Pogledi so in morajo biti različni, ko iščemo odgovore na pomembna vprašanja (#video)
Marjan Kodelja 18. februarja 2021 ob 11:47

Tehnologija je in bo vedno vplivala na človeška življenja, zdi pa se, da razvoj tokrat poteka hitreje in je zato vpliv večji. Tako kot družbe pred nami se bomo tudi mi morali soočiti z nekaterimi spremembami, o čemer smo se pogovarjali v okviru spletne okrogle mize »S transhumanizmom stran s humanizmom«.

Zdelo se mi je, da se svet vse bolj spreminja v obličje dvojiške logike. Bodisi si za ali proti, medtem ko med skrajnostnima ni ničesar. Razdvojenost se kaže na različnih področjih družbe, žal tudi na področji odnosa do tehnologij, kot lahko vsak dan vidimo med prebiranjem dnevnih novic. Ali pa je to le nekakšen privid, v katerega se zatekamo, da bi lažje razumeli hitre spremembe, ki smo jim priča. Multimedijska umetnica mag. Valerie Wolf Gang, filozof dr. Marko Uršič in raziskovalec na področju umetne inteligence dr. Marko Grobelnik sodijo med ljudi, ki na svet gledajo drugače. S pravo mero širine, zdrave pameti in dvomov, kar so nedvoumno pokazali v skoraj dveurnem pogovoru, k ogledu katerega vas vsekakor vabim.

Okroglo mizo so sklicali Nevroznanstveni seminarji SiNAPSE, Slovenskega društva za nevroznanost, Ekipa Maker Faire Ljubljana in študentje Študentske sekcije Slovenskega društva za kognitivno znanost.

Različni, občasno podobno pogledi, ki so jih dotični izrazili na enaka vprašanja, kažejo, kako je treba reševati težave, s katerimi se spopadamo. Tokrat ni šlo za soočanje posameznikov z diametralno nasprotnimi stališči, temveč poglede na transhumanizem iz perspektive umetnice, filozofa in znanstvenika. To pa je edini pravi način, da pridemo do rezultatov. Ne samo glede našega odziva na umetno inteligenco, za katero dr. Grobelnik trdi, da je na ravni boljših statističnih orodij, temveč na samovozeča vozila, tehnologij za izboljšanje človeka – pravzaprav o vsem, kar nam tehnološki razvoj prinaša. Umetniki lahko pomagajo najti načine, kako uporabiti tehnologije ali jih lažje približati ljudem. Filozofi je ne zavračajo temveč opozarjajo na nekatere težave, a tudi na morebitne nesmisle – čemu bi nekaj sploh razvili, če bo prineslo več slabega kot dobra. Medtem ko znanost, podkrepljena z radovednostjo, priznava, da bodo potrebni novi družbeni dogovori. Razvoja ne moremo ustaviti. To tudi nima smisla. Moramo pa se o njem pogovarjati.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja