Matjaž Ropret 7. septembra 2016 ob 10:33

Telefoni počasi izgubljajo izhod za slušalke, tehnologija bluetooth postaja vse bolj zanesljiva, zato sploh ni nenavadno, da se slušalke brez kablov (tudi tistega povezovalnega med obema ušesoma) množijo hitreje, kot so najbrž pričakovali pionirji te kategorije. In tudi cene bodo očitno hitro padale. Povezljivi ušesni čepki so trenuten tehnološki trend.

Samsugove Gear Icon X sva oba z Marjanom že preizkusila in nisva ostala povsem ravnodušna. Hudo navdušili pa naju ti čepki tudi niso. Tehnologija deluje, zvok je dober, so pa še omejitve in pomanjkljivosti. Vsi, ki so predstavili nekaj podobnega, so našli najmanj eno plat, kjer so menda boljši od Samsunga. Skoraj nihče pa ni cenejši. Samo prvo podjetje, ki se je hvalilo s takim izdelkom, večini neznani Bragi, se je pri svojem drugem modelu osredotočilo na ceno. Prve slušalke Dash so stale 300 dolarjev, nove, imenovane The Headphone (slušalka), bodo pol cenejše. Manjkalo ne bo veliko tistega, kar imajo dražji, samo polnjenje v škatlici in še kakšna malenkost. Naj bi pa baterija zdržala do šest ur.

Samsungova čepka Gear Icon X sta trenutno zgled za vse ostale proizvajalce.
Samsungova čepka Gear Icon X sta trenutno zgled za vse ostale proizvajalce.

Vsi ostali brezžični ušesni čepki se lahko od dva- do štirikrat napolnijo v škatli za shranjevanje, ki ima vgrajeno baterijo. V podjetju Jabra, znanem izdelovalcu rekreativnih slušalk bluetooth, za svoj novi model Elite Sport trdijo, da bo ponujal tri ure predvajanja glasbe s telefona, kar je približno dvakrat več kot pri Samsungu. Slušalki prav tako merita aktivnost in podpirata najnovejši protokol bluetooth 4.1, vendar pa za razliko od Gear Icon X nista avtonomni. Brez povezanega telefona si z njima ne bo mogoče kaj dosti pomagati. Cena bo malenkost višja kot za korejski izdelek – 250 evrov. Razlika v primerjavi s Samsugovimi slušalkami je pri večini tudi v tem, da imajo za glasnost in upravljanje majhne izbokline, ki jih je mogoče začutiti s prstom, ne sledilne ploščice.

Še bolj neznan proizvajalec kot Bragi je Yevo. Njegove slušalke 1 bodo stale 300 dolarjev (evrov) in naj bi ponujale še boljši zvok zaradi kakovostnejših zvočnih komponent, baterija naj bi zdržala dlje od konkurence, ampak tudi sama čepka nista majhna. Glavna prednost pa je menda lepši izgled, čeprav je zlata obroba samo pobarvana plastika, nič drugega. Bolj zanimiv ali pa vsaj nenavaden utegne biti izdelek Here One podjetje Doppler Labs. Prva različica, ki sem jo na kratko preizkusil na sejmu IFA, sploh niso slušalke, ampak nekakšen pripomoček za blokiranje šumov in hrupa. Na aplikaciji na povezanem telefonu je mogoče utišati ali ojačati to, kar slišimo, ali filtrirati hrup v okolici. Učinek je podoben slušalkam, ki odpravljajo hrup (noise cancelling), ampak še malo izrazitejši. Še posebej to, da je mogoče celoten zvok dati potiho, je sprva fascinantno. Seveda pa algoritmi niso vsemogočni, ko sem izločil šum v ozadju, da se je slišal samo sogovornik, je bil ta tišji, kot bi si želel. Nova različica tega izdelka, ki bo, tako napovedujejo, v prodaji do konca leta za 300 dolarjev, bo poleg vseh opisanih trikov delovala tudi kot klasične slušalke bluetooth. Zaradi luknjic pa izgleda, kot bi v ušesu imel mini zvočnik.

Ponudba se hitro veča, vseeno pa se mi zdi, da bodo ti čepki postali res zanimivi, ko se bodo cene spustile na sto evrov in manj. Omenim pa naj še eno zvočno zanimivost z IFE. Slušalke Aftershokz Trekz ne gredo v uho, ampak si jih poslušalec namesti predenj, zvok pa se prenaša čez kosti. Kar v praksi pomeni, da med poslušanjem ves čas čutiš rahle vibracije, zvok pa je v redu, ampak ne posebej glasen. Slušalke stanejo 130 evrov. Če se nam uspe dokopati do testnih primerkov opisanih novosti, o njih napišemo še kaj več.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja