Po stanovanjih bodo v prihodnje sesale Amazonove Roombe
Matjaž Ropret 6. avgusta 2022 ob 10:46

Korporacija Amazon je objavila namero o prevzemu podjetja iRobot, znanega predvsem po robotskih sesalnikih Roomba, za 1,7 milijarde dolarjev (1,66 milijarde evrov). Roombe se bodo tako pridružile nekaterim drugim izdelkom za »pametni dom«, ki jih največji spletni trgovec in ponudnik računalništva v oblaku že prodaja pod svojo znamko, povsem lahko pa bodo tudi osnova za še odločnejši vstop na področje industrijske robotike.

»Odkar smo začeli s podjetjem iRobot, je bil naš cilj izdelovati praktične proizvode, ki ljudem olajšajo vsakdanjik. Amazon se prav tako osredotoča na smiselne inovacije, zato si ne morem zamišljati boljšega mesta, kjer bi lahko naša ekipa nadaljevala svoje poslanstvo,« je v izjavi za javnost izpostavil soustanovitelj in direktor družbe iRobot Colin Angle.

Direktor oddelka za naprave pri Amazonu Dave Limp pa je dodal, da se zavedajo pomembnosti časovnih prihrankov, pri čemer so izdelki Roomba in ostali iz iRobota izredno uspešni, lastniki pa jih obožujejo. Veliko o nadaljnjih načrtih v Amazonu niso povedali, zagotovo pa se vsaj v prvih letih ne bo kaj bistveno spremenilo. Posel morajo seveda potrditi še regulatorji, zato ga bosta podjetje verjetno izpeljali prihodnje leto.

Podjetje iRobot so l. 1990 ustanovili Colin Angle, Rodney Brooks and Helen Greiner iz laboratorija za umetno inteligenco univerze MIT. Prvi je še vedno glavni izvršni direktor in bo to ostal tudi po Amazonovem prevzemu, medtem ko sta se druga dva že pred več kot desetimi leti podala v druge izzive na področju robotike in umetne inteligence. Prvo Roombo so začeli prodajati l. 2002, kmalu so ti izdelki postali sinonim za robotske sesalnike in dolgo tudi ohranjali primat, toda v zadnjih letih so kitajski konkurenti naredili velik korak naprej in tudi začeli kazati več inovativnosti in zanimivih idej od pionirja na tem področju. Povsem mogoče je, da so v ameriškem podjetju ugotovili, da je zdaj še prav čas za prodajo, preden številke resneje padejo in s tem tudi vrednost delnic.

Za Amazon so Roombe in podobni roboti nedvomno privlačno področje. Lani je korporacija že začela izdelovati hišnega robota Astro, ki med drugim tudi pomiva tla, poleg tega že leta veliko stavi na glasovno pomočnico Alexo in v svoj portfelj naprav dodaja take za pametni dom, denimo termostate, razsvetljavo in usmerjevalnike za prepleteno brezžično omrežje (Eero). Z Roombami bo podjetje dobivalo še več podatkov za Alexo in druge namene, hkrati pa bo lahko pridobilo dodatno znanje o robotiki, ki bo prišlo prav za razvoj naprav za uporabo v skladiščih in za dostavo po mestih.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja