Podatki iz banke neposredno v aplikacijo Toshl
Matjaž Ropret 8. junija 2020 ob 12:14

Kranjsko podjetje Toshl, ki razvija istoimensko aplikacijo za spremljanje osebnih financ, je vanjo dodalo 1418 novih bančnih povezav, med njimi precej slovenskih. Velika razlika od prej pa je v tem, da povezave temeljijo na programskem vmesniku (API) in tako vsa izmenjava podatkov poteka samodejno.

Namen aplikacije Toshl je uporabniku dati nazorne podatke, kako porablja svoj denar, da morda lahko prilagodi navade. Skupno je na voljo 14073 bančnih povezav, vse nove pa uporabljajo programski vmesnik, ki po besedah razvijalcev prinaša nekaj ključnih prednosti in ki ga omogoča nova bančna direktiva PSD2. Zaradi njega se povezava vedno posodablja samodejno, uporabniku ni več treba klikati »posodobi« in vsakič znova potrjevati, da je res on, preden podatki pritečejo v aplikacijo. Poslej bo treba avtentikacijo znova opraviti na vsake tri mesece.

Prav avtentikacija je druga večja pridobitev, saj jo zdaj uporabnik opravi neposredno pri banki. Kar v praksi pomeni, da se odpre bančna aplikacija, kamor se je treba vpisati in potrditi povezavo s Toshlom. Slednji tako ne shranjuje nobenih prijavnih podatkov, zgolj dobit potrditev, da je prijava uspela, in potem (prek svojega partnerja Salt Edge, še enega podjetja s področja »Fintecha«) uvaža ter obdeluje podatke. Ti se zaradi povezavo prek API posodabljajo precej bolj pogosto, najmanj enkrat dnevno.

Med slovenskimi bankami s tovrstno povezavo so že vključene denimo Addiko, BKS, Deželna banka Slovenije, Gorenjska banka, LON, Primorska hranilnica, Sberbank, SKB in Unicredit, integracija z največjo, NLB, pa je v teku in bi bila menda lahko zaključena v nekaj tednih. Potem pa so tu še tuje banke in finančne institucije, ki so za slovenske uporabnike prav tako zanimive, kot so N26, Paypal, Revolut in Bitstamp. Za zdaj pri nekaterih bankah, predvsem zaradi tehničnih ovir, niso na voljo podatki o kreditnih karticah, čeprav bi po omenjeni direktivi morali biti. Vendar naj bi to v prihodnje popravili. Ob vzpostavitvi povezave se lahko uporabnik odloči, ali bo spremljal podatke samo od takrat naprej, ali pa bo uvozil tudi starejše, ki so na voljo. Večinoma gre to za mesec ali dva nazaj.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Tovrstne povezave lahko uporabljajo naročniki na Toshl Medici, ki stane 39 evrov na leto ali pet evrov na mesec (če se naročnik ne odloči za enkratno letno plačilo, temveč plačuje vsak mesec posebej). Uporabniki brezplačne aplikacije ali naročniki na Toshl Pro – ta stane nekaj manj kot dvajset evrov na leto – morajo podatke še vedno dodajati ročno ali pa jih uvažati z datotekami (CSV, XLS, OFX, …). Razvijalci pa lahko programski vmesnik uporabijo še za kakšno svojo rešitev.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.