Pop TV je potrdil izstop iz DVB-T in dosegel dogovor s Telemachom
Matjaž Ropret 1. decembra 2016 ob 20:53

Podjetje Pro plus je tudi uradno napovedalo, kar smo že vedeli. Da bosta televizijska programa Pop TV in Kanal A s 16. januarjem nehala oddaja v prizemnem načinu DVB-T, kar pomeni, da se ju ne bo več dalo spremljati z anteno. V Pro plusu niso neposredno navedli razloga za tako potezo, so pa v sporočilu za javnost omenili, da njihove programe iz leta v leto več ljudi spremlja prek fiksnih priključkov in da so zato deležni boljše kakovosti slike in dodatnih storitev, kot je ogled za nazaj. Seveda pa je odločitev poslovna. Po eni strani bo prinesla nekaj manj kot milijon evrov prihranka na leto, po drugi strani pa je to izboljševanje pogajalske pozicije z operaterji, od katerih hoče Pro plus po novem iztržiti bistveno več za vključitev njegovih programov v programske sheme kot doslej. Operaterji so namreč imeli močan argument v tem, da sta Pop TV in Kanal A prosto dostopna »v zraku«. Prvi, ki je pristal na nove pogoje je Telemach, ki v tem očitno vidi priložnost za pridobivanje novih naročnikov.

Kot smo že pisali, se nekateri telekomunikacijski ponudniki pogovarjajo s Pro plusom o ceni in načinu vključitve programov Pop TV, Kanal, Kino, Brio in Oto v naročniške pakete, drugi pa so do poteze Telemacha in morda še Telekoma Slovenije zavračajo zahteve izdajatelja teh programov. Navedba Pro plusa iz današnjega sporočila za javnost, da bodo omenjeni programi od 16. januarja

na voljo izključno prek tistih ponudnikov kabelskega in IPTV omrežja ter satelitske televizije, ki se bodo odločili za distribucijo naših vsebin v svojem sistemu,

kaže tudi na to, da niti televizijska hiša za zdaj ne odstopa od svojih zahtev. Ni namreč zapisala, da bodo programi pri tistih operaterjih, ki se bodo dogovorili za njihovo vključitev, ali kaj podobnega, ampak pri tistih, ki se bodo odločili za distribucijo. Prvi, ki se je »odločil« je Telemach. Ta bo vseh pet omenjenih programov imel vključene v osnovne sheme tako v kabelski kot v satelitski televiziji. Še posebej na satelitski Total TV računa pri pridobivanju novih naročnikov, ki bodo sredi januarja ostali brez antenskega signala (seveda bo v zraku ostali drugi programi na obeh multipleksih) in nimajo možnosti sprejemanja televizije po kablu, naj si bo to kabelska ali IP-TV. Ne v Pro plusu ne v Telemachu ne komentirajo pogodbe, po naših informacijah pa gre predvsem za trženjsko potezo Telemacha, ki se bo potem, ko bo čez nekaj mesecev videl, koliko novih uporabnikov je uspel pridobiti, odločal, ali bo zaradi višjih stroškov moral podražiti svoje storitve. Povsem mogoče je tudi, da je dogovor začasen, prihodnji pa bo odvisen od zadovoljstva obeh vpletenih strani. Seveda bi operaterji zlahka »odločili« za distribucijo tudi po višji ceni, če bi te programe potem vključili v doplačljive programske sheme. Toda Pro plus jih želi imeti v osnovnih. Zanimivo bo tudi videti, kako bo ta izdajatelj, če mu bo dejansko uspelo od operaterjev iztržiti več denarja, potem ravnal z oglasi. Še posebej, če programi res postanejo (do)plačljivi.

Za gledalce poleg kabelske in televizije IP obstaja še možnost sprejemanja Pro plusovih programov s storitvijo Voyo. Toda marsikdo, ki je Pop doslej gledal z anteno, tega ni počel, da bi privarčeval, ampak zato, ker nima ustrezne povezave v internet. Brez nje pa tudi Voya seveda ni. V Sloveniji je sicer delež tistih, ki televizijski signal sprejemajo z anteno, po neposrečenem prehodu na digitalno oddajanje upadel s približno tretjine gospodinjstev na manj kot 15 odstotkov. Med drugim je takrat prav Pro plus pogojeval oddajanje v zraku z vključitvijo v multipleks z večjim pokrivanjem prebivalstva, zdaj pa se temu večjemu dosegu, ki ga je takrat izsilil, sam odpoveduje.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja