Poenostavljeno življenje vrtičkarjev in airbnbjevcev
Marjan Kodelja 6. julija 2019 ob 06:36

Ključi so relikt nekih drugih časov, a jih še vedno imamo pri sebi. A ni potrebe, kajti tehnologija nam je ponudil alternativo. Obešanko in sef za ključe, ki se odprete z aplikacijo ali daljšim nizom številk. Poleg glavnega, lahko kadarkoli in od kjerkoli kreiramo dodatne nize, stalne, časovno omejene ali za enkratno odklepanje. 

Ključavnica obešanka ali žabica po domače, je res nekoliko velika in težka, a je taka, ker je robustna in iz ojačanih materialov, da je ni ravno preprosto prežagati. Namenili smo jo vrtičkarjem, kajti ta prostočasna dejavnost je in zna biti še bolj popularna med Slovenci, v mestih so vrtovi daleč od bivališča, zato so na njih utice za orodje, ki jih je kajpada treba zaklepati. Čisto drugačno “težavo” imajo ponudniki stanovanj v najem, kajti dogodi se, da so od doma, ko pridejo gosti. Pred vhod namestijo sef za ključe ter gostu pošljejo “šifro” za odklepanje. Ta vzame ključ in vstopi. Cenejša možnost od vgradnje pametne ključavnice s podobnimi možnostmi, ki pa je tudi ni mogoče vgraditi ravno na vsaka vrata. Oboje je baterijsko napajano ter ima vmesnik Bluetooth, ki pa porabi malo energije, zato baterija zadošča za vsaj nekaj mesecev ali celo več kot leto. Dobimo pa tudi obvestilo, ko jo je treba zamenjati. Za odklepanje imamo na razpolago več možnosti. Ena je aplikacija na pametnem telefonu, ima jo lahko več oseb, s katero lahko ključavnico ali sef odklenemo, ko smo v dosegu vmesnika Bluetooth, druga pa je številčna šifra, ki jo vnesemo prek tipkovnice. Nič spektakularnega, a moč izdelkov Igloohome je v raznovrstnosti uporabe oziroma kakšne možnosti upravljanja na daljavo omogočajo. 

Kljub preprostosti moraš biti pri aktivaciji in povezavi enega ali obeh izdelkov z aplikacijo pazljiv in postopati po napotkih v navodilih, kajti če storiš napako ali pa pozabiš glavno šifro, potem bodo težave s ponastavitvijo. Kakšno varnost bi izdelka zagotavljala, če ne bi bilo tako. Med drugim tudi ne moreš vzeti baterije, ko je žabica ali sef zaklenjena. Drugače pa je uporaba preprosta in premočrtna. Glavna šifra je bolj kot ne za vsak primer in sodi v bančni sef, kajti ključavnico ali predal za ključe odkleneš s telefonom, ko je v dometu povezave Bluetooth. Kajpada pa to ni edini način, saj imata oba izdelka tipkovnico za vnos 9 mestne številčne šifre. To je ogromno možnih kombinacij, med njimi pa so tudi aktivne, pa zanje ne vemo. Razlog je v tem, da lahko “aktiviraš” šifro v aplikaciji tudi od daleč, ko ta ni blizu izdelka. Pogoj je, da je povezana v internet, kajti račun uporabnika je shranjen na spletnem strežniku izdelovalca. Kajpada pa ima to tudi stranpoti. Ko si blizu in je povezava Bluetooth vzpostavljanja, si z aplikacijo ne moreš prav nič pomagati, če telefon nima dostopa v internet. Drugače pa po potrebi kreiraš šifre, ki so lahko časovno neomejene, trajajo točno določen čas ali pa so le za enkratno odklepanje. To lahko storiš kjerkoli si, na zaslonu prebereš šifro in jo sporočiš tistemu, ki jo potrebuje. Blizu izdelka pa moraš biti, če želiš, da si ključavnica oziroma predal zapomnita številčni niz, ki si si ga sam izmislil. 

Ne vemo, kako deluje kreiranje šifer od daleč, verjetno pa je v spominu izdelka več “aktivnih” šifer, ki jih pozna tudi spletni strežnik. Ti pa ne, dokler ne zahtevaš kreiranja nove. Morda obstaja seznam stalnih in tistih za enkratno odklepanje, pri časovno omejeno, na primer od danes po 15. uri pa do pojutrišnjem do 7. ure zjutraj, pa mora biti časovni interval na neki način zapisan v šifri sami. Verjetno pa je tudi, da se seznam teh “skrivnostnih” šifer dopolni oziroma spremeni, ko je telefon blizu ključavnice. Le v tem primeru lahko tudi iz aplikacije izbrišeš že uporabljene in ne več aktivne. Pravzaprav ni važno, kako mehanizem dodeljevanja deluje, kajti kombinacij je tako veliko, da več aktivnih nikakor ne vpliva na varnost naprave. Po drugi strani pa bi bila ta veliko manj uporabna, ako bi lahko nove šifre kreiral le tedaj, ko si na licu mesta. Tako pa jih lahko vedno in po potrebi. Tudi, če se gost pojavi prej in mu je treba hitro omogočiti vstop v stanovanje ali pa nestanovitni sin izrazi željo, da zalije vrtiček. 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Pametna žabica in predal za ključe sta zanimiva izdelka z raznovrstno uporabnostjo. Nista najbolj poceni, zatorej ju uporabi tam, kjer je možnost kreiranje dodatnih šifer od daleč potreba oziroma ima smisel. V tem je namreč njuno bistvo. Poleg, da sta robustno izdelana in zagotavljata visoko raven fizičnega varovanja.

HVALIMO

 • Dokajšna odpornost na vlome.
 • Preprosto uporaba in aktivacija.
 • Možnost kreiranja šifer kadarkoli, od kjerkoli. 
 • Različni tipi šifer.

GRAJAMO

 • Obvezna stalna povezava aplikacije v internet.
 • Ceni bi lahko bili ugodnejši.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
 • Gospoda Marjana ob tej priliki sprašujem, če obstoja kakšna dobra
  aplikacija za razpoznavanje rastlin. Nekaj sem jih že probal, pa se vse bolj ali manj mučijo z razpoznavanjem ali pa sploh ni rezultata.
  Hvala
  Stane

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja