Ponudba iPadov se je povečala – katerega izbrati?
Matjaž Ropret 23. marca 2019 ob 06:44

Med tablicami je že od njegovega prihoda na trg iPad nesporna izbira št. 1. Androidne tablice nikoli niso ponudile prave vrednosti, v zadnjem času pa se zdi, da so tako proizvajalci kot razvijalci operacijskega sistema in aplikacij kar malo dvignili roke. Ne rečem, za gledanje youtuba in mobilne TV, brskanje po spletu in branje e-pošte nekako gre. Za kaj več pa je v sistemu iOS bistveno več izbire in kakovosti. Chrome OS, ki smo ga pričakovali na tablicah, je za zdaj bolj ali manj ostal na prenosnikih in še to pretežno v ZDA, drugih predelov zemeljske krogle ta sistem ni prepričal. Zatorej – kako izbrati jabolčno tablico v kar nepričakovani poplavi modelov?

Kmalu prihajata v prodajo novi iPad Mini in oživljeni iPad Air. Prvi z že poznano obliko in velikostjo zaslona (7,9 palcev), drugi pa je nekakšna reinkarnacija prejšnje generacije modela Pro (10,5 palcev). Oba prinašata podporo za pisalo Apple Pencil in enak procesor kot ga najdemo v aktualni generaciji iPhonov (XS in XR). In kažeta, da Apple zlahka uvede novo izvedbo v novem cenovnem razredu, če se pokaže potreba. Situacija je zdaj nekako taka …

Dostopen in dovolj dober iPad za večino kupcev – iPad (2018)

Model brez dodatnega imena, ponekod ga naslavljajo tudi kot iPad 6 ali iPad 9.7, je s ceno malo pod 400 evri ali malo nad 300 evri v kakšni akciji še vedno najboljša izbira za veliko večino kupcev. Kljub temu da ga poganja dve generaciji starejši procesor A10, je še vedno dovolj hiter za bolj ali manj vse, razen morda najnovejših iger in resnega grafičnega dela. Slednjemu pa običajni iPadi niti niso namenjeni, za taka opravila je treba poseči po modelih Pro, ki imajo procesorje s precej več grafičnimi jedri. Kakovost izdelave in zaslon sta tudi na visokem nivoju, posodobitve sistema so zagotovljene še za nekaj let in tudi pet let star iPad bo še vedno povsem funkcionalen.

Toda oblika, velikost zaslona in izkoriščenost površine so nekoliko za trenutnimi smernicami,  fotoaparat ni ravno na vrhunskem nivoju, če to koga vznemirja, shrambe pa je lahko zgolj 32 ali 128 GB. Zgornja cena velja za vstopno različico, ki jo tudi priporočan. Če se ogrevaš za 128 GB, si verjetno zahtevnejši uporabnik, ki ti bo prav prišla dodatna moč in ostale pridobitve pri novem iPadu Air. Osnovni iPad je še vedno odlična vstopna točka v čudoviti tablični svet iOS-a, toda zgolj s povezljivostjo Wi-Fi in 32 GB. Dodajanje podpore za LTE in več prostora za podatke ima precej manj smisla.

Najboljši za še razumno ceno – iPad Air

Novi Air za dobrih 200 evrov več (žal je slovenska cena spet konkretno višja od nemške) od osnovnega prinaša veliko. Je veliko zmogljivejši, že v osnovi premore 64 GB shrambe, obstaja pa še različica z 256 GB, pri skoraj nespremenjeni velikosti ima večji zaslon s širšim barvnim razponom in podporo za True Tone, ki sama prilagaja barvno temperaturo, je tanjši in malenkost lažji, sprednji fotoaparat je bistveno kvalitetnejši in vgrajen je bluetooth 5.0, ki omogoča hkratno povezovanje z več napravami, boljši domet in zanesljivejše delovanje. Poleg tega so zanj primerni ovitki in tipkovnice, sprva razviti za iPad Pro 10.5. Seveda je vprašanje, koliko ti vse našteto pomeni. Če nič drugega je večji in boljši zaslon v enako veliki tablici fino imeti in tudi nekaj zaloge v hitrosti ne škodi. Glede na stratosferske cene iPadov Pro in tudi nič manjše aspiracije konkurentov s precej manj uporabnimi androidnimi modeli, je Air ta čas zanesljivo najbolje zaokrožena ponudba za ravno še sprejemljivo ceno.

Samo za tiste, ki res vedo, kaj z njim pridobijo – iPad Pro 11

Modeli iPad Pro nekako ne uspejo prepričati, da lahko res nadomestijo prenosnik, kot že od njihovega prihoda na trg trdi Apple. Pa razlog sploh ni v strojni opremi tablic, ampak v omejitvah sistema iOS, ki na primer ne omogoča odprtja dveh oken iste aplikacije (denimo Worda), kar je ključno za prevajalce in mnoga pisarniška opravila, nima pravega namiznega brskalnika in datotečnega sistema in tako naprej. Tudi opcijska (in draga) tipkovnica, ki je hkrati ovitek, niti slučajno ne daje take stabilnosti in občutka pri tipkanju kot bolj ali manj kateri koli prenosnik. So pa modeli zadnje generacije izjemne naprave, vendar tudi cenovno pozicionirane na ravni resnih ultrabookov. Manjši od obeh modelov se mi zdi prijetnejši in je tudi cenejši.

Manj smešen kot nekoč, a še vedno za skoraj nikogar – iPad Pro 12,9

Prva generacija večjega iPada Pro je bila ogromna, kot bi prenašal s seboj monitor. Zdaj so mu zmanjšali robove okrog zaslona in ga stanjšali, tako da je v mejah sprejemljivega. Nisem pa prepričan, da pri omenjenih omejitvah prinaša kaj dosti dodane vrednosti, sam bi ostal pri 11-palčnem, če bi že razmišljal o Pro-ju. Pa še to zgolj ob kakšnem lepem popustu. Morda se splača kje izbrskati prejšnjega iPada Pro 10.5 v kakšni akciji.

Še naprej simpatičen, vendar s pretiranimi specifikacijami in predrag – iPad Mini 

Nekoč smo bili vsi zaljubljeni v Minija. Bil je je res lušten in prijeten. V bistvu je še vedno, ampak takrat so bili telefoni majhni, zdaj pa so precej večji in njihovi zasloni so izjemno uporabni, iPad Mini pa je ostal na enaki diagonali, čeprav bi bilo prostora še za kaj več. Predvsem pa se je pred leti dalo kupiti Minija za dober denar, zdaj pa je po specifikacijah v bistvu na ravni Aira in ni več poceni. Če bi rad majhno tablico za branje, brskanje po spletu in gledanje youtuba, je iPad Mini preveč zmogljiv, če rabiš tako hitrost za resna opravila, pa ti najbrž prav pride tudi bistveno večji Airov zaslon. Osnovni iPad, četudi je večji, ali kakšen dobro ohranjen rabljen so bistveno cenejše opcije.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Fotografije: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja