Po več letih spet vznemirljiv Googlov telefon
Matjaž Ropret 3. avgusta 2021 ob 06:52

Google je s telefoni Pixel 2 (XL) in Pixel 3 (XL) zares sprožil obdobje »računske« fotografije, ko je poleg velikosti tipal in kakovosti objektivov postalo najmanj enako pomembno, kako dobro zna sistem obdelovati signal s fotografskih tipal in združevati več posnetkov v enega končnega (HDR+, nočni način, portretni način, …). Nato so modeli 4 (XL in a) in 5 predstavljali stagnacijo na fotografskem področju, toda prihajajoča Pixel 6 in Pixel 6 Pro naj bi znova prinesla konkreten napredek.

Googlu skrivnosti vse prelahko uhajajo, zato jih raje kar sam izda oz. potrdi določene govorice, ki krožijo v panogi. Enako so storili z omenjenima telefonoma. Pokazali so namreč prve fotografije hrbtne strani v različnih barvah, z novo vodoravno foto-video ploščico čez celotno širino namesto klasične izbokline, in prvič javno obelodanili, kar so dobro obveščeni napovedovali že nekaj časa – poganjal ju bo Googlov lastni procesor Tensor.

Pixel 6 in Pixel 6 Pro bosta znova telefona višjega razreda, potem ko je Google lani s Pixloma 5 in 4a 5G poskušal srečo v srednjem cenovnem razredu. Približno enako uspešno kot prej v zgornjem, zato se zdaj vračajo sem, vendar tokrat menda končno brez kompromisov in, upajmo, čudnih odločitev, kot so orjaško velike zareze v zaslonu in robovi okrog njega, nesmiselna tipala za prepoznavanje kretenj in premikanja oči in še kaj. Dejansko tokrat vsi pričakujemo res dobra telefona, ki bosta končno prava alternativa Applovim, Samsungovim in ostalim.

Po letih uporabe enakih fotografskih tipal in nesledenja trendom glede števila in namembnosti objektivov, bo tokrat Google vsaj v model Pro vgradil vse tri ključne objektive. Glavni bo menda imel novo, precej večje 50-milijonsko tipalo, kar mu bo omogočalo zajemanje 150 odstotkov več svetlobe in tudi dalo dodaten manevrski prostor za računske trike, denimo digitalni zum, kot staro 12-milijonsko tipalo z bistveno manjšo površino. Poleg ultraširokokotnega objektiva, ki ga bosta imela oba modela, bo Pro deležen še teleobjektiva s 4-kratno optično povečavo. Žal ga manjši ne bo imel, zato bo za fotografsko in video srenjo Pro verjetno edina prava izbira.

Slednji naj bi sicer imel rahlo ukrivljen 6,67-palčni zaslon s 120-herčnim osveževanjem in ločljivostjo QHD+. Zaslon v manjšem Pixlu 6 pa bo raven, 6,4-palčni s polno visoko ločljivostjo (FHD+) in osveževanjem 90 Hz. Oba pa bosta skoraj zagotovo vrste OLED in bosta imela vgrajen čitalnik prstnih odtisov.  

Procesor Tensor, doslej poznan pod kodnim imenom Whitechapel, so zasnovali s poudarkom na umetni inteligenci in strojnem učenju. Vgrajeno ima tudi varnostno jedro Titan M2 za šifriranje in shranjevanje občutljivih podatkov. V Googlu prav veliko konkretnega o procesorju niso povedali, razen tega, da bo omogočal nove fotografske zmožnosti in izboljšal obstoječe (zgoraj omenjene). Tudi ne vemo, kako se bo zmogljivostno primerjal s Snapdragoni in Exynosi (na slednjih je menda osnovan), in kakšen modem za omrežja LTE in 5G bo imel. Skoraj zagotovo pa je bil namen razvoja lastnega procesorja prav v obdelavi fotografij, saj Qualcommove (in druge) rešitve očitno ne omogočajo vsega, kar si v Googlu želijo početi.

Zato še s toliko večjim vznemirjenjem čakamo na jesen, najverjetneje oktober, ko bodo telefona v polnosti razkrili in tudi začeli prodajati. Upamo, da tudi z nekoliko širšo distribucijo. Medtem ko za ugodne cene nimamo kakšnega upanja, Pixla 6 bosta brez dvoma med dražjimi telefoni.

Fotografije: Google

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja