Pomladi in poleti širitev digitalnega radia
Matjaž Ropret 5. februarja 2020 ob 06:33

Digitalni radio, običajno ga označujejo kot DAB+, bo letos doživel nekaj širitev. RTV Slovenija bo zagnala novi omrežji, multipleksa R2 in R3, s čimer bo lahko v digitalni obliki oddajalo več radijskih postaj, tik pred božičem pa bo v novih avtih digitalni sprejemnik postal obvezen.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve je RTV Slovenija, ki se je edina prijavila na javni razpis, podelila odločbi za upravljanje za dvema novima multipleksoma. Eden od njiju (R2) bo nacionalni, vendar razdeljen na vzhodni in zahodni del, drugi (R3) pa lokalni, omejen na osrednjo Slovenijo oz. širše območje Ljubljane. Zaradi delitve na multipleksu R2, ki naj bi oddajal na kanalih 12B in 12C (prvi multipleks je na kanalu oz. bloku 10D, R3 pa naj  bi bil na 7D), bodo lahko določeni radijski programi v njem slišni samo na enem delu države.

V RTV Slovenija napovedujejo, da bo omrežje R3 delovalo najkasneje 17. aprila, na začetku pa je zanj predviden le oddajnik Ljubljana-Šance. Omrežje R2 mora začeti delovati najpozneje 8. avgusta, vanj pa bodo vključeni samo oddajniki, ki jih je predvidel javni razpis. To so Pohorje, Plešivec, Trdinov vrh, Boč, Nanos, Kuk, Tinjan, Skalnica in Beli Križ. Multipleks R1 je sicer še na naslednjih točkah: Laško 1, Krvavec, Ljubljana-Šance, Krim in Kranjska Gora. Zanimivo je, da za drugi multipleks niso zahtevali pokrivanja v osrednjem delu Slovenije in na Gorenjskem. Z RTV Slovenija pa glede tega napovedujejo, da »se bosta obe omrežji kasneje širili skladno s potrebami vključenih radijskih programov.«

Ta čas je v prvi multipleks vključenih 19 radijskih postaj oz. programov, še vedno pa je veliko takih, ki oddajajo zgolj analogno, na frekvenčnem spektru FM. Zanje bi se lahko zdaj našel prostor tudi v digitalnem svetu. Ta v teoriji ponuja boljšo kakovost zvoka in dodatne funkcionalnosti, kot je prikaz informacij na zaslonu sprejemnika. Toda kakovost na prvem multipleksu pri nekaterih postajah šepa. Tako glede »stiskanja« (bitne hitrosti) kot glede odpravljanja napak, zaradi česar zvok pogosto »preskakuje«, še posebej v avtu. V RTV Slovenija glede tega pojasnjujejo:

Najnižja kakovost zvoka v obstoječem multipleksu R1 je bila na javnem razpisu Akosa postavljena precej nizko. V prihajajočih multipleksih R2 in R3 pa je najnižja zahtevana kakovost višja. Pričakujemo, da se bodo po zagonu omrežij R2 in R3 izdajatelji odločali za dvig kakovosti tudi v omrežju R1.

Bolj natančno povedano je Akos pri prvem razpisu pred leti zahteval najmanj 48 kbit/s pri stereo načinu in le 24 kbit/s pri načinu mono. Standardni bitni tok za datoteke mp3 je bil 128 kilobitov na sekundo, večina naročniških glasbenih storitev pa že leta uporablja višje vrednosti. Tudi pri kodeku aac, ki ga uporablja DAB in je sicer boljši, se vseeno ni smiselno spuščati po 80 kilobitov. Tako si lahko ustvarimo približno predstavo o kakovosti zvoka pri postajah, ki dosegajo le najnižje zahtevane bitne hitrosti. Poleg tega nekatere uporabljajo zaščito pred napaki po standardu 4, medtem ko poznavalci priporočajo vsaj standard 3, da se ne dogajajo omenjene kratke prekinitve. Tudi razpisa za nova multipleksa sta zahtevala najmanj zaščito z načinom 3. Odgovor RTV Slovenija torej lahko razumemo nekako v slogu, da bo konkurenca z bolj kakovostnim zvokom, kar verjetno pomeni tudi dražje oddajanje, prisilila še ostale k dvigu bitnih hitrosti in vpeljavi boljše zaščite pred napakami. Seveda pa bi bilo še bolje, če bi posegel Akos in tudi za prvi multipleks uvedel enake tehnične zahteve kot za drugega in tretjega. Navsezadnje se po nekaj letih oddajanja že vidi, kakšni so odzivi poslušalcev in kaj bi bilo treba nujno izboljšati.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • Veš mogoče katere radijske programe pa bodo lahko oddajali v DAB+ MUX-ih R2 in R3 ?
    Tudi RA programe, ki jih zdaj oddajajo v DAB+ MUX-u R1 ali pa bodo za ta dva nova DAB+ MUX-a
    objavili nove razpise za radijske programe ?

    • Zagotovo bodo razpisali prostor za nove. Kakšni pa se bodo verjetno tudi premaknili na enega od novih muxov, še posebej, če bodo želeli oddajati samo na enem geografskem področju in znižati stroške (ali pa dvigniti kvaliteto, a ne povišati stroškov oddajanja).

  • Pokritost s signalom R1 je še vedno slaba. Kaj pomaga digitalni radio, če pa znotraj hiše ali bloka prekinja signal ali pa ga sploh ni?!
    FM je v tem pogledu 100 let pred DAB+.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja