Po letih neizkoriščenih sinergij slovenski in hrvaški A1 končno s ponudbo, ki lahko razveseli marsikoga
Matjaž Ropret 28. junija 2022 ob 06:09

Internet na Hrvaškem med poletnim dopustom in tudi zunaj tega obdobja še naprej vznemirja mnoge Slovence. Količine, vključene v sklopu roaminga morda ne zadoščajo, in potem je treba iskati druge možnosti. Zdaj A1 Slovenija v navezi s svojo sestrsko družbo v sosednji državi ponuja rešitev tako za dopustnike kot za lastnike nepremičnin.

Slovencev, ki so ali lastniki hiš(ic)e v sosednji državi nekje blizu morja, ali pa imajo tamkaj postavljeno počitniško prikolico, nikakor ni zanemarljivo število. V slovenskem A1 so zato v obeh ciljnih skupinah in nasploh vseh dopustnikih ob hrvaški obali prepoznali dovolj potenciala, da so ga vendarle uspelo pravilno predstaviti tudi hrvaškemu A1. Zato so pripravili dve ponudbi ter urejanje podrobnosti in priklop po lastnih zagotovilih prilagodili slovenskim uporabnikom. »Omogočiti želimo hitro in enostavno naročilo in uporabo interneta in televizije, da naročniki na Hrvaškem ne izgubljajo časa z urejanjem birokracije,« so poudarili v omenjenem operaterju.

Prva možnost se imenuje Brezžični internet Homebox. Gre za dostop do interneta v omrežju LTE (4G+), ki za 179 kun (cca 24 evrov) na mesec vključuje 400 GB prenosa podatkov z največjo možno hitrostjo, pri čemer se podatki med polnočjo in deseto uro zjutraj ne štejejo v kvoto. Po omenjeni količini se hitrost zmanjša na 2/1 Mb/s. Storitev je mogoče uporabljati kjerkoli in kartico SIM vtakniti v katerokoli napravo. Operater bo seveda z veseljem prodal ustrezen modem/usmerjevalnik, a uporabiti je mogoče svojega ali pa preprosto starejši telefon spremeniti v brezžično dostopno točko.

Posebnosti sta možnost zamrznitve paketa do 270 dni in pa prevzem kartice SIM v eni od poslovalnic A1 v Sloveniji. Ni se torej treba po prihodu na Hrvaško ukvarjati s tem, temveč imate že doma vse pripravljeno. Ponudba je prvenstveno namenjena tistim, ki na hrvaški obali v poletnih mesecih preživijo več časa in zato tudi »pokurijo« več interneta, še posebej z videom, nakar lahko do naslednjega poletja zamrznejo paket in ne plačujejo ničesar. Še preden se odločijo za to naročnino lahko opravijo preverjanje kakovosti signala na izbrani lokaciji.

Druga možnost je fiksni internet v nepremičnini na Hrvaškem, bodo po xDSL-u ali po optiki. Na voljo sta dva nivoja, Super Internet s pritočnimi hitrostmi med 140 in 200 Mb/s ter odtočnimi med 14 in 20 Mb/s za 179 kun ali Turbo internet s 700 Mb/s  – 1 Gb/s ter 350 – 500 Mb/s (oz. 70 – 100 Mb/s na xDSL) za 209 kun (cca 28 evrov). Poleg interneta je mogoče dodati še televizijski paket. Tu je mogoče naročnino enkrat prekiniti za največ pol leta (180 dni).

V hrvaškem A1 so posebej za ukvarjanje s to storitvijo priskrbeli zaposlenega, ki govori slovensko. Slednji pokliče po oddanem povpraševanju, priklope slovenskih naročnikov pa izvajajo tudi ob sobotah. Pogoj za fiksni dostop je sicer hrvaška davčna številka (OIB), ki jo dobi vsak lastnik nepremičnine v sosednji državi.

A1 se na Hrvaškem lahko pohvali s certifikatom podjetja Ookla, znanem po storitvi Speedtest, za najhitrejše fiksno omrežje.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Poskusil sem naročiti Homebox preko interneta. Poklical me je gospod s hrvaškega A1. Zataknilo se je pri naslovu, ker na naslovu kjer imamo nepremičnino ni dovolj prostora za novega naročnika (čeprav sem potreboval samo SIM kartico). Vztrajal je da povem naslov, ki ima dovolj prostora za “navadnega” naročnika. Za hec sem povedal neko drugo ulico in številko in je šlo naprej. Potem sem moral povedati še hrvaško telefonsko številko, ker bodo poslali nek SMS. Vse skupaj se je ustavilo oz sem prekinil sklepanje naročnine, ker bi SIM kartico dobil šele na polovici dopusta. Še isti dan sem šel v poslovalnico hrvaškega A1 in tam sklenil naročnino. Najcenejši paket se je podražil z 179 na 199 EUR, so pa dvignili količino prenosa podatkov. Sedaj je na voljo 500 GB. Dodatna opcija je še za 5G omrežje, ki je dražje in mora njihov tehnik priti priključiti. Sem pa se ustrašil, da ne bomo uredili naročnine, ker je gospa zahtevala kopijo kartice OIB številke. Te nimam pri sebi in moram iti po kopijo na hrvaški davčni urad. Se je pa pri sklenitvi te naročnine potrebno zavedati, da se jo sklene za tri mesece in šele nato se jo lahko zamrzne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.