Pomembni so velikost, ločljivost in kontrast, ukrivljenost pa je zanimiv dodatek!
Marjan Kodelja 29. maja 2020 ob 06:43

Ukrivljeni televizorji so se tako kot 3D slika izkazali za slepo črevo tehnološke evolucije, so pa takšni še vedno monitorji, saj so jih sprejeli igričarji in ustvarjalci vsebin. Kljub določenim prednostim pa ne smemo zanemariti lastnosti, ki so veliko pomembnejše!

Morda smo ugotovili, da je delo (izobraževanje) od doma mogoče, da so komunikacijske povezave zdržale, a tudi, da (verjetno) domače brezžično omrežje ni v najboljši kondiciji in da prenosnik brez dodatkov ni najbolj primeren za delo iz dneva v dan. Priklopljen na televizor je dobra rešitev za plesne vaje od doma, saj si ne predstavljam, da bi hčerka sledila učiteljici na zaslonu prenosnika, nato pa sočasno še ponavljala korake in gibe. Čeprav se je v tem primeru televizor izkazal kot primeren, pa ni za poslovno uporabo prenosnega računalnika, pa tudi ne za izobraževanje na daljavo. Nujni so najmanj trije dodatki – tipkovnica, miška in čim večji in čim bolj kakovosten monitor.

Izdelovalci so pograbili ukrivljeno formo, da bi spodbudili kupce k menjavi drugače še vedno dobrih »ploskih« monitorjev, kar pa ni nujno najboljša odločitev. Ukrivljenost robov ima nekaj prednosti, a ti ne bi smele biti na prvem mestu. Postavil bi jih šele na peto, za velikostjo zaslona, ločljivostjo, hitrostjo osveževanja in kontrastnim razmerjem. Te lastnosti imajo namreč večji vpliv na udobje in ergonomijo uporabe ter predvsem na dobrobit oči.

Kaj je še pomembno za ohranjanje zdravje in kako pravilno postaviti monitor, preberite v članku na portalu Vse bo: v redu Zavarovalnice Triglav!

Na večji mizi je lažje delati in popolnoma enako je tudi z zaslonom monitorja. Večji je, več prostora je za »normalno« velika okna programov, da je prikazana vsebina čitljiva in pregledna brez naprezanja oči. Med na primer prepisovanjem besedila je pomembno, da sta izvor (morda spletna stran) in okno urejevalnika, na zaslonu eden poleg drugega, ker ni treba, da zapremo enega, ko želimo delati v drugem. Odpade tudi naprezanje oči, ki se prilagajajo razliki med njima. Nekateri imamo radi sočasno delo na več monitorjih, sestava pa ni mogoča, če je eden ali celo oba ukrivljen. Ne gre že zaradi zahtev glede postavitve, ki jih ta forma zahteva. Seveda pa lahko en, dovolj širok ukrivljen, nadomesti dva klasična.

Ločljivost in kontrastno razmerje neposredno vplivata na čitljivost. Višja ločljivost pomeni ostrejšo sliko, kontrastno razmerje pa razliko med belo in črno, zato lažje berete besedila, tudi če so zapisana z manjšimi črkami. Manj pa je tudi naprezanja oči, če je razdalja do zaslona večja, vid pa slabši. Med obema je glede na svoj pomen še hitrost osveževanja. Višja je, bolje, kajti manj je migetanja slike, ki ga morda ne vidite, ga pa občutite. Za delo s fotografijami in videom je pomembna še barvna pravilnost, ki je neposredna posledica tega, kolikšen barvni spekter lahko zaslon prikaže.

Šele nato se lahko pogovarjamo o pomenu in prednostih ukrivljenega zaslona. Pod pogojem, da je pravilno postavljen in svetloba nanj pada od zgoraj ali vsaj od zadaj, nikar pa ne od spredaj, potem je odsevov z zaslona manj kot pri ploskem. Če je krivina pravšnja, glava pa na sredinski liniji po širini in višini, potem je razdalja do vsake točke na zaslonu enaka, popačenja na robovih slike pa manjša. Zakrivljeni zaslon daje občutek dogajanja v perifernem vidu, zato so ga sprejeli igričarji, saj jim pričara občutek, da so del dogajanja. Iz istega razloga pa je primeren tudi za kreiranje vsebin, grafično oblikovanje in podobno. Manj je tudi naprezanja oči. Kaj pa slabosti? Prva je nekoliko višja cena, druga več odsevov, kadar svetloba na zaslon pada od spredaj, še tretja pa spreminjanje barv proti robovom.

Kolikšna je ukrivljenost zaslona, razkrivajo oznake 1800R, 2300R, 3000R ali 4000R – manjša številka pomeni manjši polmer, a večjo zakrivljenost. Hkrati pa pretvorjene v milimetre, razkrivajo tudi največjo razdaljo gledanja (1,8, 2,3, 3 in 4 metre). Razdalje so kajpada odvisne tudi od velikosti diagonale in ločljivosti zaslona, zato so gornje zgolj največje mogoče, glede na krivuljo zakrivljenosti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ukrivljenost zaslona je lahko zelo uporabna lastnost, če pri nakupu niste sklepali kompromisov. Na primer zanemarili pomen prvih štirih, da ste si ga lahko privoščili. Nikar! Monitor naj bo čim boljši v njih in če je še zakrivljen, toliko bolje.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
  • Kaj pa kakšni nasveti pri nakupu televizorja? Toliko izbire in različnih pojmov, da sem čisto izgubljen…

    • Že monitor je težko, televizor pa je praktično nemogoče kupovat na osnovi tehničnih karakteristik. Edino, s čimer lahko pomagamo, so konkretni testi. Tistih modelov, ki jih uspemo dobiti na test.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja