Poco X3 NFC – Poceni telefon leta?
Matjaž Ropret 12. septembra 2020 ob 17:28

Xiaomijeve poteze je včasih težko razumeti. Pa ne mislim na zmedo s slovenskimi uvozniki in pasivnost na našem trgu, ampak na odločanje o imenih in lastnostih posameznih modelov. Pred dvema letoma je bil Pocophone F1 taka uspešnica, da je Poco postala kar samostojna znamka. Pa vendar so bili njeni naslednji telefoni zgolj preimenovani obstoječi Xiaomiji, večinoma iz serije Redmi. Tako Poco F2 Pro, tudi kar konkretno dražji od predhodnika, ni bil tako zelo zanimiv, in se tudi nisem odločil za nakup, da bi ga preizkusil. Poco X3 NFC pa je drugačen. Nima kakšnega »dvojčka« z drugim imenom in je cenovno atraktiven – nasploh in glede na tehnične lastnosti. Po naših informacijah bo na voljo tudi v Sloveniji, pričakujemo pa ga lahko oktobra.

Poanta izstopanja je vedno v tem, da imaš nekaj, česar drugi nimajo. Da si v nečem očitno boljši. V obtoku je še vedno veliko telefonov, ki stanejo med 200 in 300 evrov, s slabotnimi procesorji, povprečnimi zasloni in drugimi zelo jasnimi hibami. Predvsem Xiaomi (Poco) in Realme pa se v zadnjem času dajeta, kdo bo v ta cenovni razred vnesel čim več lastnosti iz dražjih mobilnikov. Realme 6 denimo mami z 90-herčnim osveževanjem zaslona in hitrim 30-vatnim polnjenjem, Poco X3 NFC pa gre še korak višje. Zaslon z diagonalo 6,67 palcev – kar je več kot pri tekmecu, od katerega je tudi za odtenek večji – namreč ponuja kar osveževanje pri 120 Hz in še podporo za prikaz HDR10. Je pa še vedno LCD, saj OLED-a z več kot 60 Hz za tako ceno še nisem srečal.

Tudi baterija in polnjenje je tu še korak naprej od Realmeja. Kapaciteta je kar 5160 mAh, kar je denimo enako kot v modelu Mi Note 10, priloženi polnilnik pa zmore dati od sebe 33W. Procesor je povsem novi Snapdragon 732G, za približno 10 do 15 odstotkov zmogljivejši od 730G, s katerim je lani decembra svojo prodajno pot začel dvakrat dražji Mi Note 10. Delovnega pomnilnika je v vsakem primeru 6 GB (Realme 6 ga ima lahko tudi 8 GB, a je vprašljivo, če se to kje pozna), prostora za podatke pa 64 ali 128 GB, pri čemer pa je mogoče v telefon vstaviti tudi pomnilniško kartico microSD.

Fotoaparat ima pri glavnem objektivu zdaj že kar pogosto 64-milijonsko tipalo, zraven je še ultraširoki objektiv s 13-milijonskih tipalom, četverico pa zaokrožujeta makro objektiv z dvomilijonskim tipalom in še globinsko tipalo z enako ločljivostjo. Oba so vključili samo zaradi števila in bi bilo povsem vseeno, če bi ju izpustili. Sprednji fotoaparat z 20 milijoni pik je v luknji sredi zaslona skoraj povsem na vrhu.

Sam telefon naj bi imel aluminijasto ogrodje, medtem ko je hrbtišče plastično. Ima celo certifikat za odpornost proti škropljenju IP53. Kot pove ime podpira brezstično komunikacijo NFC, poleg tega pa denimo še bluetooth 5.1 in ima izhod za slušalke. Uporabniški vmesnik je Xiaomijev MIUI 12, ki temelji na Androidu 10 in je postal že kar znosen, razen glede prednaloženih in neodstranljivih aplikacij ter prikazovanja oglasov med določenimi opravili, denimo nameščanjem aplikacij.

