Ponudba prepogljivih se povečuje, samo ne v Sloveniji
Matjaž Ropret 7. marca 2023 ob 06:21

Kdor v Sloveniji želi uporabljati telefon s prepogljivim zaslonom, je bolj ali manj obsojen na enega od Samsungov iz serije Galaxy Z, razen če se je pripravljen ukvarjati s programsko opremo na katerem od Huaweijev. Kolikor so korejski izdelki impresivni, se jim vendarle pozna pomanjkanje konkurence (to je do letos veljalo za celo Evropo in še kakšen konec sveta), kajti napredka, ki so ga drugi proizvajalci že storili pri zaslonih, tečajih za njihovo prepogibanje in še čem, pri Samsungu še nismo videli. O tem, kaj ponuja konkurenca in počasi prihaja v Evropo, smo se lahko prepričali na sejmu MWC v Barceloni.

Videli smo dva preklopna modela, zložljiva iz klasične na polovično velikost, torej neposredna konkurenta Galaxyjem Z Flip (in Huaweiju P50 Pocket), in štiri večje, ki se v maniri Galaxyja Z Fold razprejo na velikost mini tablice. Šesterico smo na kratko predstavili tudi v videu.

Motorola Razr (tretja generacija)

Razr je bil prvi in doslej glavni tekmec Samsungovemu Flipu. V tretji generaciji, ki je v prodajo prišla lani jeseni, je kar opazno širši telefon od Galaxyja Z Flip4. To je dobro, saj je njegov zaslon s sicer v tehničnih podatkih enako diagonalo 6,7 palcev bistveno širši in s tem uporabnejši. Ima namreč bolj klasično razmerje stranic 20:9 v primerjavi s tekmečevim 22:9. Precejšen rob okrog tega zaslona sicer telefon še malce in nepotrebno razširi. Poganja ga sicer enak procesor Snapdragon 8+ prve generacije, ima pa manjšo baterijo (3500 mAh proti 3700 mAh) in ne premore brezžičnega polnjenja. Zunanji zaslon je kar konkretno večji, kamere so na papirju najmanj enako dobre, pri zaprtem skorajda ni špranje med stranicama, izbira materialov in kakovost izdelave pa bi glede na prve vtise lahko bila boljša. Cena v Nemčiji se giblje okrog 1200 evrov.

Oppo Find N2 Flip

To je verjetno preklopni telefon, ki bi ga izbral namesto Huaweija P50 Pocket, ki sem ga uporabljal skoraj celotno lansko leto. Narejen je podobno dobro, čeprav se zdijo materiali manj prestižni. Toda zapre se brez špranj, s stranicama popolnoma skupaj, in tudi guma na zaslonu ni pretirana (čeprav je pri Razrju še manj opazna). Telefon je malce lažji od Motorilinega (191 g proti 200 g), širina pa je ravno nekje vmes med Razrjem in Samsungovim Flipom, in tudi velikost (širina) zaslona ravno prava. Za delovanje skrbi procesor Mediatek Dimensity 9000+, že v osnovi je na voljo 256 GB prostora za podatke, baterija pa je večja kot pri obeh konkurentih (4300 mAh) in se tudi polni hitreje. Izstopa pokončen in precej velik zunanji zaslon, ki je z zgolj nekakšnimi pripomočki preslabo izkoriščen. V Barceloni smo telefon videli v trgovini za 1049 evrov, ali ga bodo prodajali tudi kje bližje nam in za kakšno ceno, pa trenutno ne vemo.

Oppo Find N2

To je v bistvu prvi prepogljivček znamke Oppo, ki zdaj nastopa že v drugi generaciji. V primerjavi s prvo na zunaj ni dosti drugačen, je pa konkretno lažji, saj tehta 233 g namesto 275 g. Nadgradili so kajpak tudi procesor, v Snapdragon 8+ prve generacije. Niso pa spreminjali velikostnih razmerij, ki so, politično korektno rečeno, nenavadna. Telefon je namreč v zaprtem stanju nizek in širok. Ne sicer preširok za udobno držanje in zunanji zaslon je z razmerjem stranic 18:9 še vedno blizu temu, kar poznamo v večini običajnih telefon (oz. enak tistim izpred nekaj let, ko so proizvajalci malodane družno opustili prejšnji standard 16:9). Pa vendar česa takega nismo več navajeni. Razprt je še bolj »kar nekaj«, ker ne ponuja niti dovolj prostora po višini, niti ni idealen za gledanje videa, saj je še vedno veliko črnine zgoraj in spodaj. Moral bi ga preizkušati dlje časa, a prvi vtis ni v skladu s tem, kar sem si predstavljal, temveč, da je to najbolj čudaški od vseh prepogljivih telefonov.

Xiaomi Mix Fold 2

Tudi ta telefon se lahko pohvali, da je v nečem naj. Je namreč z naskokom najtanjši od vseh s prepogljivimi zasloni. Razprt brez upoštevanja foto-video modula v debelino meri vsega 5,4 mm, zaprt dobrih 11 mm. Težko si predstavljam, da bi ga lahko še kakorkoli stanjšali. Kljub temu je občutek enako premijski kot pri drugih, zaslona odlična, za delovanje skrbi Snapdragon 8+, še celo baterija ima kapaciteto 4500 mAh in pri kamerah so našli prostor celo za teleobjektiv. Masa z 262 g sicer ni nič manjša kot pri Honorjevem izzivalcu in verjetno ga nikoli ne bo v prodaji v naših koncih, toda če bi me katerega od tu opisanih res zanimajo preizkušati dlje časa, je to ta.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Tecno Phantom V Fold

Znamka Tecno je pri nas nepoznana in zagotovo tega telefona ne bo niti blizu evropskim trgovinam, kaže pa, da lahko tudi manj znani proizvajalci že izdelajo povsem spodoben mobilnik s prepogljivim zaslonom.

Honor Magic Vs

Od vseh tu najbolj konkreten in verjetno najbolj izpopolnjen konkurent Galaxyju Z Fold4. Pravzaprav zares daje vtis zelo dodelanega Folda. Še posebej glede same konstrukcije in velikosti zaslonov, saj je nekoliko širši, kar bi radi videli tudi pri Foldu5. Tudi tu je na delu procesor Snapdragon 8+, podatkovnega pomnilnika je 512 GB, baterija premore 5000 mAh in se polni s 66 W, dokaj impresiven izgleda tudi foto-video sklop, ki premore glavni objektiv s 54-milijonskim tipalom, ultraširokega s 50 megapikami in trikratni teleobjektiv. Reč bodo sicer v Evropi prodajali za 1600 evrov, torej Honor s tem ne bo sprožil kakšne cenovne revolucije, vendar ne v regiji, v katero sodi Slovenija. Po svoje škoda, čeprav kupcev najbrž ne bi bilo veliko.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja