Popravljanje tipkarskih napak kot filozofsko vprašanje
Matjaž Ropret 7. aprila 2022 ob 06:32

Goreča želja najbolj vnetih tviterašev je možnost popravljanja tvitov. Hitri prsti in to, tipkarske napake se zgodijo, prav tako slaba pozornost in kakšna beseda, z njo pa lahko celotna poved, izpade napačno. Toda Twitter je vse doslej možnost dodajanja »gumba« za urejanje tvitov zavračal. Kot kaže, pa se je le omehčal. Morda zaradi Elona Muska?

Debate o tem, ali lahko popravljamo zatipkani zapis, sploh ne bi smelo biti. Vsaka storitev to ponuja, če gre za objavljanje nekje na spletu. V Twitterju pa so doslej vedno rigorozno stali na stališču, da bi popravljanje že objavljenih tvitov lahko pomenilo manipulacije, da se ne bi več razločilo, kakšna je bila prvotna debata, da bi se tisti, ki so prehitro nekaj bleknili, lahko izvili iz tega in dokazovali, da so v resnici povedali nekaj čisto drugega. Seveda lahko zdaj tvit izbrišejo, kar pa je običajno prepozno, saj je nekdo skoraj zagotovo napravil posnetek zaslona.

Vendarle se je naprej minuli petek pojavila objava na uradnem profilu Twitterja, da delajo na gumbu za urejanje. Večina pa je bila prepričana, da gre za prvoaprilsko potegavščino. Nato se je v začetku tedna razvedelo, da je ustanovitelj in direktor Tesle Elon Musk za približno dve milijardi evrov in pol kupil dobrih devet odstotkov podjetja Twitter, s tem postal njegov največji posamični delničar, in tudi pridobil mesto v upravnem odboru. Tako je tudi objavil anketo, ali  uporabniki želijo omenjeni gumb ali ne, kjer se je v odgovorih nalašč »zatipkal«.

Vseeno, odgovor ad je dobil skoraj tričetrtinsko podporo, 26 odstotkov tistih, ki so kliknili, pa je glasovalo za en. Nato je prišel še en tvit z uradnega Twitterjevega profila, v katere so potrdili, da res razvijajo možnost urejanja tvitov. Sicer jo bodo na začetku testno ponudili zgolj naročnikom na storitev Twitter Blue, za katero nisem prepričan, da je v Sloveniji sploh na voljo. Vendar ne dvomim, da bi jo zadevo sčasoma razširili na vse uporabnike, če bi se obnesla.

Ob tem so zapisali, da »bodo k temu pristopili skrbno in premišljeno, saj ne želijo zlorabljanja te možnosti za dezinformacije. »Brez varoval, kot so časovnem omejitve in transparentnost, kaj je bilo spremenjeno, ne bi mogli varovati integritete javne razprave.«

Mislim, da Twitter v tej zadevi že od vsega začetka pretirava in bi moral na to gledati precej bolj pragmatično in praktično. Po domače, manj filozofirati! Če imajo za dolžino tvita omejitev, ki so jo enkrat celo spremenili z začetnih 140 na zdajšnjih 280 znakov, bi tudi pri popravljanju napak lahko določili, koliko sprememb, šteto znakih, je dovoljenih. Verjetno bi bilo deset, mogoče celo samo pet popravkov črk ali ločil povsem dovolj. Tako se ne bi dalo spremeniti več kot ene besede, morda niti to ne, vsekakor pa ne vsebine tvita. Po drugi strani pa bi več kot zadoščalo za odpravo nadležne napake, ko morda ena sama črka povsem spremeni pomen besede.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.