Matjaž Ropret 27. oktobra 2016 ob 21:10
Vsi trije novi Macbooki. Foto Apple
Vsi trije novi Macbooki. Foto Apple

Časi so dobri za tiste, ki hočejo atraktiven prenosnik. Ampak pod pogojem, da so zanj pripravljeni odšteti vsaj tisočaka in pol, raje dva ali več. V tej viži je izzvenela tudi pred kakšno uro končana, dolgo pričakovana Applova predstavitev novih izdelkov iz družine Macbook.

Novinci so trije. Dve različici manjšega Macbook Pro 13 in ena večjega Macbook Pro 15. Računalniki so, pričakovano, vrhunski. Tanjši in lažji od prejšnjih, v bistvu je trinajstica z 1,37 kg skoraj lažja od aktualnega Macbooka Air (1,35 kg). Z izboljšanim zaslonom, ki je za dve tretjini svetlejši in bolj kontrasten od starega. Čitalnikom prstnih odtisov, večjo sledilno ploščico in bolj zmogljivimi procesorji – navsezadnje sta od zadnje osvežitve minili dve leti –, ki pa so malo presenetljivo iz prejšnje, ne zadnje Intelove generacije. In glavno novostjo, razen pri »cenejši« različica MBP 13, zaslonom na dotik. Vendar ne takim, ko bi si predstavljali, temveč trakom nad tipkami. Tam, kjer so bile doslej funkcijske tipke. Trak je dejansko barven zaslon, njegova vsebina pa se prilagaja programom, ki so odprti. Zunanji razvijalci, kot sta Adobe in Microsoft, naj bi podporo tej novotariji zagotovili v prihodnjih mesecih. Podoben koncept drugega, pomožnega zaslona je nekoč, v času windows viste, neuspešno propagiral Microsoft pod imenom Sideshow. Poleg naštetega imajo novi prenosniki štiri izhode USB-C in nobenega klasičnega USB-ja, za razliko od iPhona pa so ohranili izhod za slušalke. Ne pa tudi čitalnika pomnilniških kartic.

Macbook Pro 13. Foto Apple
Macbook Pro 13. Foto Apple

Cenovno je Apple novince umestil veliko višje kot njihove predhodnike. Nemška cena za MBP 13 brez traku je 1700 evrov. Najcenejši s trakom na dotik bo veljal dva tisočaka, najcenejša 15-palčna inačica pa 2700 evrov. Glede na to, da o novem modelu Macbook Air ni ne duha ne sluha, da je zdaj Pro 13 težak natanko enako in da je ob 12-palčnem Macbooku Air nima več pravega mesta v portfelju, to verjetno pomeni njegovo slovo. Hkrati pa tudi, da Apple ne bo več imel v ponudbi prenosnika, ki bi stal manj kot 1500 evrov. Nekoč je z 11-palčnim Airom podjetje nadomestilo priljubljenega belega Macbooka v cenovnega rangu okrog tisoč evrov. Zdaj se za tak denar dobi le Air s preživetimi tehničnimi lastnostmi in res povprečnim zaslonom, dokler bo sploh še v prodaji. PC-ji pač, tako kot fotoaparati, postajajo namensko orodje za tiste, ki jih res rabijo in njihov nakup lahko upravičijo. Za vse ostale uporabnike računalniške naloge prevzemajo telefoni in mogoče tablice. Vsaj tako si svet ta čas očitno zamišljajo pri Applu.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.