Vse opisano je lahko povsem brezpredmetno, če cena ni prava. Tak telefon za 350 ali 400 evrov, odvisno od količine pomnilnika, ne bi bil nič nenavadnega, a seveda ne bi vzbudil nikakršnega vznemirjenja. S ceno 200 (64 GB) ali 250 evrov (128 GB), kolikor naj bi stal na začetku, je kajpak situacija povsem drugačna. Na trgu ni praktično ničesar primerljivega. Tudi kasneje, ko naj bi se ceni dvignili za 20 oz. 30 evrov, bo še vedno hudo konkurenčen. Če se bo seveda tudi v praksi izkazal.

Za zdaj ga je mogoče naročiti iz tujine. V trgovini Gearbest različica s 64 GB skupaj s pošiljanjem Priority line, pri katerem trgovec uvozi paket v EU in tako kupec nima dodatnih stroškov, stane 206 evrov. Za 128 GB pa je treba odšteti 236 evrov. Nato pa počakati tista dva ali tri tedne, da pošiljka prispe na želeni naslov. Od torka naprej naj bi bila vsaj 128-gigabajtna izvedba za 250 evrov na voljo tudi na nemškem Amazonu. Predvidoma bodo to odposlali od nekod znotraj EU in bo tako dostava bistveno hitrejša.  

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za konec pa me zanima še, kakšno je glede na prebrano tvoje mnenje? Naj se dokopljemo do tega telefona in ga konkretno preizkusimo? Povej spodaj v komentarjih ali na družabnih omrežjih.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
12 komentarjev
 • Ce ga ne bodo imeli slo operaterji – ne. Ker ga ne bi priporocil starsem in prijateljem. Kaj ne bo delovalo in se bi potem moral ukvarjati s vracili. Lazje je poslati direktno na slo operaterja.

 • Sam sem naročil v predprodaji na italijanskem Amazonu (gre iz istega skladišča, kot pri naročanju iz nemškega), jutri (v torek) ga odposljejo, z express pošiljko (10€) pa bo telefon dostavljen že v sredo ali četrtek (predvidevam, da v sredo). Vedeti je treba tudi, da Amazon nudi 2 letno garancijo, medtem ko Gearbest nudi 1 letno garancijo. Vsekakor vreden telefon glede na videno. Tudi kot sekundarni telefon se splača takega vzeti, ker je napol zastonj.

  • Pri tovrstnih preprodajalcih se zadeve vedno najde, ni pa to prodaja prek uradnega uvoznika. Ko bo telefon vsaj pri največjih trgovcih ali (še bolje) pri operaterjih, bomo lahko rekli, da je na voljo v Sloveniji.

    • Ker poznamo sceno. Uradni uvoznik je tudi napovedal, da bo ta telefon naprodaj oktobra in kasneje ni nič namignil, da bi se glede tega kaj spremenilo. Poleg tega ga verjetno ne bi dal najprej in izključno v prodajo nekemu nepomembnemu trgovcu.

 • Zgleda je vaše poznavanje scene slabo. Omenjen trgovec je že več kot 15 let med pomembnejšimi pooblaščenimi prodajalci Telekoma Slovenije. S petimi trgovinami sodelujejo z vsemi distributerji/uvozniki, ki so povezani z mobilno telefonijo, med njimi je tudi uradni distributer za Xiaomi. Tako da bi bilo dobro, da preden napišete določene trditve, prej malo preverite informacije in sceno, ker ste v tem primeru navedli napačne podatke. Lp.

  • Za Xiaomi je en pooblaščeni (Venkon) in vsaj še trije uvozniki, ki se prav tako razglašajo za uradne. Po našem vedenju omenjeni distributer modela Poco X3 še ni dal v prodajo.

   • Kot sem napisal, bi bilo dobro, da preden nekaj napišete in trdite, to prej preverite, ker navajate napačne informacije. Poco X3 je že na voljo tudi preko uradnega pooblaščenega distributerja. Prodajalne Mobtel (https://mobtel.si/) ga pa imajo že na zalogi in so preko uradnega distributerja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja