke z zvočnikom (Pulse, Wave) namreč lahko povežeš v niz, v katerem je ena glavna (povezana s telefonom), ostale pa so sateliti, ki so z glavno prav tako povezane preko Bluetootha.

Kakovost zvoka sijalke Solo je na zadovoljivi ravni, zvočniki v njej pa razumljivo sobe ne morejo napolniti z zelo glasno muziko. Čeprav ne delujejo na baterijo, temveč so ves čas priključeni v električno omrežje, so majhni in temu primerno ne preveč glasni. Pohvalno pa tudi pri najvišji glasnosti ni opaziti popačenja višjih tonov, pa tudi nizki toni (basi) niso slabi. Zvočna izkušnja je zato dokaj korektna, ko potrebujemo nežno zvočno kuliso. Podobno je tudi s svetlobo.

Žal se pogosto izkaže, da večopravilne naprave nobene naloge ne opravijo odlično. Za zvok sem dejal, da je dober, vendar niti približno dovolj glasen in kakovosten, da bi na primer sijalka ali več njih, zamenjale običajne zvočnike. Podobno pa lahko rečem tudi za svetlobne zmogljivosti. Sijalka Solo zagotavlja ekvivalent 50 W (550 lumnov), kar ni niti približno dovolj, da ena sama žarnico osvetljujejo že manjši, kaj šele velik prostor. Pa še to le v primeru, ko sije belo svetlobo. Če sveti »v barvi« svetlobna moč drastično pade in je zato kvečjemu uporabna kot nočna luč. Dodatno težavo povzroča mesto zvočnika, zaradi katerega sijalka večino svetlobe seva od strani in ne preko »spodnje« ploskve, na kar moraš prav tako paziti, ko iščeš mesto zanjo. Tovrstne sijalke so torej primerne za zabavo, nikakor pa ne za resno reprodukcijo zvoka in razsvetljavo.

Sijalke za prav posebno rabo

Sijalka Sengled s tipalom gibanja

Sijalke LED so raznovrstne. Še zdaleč niso vse pametne in povezane v internet ali imajo dodatni zvočnik. Tudi brez tega so lahko uporabna zaradi dodatkov. Tipalo gibanja, ki je v sijalki in ne v lučeh, kot smo bili do zdaj vajeni. Sveti torej samo takrat, ko v prostoru zazna gibanje, ko pa ga ne, se po krajšem času izklopi. Uporabiš jo lahko marsikje, na primer na hodniku ali stopnišču, da ti ni treba s stikalom prižigati luči. Sijalke zato tudi ne svetijo po nepotrebnem, s čimer zmanjšaš porabo električne energije in svetlobo onesnaževanje.

Sijalka Sengled, ki sveti, tudi če zmanjka elektrike.

Druga sijalka za posebno rabo pa ima vgrajeno konkretno veliko polnilno baterijo. Zato, da sveti, če zmanjka električnega toka. Shranjene energije je dovolj za kar tri ure, splača pa se jo postaviti tja, kjer želiš vsaj kanček svetlobe tudi v izrednih razmerah.

Sijalka Sengled z zakasnitvijo

Zanimiva pa je tudi še sijalka LED, pravzaprav čisto običajna »ledka«, nikamor povezana, pa tudi pretirana pametna ne. Od čisto običajne pa se razlikuje, da sveti še nekaj trenutkov po tem, ko si jo ugasnil. Da ti ni treba v temi zapustiti sobe na primer.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Sijalke LED so postale del večine domov, sam pa se moraš odločiti, kje in kakšne boš imel. So prostori, kjer pridejo prav barvne, drugje pa so primernejše bele z večjo svetilnostjo. A naj sijejo v topli beli svetlobi, kar je boljše za dobro počutje ljudi. Tudi za žarnico z zvočnikom boš verjetno našel prostor, ki ga bo popestrila. Pa tudi za sijalke s tipalom gibanja ali sijalke, ki svetijo v sili, se bo našlo mesto.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.