Popolno za manj vešče »morjeplovce« in izkušenim v pomoč
Marjan Kodelja 8. marca 2021 ob 06:14

Opozorilo o nenadnem premiku sidra prepreči, da bi plovilo zaradi nenadnega vetra nasedlo na kopno. Obenem še poskrbi za zaščitena podvodna območja, kjer je sidranje prepovedano.

Pred dobrimi tridesetimi leti so bili časi drugačni. Ni bilo pametnih telefonov, kaj šele naprednih zemljevidov, zato smo se med jadranjem s sedemmetrsko orehovo lupinico zanašali na klasične zemljevide in radijsko postajo. Bilo je »fajn«, vendar nostalgija nima stika z resničnostjo. Kot edini učenec za mornarja, vešč potapljanja, je bila moja zadolžitev rezanje vrvi, v katere smo se zaradi silnih izkušanj zapletali. Ali iskanje primernih skal, kadar so bila tla pretežno peščena. Nikdar ne bom pozabil sidranja v Premanturi na zunanji strani pomola. Našel sem eno in edino malo večjo skalo v prepričanju, da bo zadostovala. Sledila je mladostniška zabava v bližnjem kampu in spanje na krmi. Ponoči me zbudi zavijanje vetra in butanje jadrnice z bokom ob pomol. Kot nori smo vlekli vrv v upanju, da bo sidro prijelo. Ni se. Jadrnico smo zato s pomočjo posadk drugih plovil nekako spravili okoli pomola na varno in tam ostali dva dneva, dokler se burja ni polegla in smo se lahko vrnili v Piran. Od takrat se mi nikdar ni dogodilo ničesar podobnega, vendar kadar preko noči barka ostaja na sidru, mi ni najbolj prijetno pri srcu.  

O tem sem razmišljal ob branju novice, da je zagonsko podjetje SeaVison zmagalo na razpisu in od Agencije za evropski GNSS (evropski satelitski sistem) prejelo investicijo v višini 40 tisoč evrov. Razvili so »pametno« sidro, zaradi katerega mi takrat ne bi bilo treba na roke vleči barke okoli pomola, ker bi me na popuščanje pravočasno opozorilo. Kajpada če bi obstajali pametni telefoni, satelitski sistemi in druge elektronske komponente, običajne za današnji čas.

Predlagani sistem imenovan VisionAnchor zna biti v pomoč manj veščim morjeplovcem, polnim elana in navdušenjem nad svobodo morja, medtem ko bo starim mačkom za malo dodatne potrditve, da imajo prav. Ne, kar bi ga nujno potrebovali, kje pa, samo pogledajo gladino in točno vedo, kam vreči sidro, temveč zaradi udobja in dodatne ravni varnosti. Nad sidrom je modul s podvodnimi kamerami in nad njim boja z lokacijskim modulom in komunikacijsko opremo. Stanje preverjamo na zaslonu telefona, medtem ko njegov varnostni sistem samodejno sproži alarm v primeru nevarnega premika. Posadka ima dovolj časa, da se odzove. Dodana je še rešitev za varovanje območij z zaščitenim podvodnim rastjem, kar v praksi verjetno pomeni, da tam odsvetuje sidranje.

»Uvrstitev v sam vrh evropskih zagonskih podjetij je za nas velik poklon in dokaz, da razvijamo sistem, ki prinaša uporabne rešitve tako za same uporabnike kot tudi za ohranjanje našega planeta,« je povedal eden izmed ustanoviteljev podjetja Matija Jašarov.

Zelo uporabna rešitev predvsem za ponudnike plovil v najem, saj je zanje prednost, da lahko najemniku ponudijo vsa mogoča orodja za varno pomorsko avanturo. Vendar je po moje uspeh odvisen od dveh stvari. Cene in zanesljivosti delovanja. Morska voda je strup vsaki elektroniki, medtem ko od sidra, z dodatki ali brez njih, pričakujemo dolgoletno uporabo.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja