Podobno ime, a popolnoma različni tehnologiji! #infografika
Marjan Kodelja 23. februarja 2018 ob 09:10

Akronim QLED si je izmislil Samsung v želji poenotenja imenovanja vseh zaslonov, ki za izboljšanje sijalke v ozadju posredno pa tudi kakovosti slike, uporabljajo tehnologijo kvantnih pik. Takšnih je večina televizorjev visokega cenovnega razreda, ne glede na izdelovalca. Na drugi strani pa jim stojijo zasloni OLED, zato že lahko govorimo o vojni za uporabnike, a kot pa je običajno pri tovrstnih zapletih, ima vsaka prednosti in slabosti.

 

KAJ JE QLED?

Običajni televizorji LCD za izvor svetlobe uporabljajo modre diode LED, ki imajo od vseh največjo svetilnost. Da svetijo belo, so prevlečene z rumenim sevajočim premazom, zato je bela svetloba umazana, v njej je namreč širok spekter valovnih dolžin. Tudi televizorji s tehnologijo kvantne točke imajo modro diodo za izvor svetlobe, vendar imajo plast prevlečeno s kristali premera le nekaj nanometrov. Ko nanje sije modra svetloba diod, oddajajo svetlobo zelo natančne valovne dolžine, kar zaznamo kot »čisti« barvni ton. Kakšno barvo oddajajo, je odvisno od kemične sestave, načelno pa so točke, ki svetijo rdeče, nekoliko večje od točk, ki svetijo zeleno. Takšen vir sveti v treh čistih barvah, modri, rdeči in zeleni, kar sicer zaznamo kot belo svetlobo, vendar je ta čistejša od svetlobe, ki jo »da« dioda z rumeno oblogo. Posledično je zaslon sposoben prikazati pravilnejše barve tudi pri večjih svetilnostih, težava črne barve pa je manj izrazita. Še vedno pa gre za zaslonsko tehnologijo LCD, močo izboljšano, a vendarle, kar pomeni, da so še vedno prisotne nekatere slabosti.

KAJ JE OLED?

Pri zaslonskih tehnologijah LCD posamezna pika ne oddaja svetlobe, jo le prepušča ali pa ne. Zasloni OLED pa so drugačni. Vsaka pika je namreč samostojni izvor svetlobe, ki sveti ali pa ne. Najbolj očitna prednost je zato možnost prikaza popolne črne pike, česar ni sposoben noben televizor nasprotnega tabora. Niti QLED, če smo iskreni. Ima pa OLED še eno očitno prednost. Je tanjši in bolj fleksibilen, kot QLED.

Zelo posplošeno, a ne popolnoma pravilno bi prispodoba lahko bile običajne hišne sijalke. QLED so one, ki svetijo strupeno belo in hladno, medtem ko OLED zagotavlja bolj rumeno in bolj toplo svetlobo. Enim so bolj všeč ene, drugim druge, in enako je tudi s televizorji.

[infogram id=”oled-vs-qled-1hnq41qwjxvk63z” prefix=”5YU”]

 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja