Pomembno je, da delujejo vsi programi, ne katere vrste procesor je v prenosniku
Matjaž Ropret 4. decembra 2021 ob 06:41

V Qualcommu so ta teden predstavili nove procesorje, ki naj bi prenosnike z operacijskim sistemom Windows približali Applovim izvrstnim Macbookom z družino čipov M1, ki bodo v nekaterih najboljših telefonih prihodnje sezone in ki naj bi med drugim omogočali non-stop vklopljeno kamero skoraj brez porabe baterije.

Z novo generacijo se spreminja poimenovanje. Če smo lani v telefonih srečevali Snapdragona 865 in letos 888, se bo prihodnje leto paradi procesor imenoval Snapdragon 8 Gen 1 (in verjetno potem l. 2023 Gen 2 in tako naprej). Znova bo imel osem jeder, od tega eno ultra hitro, tri hitra in štiri varčna. Enako zasnovo bo premogel tudi konkurenčni Meditekov Dimensity 9000, ki pa bo vsaj glede frekvenc delovanja posameznih jeder še nekoliko bolj »navit«. Najbrž bo podoben tudi novi Samsungov Exynos. Prav zaradi slednjega, ki ga vgrajujejo v telefone Galaxy S, in seveda zaradi Applovih lastnih procesorjev Axx Bionic ter zatona nekaterih znamk (LG, Sony, …) smo bili lani in letos deležni manj mobilnikov z omenjenimi Snapdragoni. Poleg tega so čipi srednjega razreda, serije 7xx, postali dovolj dobri za marsikateri telefon. Novi 8 Gen 1 naj bi sicer prinesel približno 20-odstotno pohitritev in za 30-odstotkov večjo učinkovitost, tudi zaradi novega proizvodnega procesa z vsega 4 nm velikimi osnovnimi gradniki. Na takega bo prešla tudi konkurenca in številke glede izboljšanja so podobne kot vsako leto, in kot vemo, se vedno ne izkažejo za povsem resnične. Letošnji Snapdragon 888 se je bolj segreval kot lanski 865 in je tudi hitreje porabljal baterijo.

Nenavadna in nič kaj dobrodošla novost, ki so jo posebej izpostavili kot nekaj, kar bo omogočilo povsem nove funkcionalnosti, je neprestano spremljanje sprednje kamere, ali uporabnik gleda v telefon. Na ta način naj bi se naprava hipno odklenila, a tudi samodejno zaklenila, ko ne bi (več) gledali vanjo. Nekaj podobnega so določeni proizvajalci že poskušali doseči na kakšen drug način, z različnimi tipali in še čim, a noben kar s kamero. Omenjena zmožnost bo na voljo v procesorju, upam pa, da je noben proizvajalec ne bo omogočil.

Snapdragon 8 Gen 1. Foto: Qualcomm

Predstavili so še Snapdragon 8cx Gen 3, ki bo namenjen tankim in lahkim prenosnikom z operacijskim sistemom Windows za Arm (angl. Windows on Arm, WOA). Govorijo o 80-odstotni pohitritvi v primerjavi s prejšnjo generacijo (prilagojeno smo denimo srečali v Microsoftovi napravi Surface Pro X) in 60-odstotni pri grafiki. To se sliši spodbudno in če bo po koncu domnevnega ekskluzivnega partnerstva med Microsoftom in Qualcommom še kdo pripravil podoben procesor na arhitekturi Arm in poskrbel za znižanje ekstremno visokih cen, bo to dobrodošlo. Vendar ne bo dovolj, kajti strojna oprema z nezadostnimi zmogljivostmi predstavlja zgolj en del krivde, da je WOA polomija in da si je Apple nabral za več let prednosti.

Po pravici povedano uporabnikov procesorji v njihovih prenosnikih ne zanimajo. Vsaj ne dlje od tega, »Ali je računalnik dovolj hiter za tisto, kar vsakodnevno počnem z njim.« Kakšnih deset odstotkov entuziastov, profesionalnih ustvarjalcev vsebin in zagrizenih igričarjev ne štejem, za množični trg pa razlika med procesorjem z arhitekturo x86 in tistim na Armovi osnovi nikakor ne dosega distinkcije med bencinom in dizlom ali laškim in unionom. Dvomim celo, da večina brez izobraževanja v kakšnem članku ali kje drugje loči denimo med procesorji i5 različnih generacij. Zato je glavnina govoričenja glede Windows za Arm nesmiselnega. Apple je z družino procesorjev M1, ki jo vgrajuje na svoje novejše Macbooke, Mac minije in iMace, prešel na arhitekturo Arm namesto Intelove x86, toda glede uporabe operacijskega sistema MacOS in programov se ni nič spremenilo. Vse deluje enako kot prej, samo hitreje.

Medtem na Windows za Arm delujejo zgolj 32-bitni programi, za 64-bitne podporo ali emulacijo v Microsoftu pripravljajo že celo večnost, težave so z gonilniki za različno dodatno opremo in še s čim. Že od debakla z Windows RT naprej bi moralo biti vsem jasno, da Windows pomeni združljivost z vsemi programi za ta operacijski sistem. Ne nekaj na pol, pa mogoče potem še kaj dodatnega enkrat v prihodnosti, pa saj marsikdo ne potrebuje vsega, izgovori levo in desno. Za sistem Windows bi morali uporabljati zgolj tiste procesorje, ki omogočajo poganjanje vsega programja, ostali naj bodo namenjeni drugim platformam. Med njimi je lahko tudi WOA, vendar imenovana drugače in z jasnim sporočilom, da to ni pravi Windows. Za WOA, razen glede povezljivosti, tudi ni prave potrebe. Četrta in peta generacija AMD-jevih procesorjev Ryzen (dobro, v prenosnike so prišli šele s tretjo generacijo) in tudi enajsta Intelovih Core so že zelo dobre in četudi morda malo zaostajajo za Applovimi, predstavljajo precejšen napredek v primerjavi s prejšnjimi tako glede zmogljivosti kot glede varčevanja z baterijo in segrevanja. Seveda bi bilo lepo imeti prenosnike z 20-urno avtonomijo in povsem brez ventilatorjev za hlajenje, a na kateri osnovi bodo proizvajalci to dosegli, pretežno zanima nas, poznavalce. Kupce računalnikov pa zanima, da ta napredek ne bo prišel na račun drugih pomembnih lastnosti, še posebej združljivosti s programi.

Naslovna fotografija: Qualcomm

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.