Pomembno je, da je kartice eSIM omogočil še Telemach, a ne zaradi telefonov
Marjan Kodelja 9. novembra 2020 ob 06:43

V tridesetih letih se je skrčila na velikost nano-kartice, vendar postaja vse bolj jasno, da je prihodnost komponente, vezi med operaterjem in uporabnikom, v digitalizaciji!

Kartice esim ne morete prijeti z roko, saj gre za skupek programske kode v čipe pametnega telefona, zato je uporaba možna le na napravah, ki jo podpirajo. Čeprav je tehnologija znana že dolgo, še ni telefona, ki ne bi imel ležišča še za običajno kartico. Razlog je v tem, da implementacija zahteva sistem, ki ga še niso uvedli vsi operaterji, medtem ko jim izdajanje fizičnih kartic ne povzroča nikakršnih težav. Zato so nekateri modeli, najbolj prepoznavni med njimi so iPhoni, esimu namenili vlogo druge številke. V tem je veliko logike. Predal za kartice je lahko manjši ali v primeru hibridnega predala, druga kartica ne zaseda mesta pomnilniški. V dobi inflacije fotografiranja in snemanja videa ter vse večjih datotek možnost uporabe dodatnih kartic za hranjenje podatkov ostaja pomembna lastnost. Podobno velja še za tablične računalnike, pri katerih predali kartic sim izginjajo zaradi oblikovalskih teženj.

Nekaj drugega so pametne ure, pri katerih je zaradi majhnih in tankih ohišji nasploh težko ali celo nemogoče najti prostor za režo, pa naj bo kartica sim še tako majhna. Hkrati so ure trenutno še najbolj zanimive naprave, zaradi katerih bi hoteli esim oziroma je pomembno, da ga naš operater nudi. V tem primeru so namreč poleg običajnih funkcij možni telefonski klici in še nekatere funkcije na uri, ne da bi zato morali imeti pri sebi še pametni telefon.

Naloga kartice sim je hranjenje profila operaterja z vsemi podatki – med njimi je tudi telefonska številka –za uporabo mobilnih storitev. Navajeni smo, da nam operater preda kartico, na kateri je že vse zapisano, nato pa to vtaknemo v ležišče in telefon deluje. Kartico lahko kadarkoli prenesemo v drugega, to pa je edina prednost v primerjavi z esim. Te namreč ne moremo »preprosto« seliti iz naprave v napravo oziroma je postopek bolj zapleten in dolgotrajnejši. A po drugi strani prinaša cel kup prednosti. Na telefonu je lahko sočasno več profilov operaterjev ali naročniških paketov. Koliko, je odvisno od zmogljivosti naprave, z upoštevanjem omejitve, da je v danem trenutku aktiven en sam. Kateri, spreminjamo v nastavitvah. Alternativa tolikšne raznolikosti je več fizičnih kartic in njihova stalna menjava. Eno na primer za daljše bivanje v tujini, drugo za države, v katerih je strošek gostovanja visok, in podobno. Esim tovrstno telovadbo vtikanja in iztikanja dodobra poenostavi.

Telemach možnost uporabe esima že omogoča za pametne telefone, medtem ko storitev za uporabo v tabličnih računalnikih in pametnih urah še preskušajo. Pri novih naročnikih je esim že vključen, medtem ko ga morajo obstoječi zahtevati v eni od poslovalnic ali preko spletne strani. Namestitev esima na pametni telefon, ki jo podpira, je sicer odvisna od modela in izdelovalca, vendar preprost v vseh primerih. Poiščete ustrezen razdelek v nastavitvah svoje naprave, preberete kodo QR, ki vam jo je dal operater in sledite navodilom. Kajpada imate lahko v svojem telefonu kombinacijo klasične kartice in kartic esim celo več operaterjev, s tem, da je v danem trenutku aktivne ena sama.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za operaterja uvedba esima pomeni investicijo v prihodnost oziroma v omrežja pete generacije. V njih bodo bolj kot pametni telefoni pomembne druge povezane naprave, od tipal, vozil in industrijskih strojev, kjer bi bilo mešetarjenje s plastičnimi karticami neučinkovito, zamudno in predvsem nepotrebno.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.