Poglej si, kakšna telekomunikacijska infrastuktura je na posamezni lokaciji
Matjaž Ropret 8. maja 2019 ob 13:18

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) je pripravila spletni portal za dostop do prostorskih podatkov o fiksnih in mobilnih omrežjih in ter pregledovanje in izvažanje teh podatkov. Dostopen je na naslovu https://gis.akos-rs.si, z njim pa si lahko vsakdo pogleda, kakšni priključki oz. omrežja so na voljo na posamezni lokaciji, kakšna je pokritost na določenem območju in podobno. Doslej se ni dalo na enem mestu in na tak način informirati, kje so kakšne »centrale«, bazne postaje, kabli in vse ostalo.

Podatke za ta portal v Akosu črpajo iz svojih zbirk, saj jim že njihove pristojnosti omogočajo zbiranje marsičesa od operaterjev, pa tudi od drugod, denimo iz baz geodetske uprave in drugih. Trenutno so iz konca lanskega leta, v kratkem pa naj bi jih posodobili na povsem ažurno različico. Nadejajo se, da bo nova možnost vpogleda uporabna in koristna tako za operaterje kot za uporabnike. Za prve, ker »bodo lahko videli, kje so možnosti skupnih gradenj,« za druge pa zato, ker si bodo lahko pogledali, kakšne možnosti imajo trenutno in kakšne bi imeli ob selitvi na izbrano oz. želeno lokacijo. Mogoče pa tudi iz radovednosti. »Glavna cilja sta znižanje stroškov investicij in trasparentnost,« je povedala direktorica agencije Tanja Muha.

Osnova portala je zemljevid Slovenije, možno si ga je ogledovati v satelitski ali topografski izvedbi, na katerem si uporabnik določa, kaj vse bo videl. Na levi strani so namreč izbire, kaj bo prikazano. Od omrežnih elementov (vozlišč, baznih postaj, itd) do priključkov po domovih, poslovnih prostorih in nepozidanih parcelah. Merilna služba agencije pa se je konec lanskega leta tudi vozila po Sloveniji, prekrižarila je 6838 km po cestnem omrežju in nekaj še po železniškem, ter z namensko opremo merila signal vseh štirih (infrastrukturnih) operaterjev. Tako lahko na osnovi tega in informacij, ki jih ima Akos o baznih postajah, njihovi moči in usmerjenosti, zemljevid prikazuje pokritosti posameznih mobilnih omrežij, pri čemer so celice velike 200 x 200m. Enako se da pogledati tudi pokritost s fiksnimi omrežji, od osnovne, prek take s hitrostjo najmanj 30 Mb/s do najmanj 100 Mb/s. Za vsak naslov je mogoče pogledati, kateri priključki na njem obstajajo in kaj omogočajo. Poleg tega pa še napovedane gradnje in vse podatke si lahko uporabnik izvozi (v obliki preglednice). Možno je tudi dokaj podrobno iskanje in tiskanje, pri katerem je privzeta velikost lista A3. Ter pošiljanje povezav na točno določen naslov.

V Akosu za kasneje obljubljajo še podatke o kakovosti storitev (QoS), ki so običajno še pomembnejši od same dostopnosti infrastrukture. Kajti malo pomaga, če priključek v teoriji obljublja trideset megabitov, v praksi pa jih ponuja le deset. Škoda pri tem portalu pa je, da je pretežno neuporaben na mobilnih napravah in majhnih zaslonih. Obvezna je kombinacija namiznega brskalnika in konkretnega monitorja.

Ne vem, ali je primarna naloga Akosa, da se ukvarja z različnimi portali. Pred nekaj tedni so predstavili še spletišče eAnalitik, kjer si je mogoče ogledati podatke in vizualizirati podatke iz njihovih četrtletnih poročil o gibanju trga elektronskih komunikacij. Vsekakor je vse to koristno in za nekatere zalo poučno ter tudi velikega pomena za poslovne odločitve, upam pa, da zaradi tega ne trpi osnovna dejavnost regulatorja. Kajti ni vse rožnato na telekomunikacijskem trgu in operaterji se lahko novih frekvenc, ki jim bodo šele zares omogočile začetek gradnje omrežij 5G, nadejajo šele prihodnje leto. Vendar o tem kdaj drugič.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Zakaj pa niso na AKOS-u najprej druge stvari porihtali preden so se tega lotili ?
    Tudi na drugih področjih, ki jih regulira AKOS ni rožnato.
    Včash se lahko samo vprašaš zakaj sploh imamo AKOS.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.