Pokemoni igralcem odrekajo vse pravice
Matjaž Ropret 18. julija 2016 ob 21:13

V zadnjem tednu neverjetno priljubljena igra Pokemon Go je ena od tistih aplikacij, ki na androidnem telefonu zahteva celo vrsto privolitev uporabnika. Ampak založnik Niantic labs je šel še precej dlje, so ugotovile potrošnike organizacije, med njimi slovenski ZPS.

Do letos so uporabniki androidnih telefonov morali že ob namestitvi potrditi cel seznam dovoljenj, ki jih ima aplikacija, da šari po sistemu. Od različice 6.0 naprej pa aplikacija za vsako dovoljenje posebej vpraša ob prvem zagonu (pa tudi kasneje, če ga uporabnik ne potrdi) in vsaj nekatera privoljenja je mogoče odkloniti. Konkretno se Pokemon Go da igrati, ne da bi aplikacija imela dostop do stikov, seveda pa je treba potrditi dostop do fotoaparata, večpredstavnosti, shrambe in še česa. Saj ne, da bi se večina ostalih iger zadovoljila z manj razbohotenim dostopom do igralčevega telefona.

V podjetju Niantic labs, njegov delni lastnik je Nintendo, pa so se odločili, da bodo igralcem, ki v želji po čimprejšnjem preganjanju pokemonov pogojev uporabe ne preberejo, podtaknili še eno potencialno bombico. Vzeli so jim namreč vse pravice do tožbe proti podjetju, tudi sodelovanje v morebitni skupinski tožbi (kar je za Slovenijo manj aktualno kot za ZDA). Če si igralec imel za Pokemona Go kakršne koli nevšečnosti, bi jih moral reševati z zasebno arbitražo, ne na sodiščih. Tudi če bi kdo vdrl v strežnike in ukradel osebne podatke igralcev, ti ne bi mogli tožiti založnika. Samo kdor bi imel dovolj časa, volje, živcev in denarja bi lahko še skozi proceduro, ki so si jo zamislili pri Nianticu.

Se pa v splošnih pogojih skriva tudi morebitna rešitev. Določilo, da se uporabnik odreka možnosti tožbe, je mogoče preklicati (t. i. opt-out). Najkasneje v 30 dneh po namestitvi (oz. aktivaciji) igre je treba, tako trdijo potrošniške organizacije, na e-naslov termsofservice@nianticlabs.com poslati pošto, ki ima za predmet “Arbitration Opt-out Notice”, v njej pa jasno napisati, da odstopate od določila o arbitraži. V angleščini seveda. Kmalu pride nazaj predpripravljeno »povabilo« k obisku spletne strani za pomoč pri igri (govorijo o Ingressu, predhodnici Pokemona Go). »V nasprotnem primeru se bomo obrnili na vas, če bomo potrebovali več informacij o vašem vprašanju.« Ne pričakujem, da bom dobil še kakšen mail, ki ga ne bo poslal robot. Upam pa, da bo vsaj njihov e-nabiralnik zasula množica sporočil o odstopanju od nesramnih določil o odrekanju vseh pravic.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.