Pokemoni razveselili obraze operaterjev in oštirjev
Marjan Kodelja 12. avgusta 2016 ob 10:28

Peter Lovšin je nekoč, pred davnimi časi pel, »gremo zvečer na ženske, gremo na pir«. No ja, razlog romanja v center mesta je za nekatere morebiti še vedno pivo, poleg nečesa veliko pomembnejšega. Pravi moški se bo sicer še vedno ozrl za dobro mrho, ki paradira skozi njegovo vidno polje, vendar med lovljenjem pokemonov. Sedel pa bo v lokalu, zunaj kajpada, z brezplačnim wifijem ter pokestopom pred nosom. Ajde, kaj pa ga serješ, saj si prestar za to neumno igro.

Svetohlinstvo mi gre vse bolj na živce. Pa kaj potem, če jo igrajo tudi stari po letih in mladi po srcu. Če se zabavajo, če ne pretiravajo, če pokemonov ne lovijo med vožnjo, – kaj mislite, jih ali jih ne? Kdo ima pravico soditi, kaj je primerno in kaj ne? Kot tisto, se ne spodobi, da ima moški dolge lase. Bedarija. Pa sem izlil nekaj svoje frustracije o zapisih o igri, ki jih berem zadnje čase, čeprav o tem niti nisem mislil pisati. Bolj zabavno je gledati, kaj se zadnje čase dogaja v središču Ljubljane. Lure moduli, vabe po domače, se več ali manj pojavljajo vedno na istih pokestopih. Na primer na onem pred znano ljubljansko gostilno Maček, njihovo wifi omrežje, kot tudi brezplačno Ljubljansko in Telemachovo, pa so skoraj neuporabni. Preveč jih visi na njih in igra zaradi počasnega dostopa skoz in skoz melje, tako da je igranje oteženo. Problema pa kajpada ni v mobilnem omrežju.

In to je srž razloga, ki je operaterjem vsaj malo zvabil nasmešek na lica. Igra sama po sebi sicer ne »porabi« veliko podatkov, vendar ti narastejo sorazmerno s časom dnevnega igranja. V zadnjih desetih dneh moj telefon tako kaže dnevno porabo med 16 in 55 megabajti. Mulc pa je v istem času pokuril vseh pol giga megabajtov, ki jih ima vključene v paket. Hitrost je padla na 64 kb/s, igra sicer za silo deluje, edino razbijanje gymov ni bilo mogoče. Kaj sem drugega hotel, do šole je še pol meseca, da sem mu enkratno dokupil 1 GB. Takisto bom verjetno moral storiti še pri sebi, ker si podatke delim z ženo in bo ta znorela, če bo hitrost prenizka za njene kratkočasne dejavnosti. Kaj hočem, lovljenje pokemonov pač ni zastonj!

Saj ne, da bi se zmrdoval. A če lahko oštirji kupujejo lure module za pravi denar, jih postavljajo na bližnji pokestop in tako zadržijo goste dlje časa, bi lahko tudi operaterji izvedli kakšno akcijo. Namesto da bi en gigabajt računali najmanj pet evrov, bi pokazali širokogrudnost in prijaznost do igralcev ta hip najbolj aktualne igre, z znižanjem cen. Ali še bolje. Kako to, da tega še niso storili. Pokemon naročniški paket z ničelno tarifo za podatkovni promet (cinizem, kajti ničelne tarife ne podpiram), povezan z igro. Lojalnost dobršnega dela uporabnikov bi zrasla v nebo, še bolj, če bi jim pri naročanju novega paketa podarili zmogljivo dodatno baterijo. A nič ne kaže, da bi razmišljali v tej smeri!

 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.