Po nove zmage na zelenice in v vsemirje
Matjaž Ropret 12. oktobra 2020 ob 17:06

Pravkar so v »mehurčku« na Floridi dokončali sezono košarkarske lige NBA, po Evropi gledamo tekme na povsem ali napol praznih stadionih, za podoživljanje »pravega« vzdušja pa je zdaj na voljo FIFA 2021. Poleg letošnje izdaje nogometne igričarske zabave pa je založnik Electronic Arts izdal še vesoljsko pustolovščino Star Wars: Squadrons.

Serija FIFA že leta nezgrešljivo oktobra prinaša novo poglavje in tudi pandemija tega ni presekala. Sama igra pa se, kot rečeno, ne ozira na trenutne razmere po svetu, kar je verjetno v redu. Poudarek je tokrat na Ligi prvakov (če (do)kupiš ustrezen paket), ki jo je mogoče odigrati v celoti, ali pa samo posamezno tekmo, pri čemer že ob prvem vstopu v igro namesto glavnega menija igralca pričaka finale LP med Liverpoolom in PSG v Istanbulu.

Seveda je mogoče igrati tudi posamezna državna prvenstva, se odločiti za karierno pot ali pa izbrati tudi že poznani možnosti Volta in Ultimate Team. Pri prvi se igra ulični nogomet v različnih mestih po svetu, pri drugi pa igralec sestavlja svojo sanjsko ekipo, denimo postavi na igrišče skupaj Messija in Ronalda. In pri obeh načinih ne igraš zgolj proti umetni inteligenci, temveč proti pravim sotekmovalcem (in z njimi).

Kdor je že igral kakšno FIFO se bo počutil kot doma, ker kakšnih drastičnih sprememb ni. Še vedno je ta navidezni nogomet nekje vmes med čisto arkado in povsem verno simulacijo prave igre in veliko se da doseči že z dobrim podajanjem žoge ter izigravanjem nasprotne ekipe, brez telovadbe z naprednimi kombinacijami tipk za ploščku ali tipkovnici za različne trike, preigravanja in podobno. Da zabave ne zmanjka, poskrbijo tako umetna inteligenca, ki običajno malo oteži zadeve, kadar se igralec preveč sprosti, kot pravi nasprotniki.

Igra je znova na voljo za konzole Playstation 4 in Xbox One ter za PC prek platform Origin in Steam. Seveda pa jo je mogoče kupiti tudi na ploščkih in se jo bo dalo igrati tudi na Playstationu 5 in Xboxih Series X in Series S, ko bodo čez en mesec te konzole dejansko začele prihajati v domove igričarjev.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ljubitelji Vojne zvezd pa se lahko usedejo v bojno ladjo in gredo v zračni boj v Star Wars: Squadrons. Lahko se odločijo, da se sami podajo na misijo, skozi katero jih vodijo računalniški liki, lahko pa sodelujejo v pravem boju zvezdnih bojevnikov pet na pet. Prva možnost je ne začetku morda celo preveč umirjena, a po prvem preobratu se počasi razživi. Druga pa je toliko bolj dinamična.

Doživeti jo je mogoče v navidezni resničnosti, tako na PC-ju kot na Playstationu 4. Tega žal nisem preizkusil, predstavljam pa si, da utegne biti izkušnja nekaj posebnega, ker dogajanje prihaja z vseh strani. Igra se sicer ne ponaša z izjemno grafično podobo, bo pa zato delovala tudi na manj zmogljivih sistemih, pa tudi cena se mi s 40 evri zdi ugodna.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja