Pohlep in nadzor ljudi nimata nič skupnega s 5G!
Marjan Kodelja 17. julija 2020 ob 06:58

Ta dva razloga največkrat slišimo iz ust nasprotnikov tehnologije 5G, zato se splača pogledati, ali držita.

Če bi rekel, da pohlepa ni, bi se globoko motil, saj je ta negativna lastnost človeka žal vse bolj prisotna v človeški družbi. Morda so pohlepni tudi nekateri vključeni v razvoj in v izgradnjo omrežja pete generacije (5G), vendar pavšalna trditev, da jih uvajajo le zaradi tega, ne zdrži argumentirane presoje. Kot prvo pohlep ni enako dobičku, vsaj v teoriji ne. Dobiček je bistveni del kapitalizma in je prevladal nad vsemi drugimi ekonomskimi kazalniki. Pa če si to priznate ali ne. Imeli smo sistem, kjer je bil drugotnega pomena, pa smo ga pred tridesetimi leti plebiscitarno zavrnili. Delo je bilo pravica, podjetja pa krize s ciljem doseganja načrtovanega dobička niso reševala z zniževanjem stroškov in odpuščanjem ljudi. Vendar se ni izšlo, zato nima smisla jokati za časi, ki jih ni več.

Težko bi govorili o pohlepu, ko smo uporabniki imeli največ koristi

Omenil pa sem jih, ker se je približno takrat v Sloveniji in na Hrvaškem, ko sta bili še obe v republiki Jugoslaviji, začelo obdobje mobilne telefonije. Republiški podjetji PTT sta zgradili analogno mobilno omrežje (NMT oziroma 1G). Mesečna naročnina je bila tako visoka, da so si jo lahko privoščili kvečjemu v državnih podjetjih in lastniki zasebnih, ki so bila takrat že dovoljena. Če ne bi bilo razvoja, bi tako tudi ostalo. Analogni mobilni telefoni so sicer postajali vse manjši, s tem pa tudi vse bolj mobilni, naročnikov je bilo dovolj, cene pa tako visoke, da bi lahko operater še dolgo udobno posloval. Manj naročnikov je pomenilo manj delov in stroškov, struktura pa, da niso spraševali o ceni storitve. Potem pa je prišlo do preskoka, ki je po mojem mnenju edini pomenil revolucijo mobilne telefonije. Omrežja druge generacije (GSM, 2G) so omogočila mobilno telefonijo vsem. Cene telefonov in naročnin so bile še vedno visoke, vendar nižje kot v omrežju NMT, poleg tega pa je postopno sproščanje trga omogočilo nastanek več operaterjev, s tem pa tržno tekmo med njimi. Kmalu smo tudi v tem omrežju dobili možnost prenosa podatkov, vendar je bil pred vrati že nadgradnja. To pot na omrežje tretje generacije (UMTS, 3G). Ta so delovala tudi na višjih frekvencah, zato so omrežja lahko sočasno zadostila potrebam več uporabnikov, hitrosti prenosa podatkov pa so tudi zaradi tega postopoma narasle. Svoje je naredil boj med operaterji in cene mobilnih storitev so tisti čas najbolj drastično padle. Svoj mobilni telefon dobilo vse več ljudi, dokler penetracija ni presegla sto odstotkov.

Iz takratne perspektive so bila omrežja 3G več kot dovolj, vendar so jih operaterji vseeno nadgradili na četrto generacijo (LTE, 4G). Tokrat absolutne cene mobilnih storitev niso padle, je pa prišlo do relativnega zmanjšanja stroška prenosa podatkov. Narasle so namreč v pakete vključene podatkovne količine, kar pomeni, da se je znižala cena za megabajt prenesenih. Povečale so se tudi hitrosti prenosa podatkov, s tem pa so postale uporabne podatkovne zahtevne storitve, katerih delovanje je v omrežjih 3G oteženo. Adekvatno smo tudi tokrat pridobili. Čemu bi torej pričakovali, da bo z omrežji 5G kakorkoli drugače? Govoriti, da gre le za pohlep podjetji, ki nudijo infrastrukturno opremo, in za pohlep operaterjev, stoji na trhlih nogah. Sledijo pa dobičku in rasti le tega. A kot sem dejal. Dobiček je del kapitalistične ureditve sveta.

Nadzor je neodvisen od tehnologije

Druga teza pa pravi, to pot bom zanemaril pandemijo in čipiranje ljudi, da gre pri gradnji omrežji 5G izključno za nadzor sodobnih patricijev nad plebejci, plemiči nad tlačani. Družbeni odnosi in razkorak med bogatimi in revnimi gredo res v smeri nadvlade bogatih nad revnimi, a 5G ima pri tem ravno toliko, kot če bi prepovedali nož, ker z njim lahko tudi ubijate. Omrežje 5G je seveda mogoče zlorabiti tudi za pretiran nadzor, a na enak način je mogoče uporabiti tudi starejše komunikacijske tehnologije. Nikakor pa ne moremo trditi, da nadzor do zdaj ni bil mogoč, potem pa bo ali da ga bo preprostejše izvajati. Tudi to nima veze z resničnostjo.

Prav tako nima večje zveze, kdo bo dobavljal opremo, kajti vohuni čisto vsaka država, ki si to lahko privošči. Američani ustavljajo razvoj kitajskih ponudnikov infrastrukturne opreme, ker se bojijo, da bi vohunili za njimi, a tudi zato, ker vedo, da oni preko kitajske opreme ne bodo mogli. Ne pomeni, da eni ali drugi ves časi vohljajo za nami, prej za možnost, da to storijo, če se pojavi potreba. Tokrat je res, da bo 5G omogočil nadzor, vendar ne način, kot si ga zamišljajo nasprotniki te tehnologije.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Nadgradnja na omrežje pete generacije bo postopna in še dolgo ne bomo imeli popolnoma nadgrajenega omrežja, še posebej daleč proč je izraba milimetrskega frekvenčnega območja, ki se ga nekateri bojijo. Nič nimam proti postavljanju vprašanj, sem pa proti odklanjanju tehnologije kar tako, ker je nekdo rekel, da je nevarna, dokazov pa kajpada nima.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.