Po prenosnikih in telefonih še obnovljeni avtomobili?
Matjaž Ropret 28. januarja 2023 ob 16:42

Določene elektronske naprave je mogoče kupiti »obnovljene« (angl. refurbished) in nekateri zelo čislajo tovrstne prenosnike, do določene mere so se prijeli tudi pametni telefoni višjega zmogljivostnega razreda, predvsem Applovi. Se lahko še avtomobili ali pa vsaj rezervni deli zanje?

Filozofija uporabe in vzdrževanja vozil je bila doslej dokaj preprosta. Po navadi v slogu »priti čim ceneje skozi,« malo pa se je gledalo na čim bolj možno kakovost in še manj na ekološki vidik. Rezervni deli so praviloma izdelani na novo, najsi bodo neposredno od proizvajalca avtomobila ali od drugih, ki ponujajo združljive (in cenejše) izdelke. V koncernu Stellantis v okviru projekta SUSTAINera, s katerim želijo do l. 2038 doseči ničelno stopnjo ogljičnega odtisa, po lastnih besedah ponujajo »pregledno, trajnostno in cenovno ugodno ponudbo izdelkov in storitev, ki ne ogrožajo kakovosti, hkrati pa ohranjajo okolje z zmanjševanjem količine odpadkov in uporabe virov.«

Med te izdelke sodijo avtomobilski deli in dodatki. Gre denimo za obnovljene motorje, vbrizgalne šobe, turbo kompresorje, vztrajnike motorja, visokotlačne črpalke in EGR-ventile. Našteto so Citroenovi serviserji v Sloveniji lani najbolj pogosto naročali. S tem, ko vzamejo rabljene, in pri njih nadomestijo samo tisto, kar je iztrošenega, polomljenega ali okvarjenega, lahko prihranijo do 50 odstotkov porabe energije in do 80 odstotkov porabe surovih za izdelavo dela, ki bo lahko še precej služil svojemu namenu.

»Ponovna izdelava pomeni, da se vsi rabljeni, obrabljeni ali okvarjeni deli razstavijo, pregledajo in ponovno sestavijo, pri čemer se vse komponente, ki niso podvržene obrabi, preprosto obdržijo in opravljajo svojo funkcijo še naprej,« pojasnjujejo v Stellantisu. Kot dodajajo, imajo ta čas na voljo 12 tisoč tovrstnih delov, vključno s pogonskimi baterijami za električna vozila.

Princip je zelo podoben kot pri že omenjenih prenosnikih ali telefonih, kjer prav tako vse očistijo, preizkusijo in zamenjajo tisto, kar je že odslužilo svoje, denimo baterije, diske, tipke in še kaj. Na avtomobilskem področju so v tujini že začele nastajati prve tovarne, ki bodo obnavljale celotna vozila, tako da bo v ponudbi rabljenih sčasoma tudi večji delež takih, ki bodo po »ohranjenosti« bistveno bližje novim, saj bodo določene sestavne dele dejansko imela nove. Velika nova veja pa bo reciklaža in pouporaba surovin in baterij električnih avtomobilov.

Pri vsem skupaj gre seveda za podaljšanje življenjske dobe vozil, vračanje materialov in elektronike v proizvodnjo in manjšo obremenitev okolja. Kot vedno, pa bodo kupci tisti, ki bodo povedali, ali se jim to zdi zanimivo.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja