Po kode za igre v neodvisno spletno trgovino
Matjaž Ropret 30. maja 2021 ob 12:52

Odkar je podjetje Valve s tržnico Steam spremenilo krajino iger za PC, jih večinoma kupujemo pri tovrstnih ponudnikih. Mednje zdaj vstopajo tudi trgovci, ki so zrasli s ponujanjem iger na fizičnih nosilcih. Tako je v spletni trgovini Igabiba mogoče prav tako kupovati kode za PC.

Nakup kode predpostavlja malenkost drugačen proces pridobitve igre, saj igričar najprej pridobi kodo in nato z njenim vpisom pri določenem ponudniku »odklene« izbrani naslov. Slednji pa se, enako kot pri neposrednem nakupu, doda v knjižnico igričarjevega uporabniškega računa. Igabiba na začetku obsega več kot 500 iger založnikov kot so 505 Games, Capcom, Codemasters, Konami, Ubisoft in drugi, ki jih je mogoče kupiti na ta način.

Digitalizacija nakupnih procesov in dostopov do iger je že nekaj časa realnost. V omenjeni trgovini priznavajo, da takojšen dostop do igre ni novost in da so platforme, kakršne so Steam, Epic Games, Uplay, G2A in cdkeys.com, že dobro zasidrane. Vseeno pa menijo, da igričarjem ponujajo določene prednosti. Med temi so širok nabor iger, saj združujejo lepo število založnikov, različni načini plačila in akcijske ponudbe, v katerih popusti segajo do 75 odstotkov.

Kode je mogoče kupovati z bančno kartico, plačilom z uporabo storitve Paypal ali z bančnim nakazilom. Pri prvih dveh možnostih kupec kodo dobi takoj, pri tretji pa potem, ko trgovec na svojem bančnem računu vidi nakazilo.

Po nakupu igričar kodo dobi na svoj e-poštni naslov, zraven pa tudi navodila, na kateri platformi in kako jo aktivira. Platforme so nekatere od zgoraj omenjenih, pa še kakšna druga. Zagotovo bi si marsikdo želel tovrstnega kupovanja tudi za igralne konzole, kjer smo poleg iger na fizičnih nosilcih blu-ray obsojeni na eno samo tržnico na sami napravi, ki je v primerjavi s PC-jem popolnoma »zaprta«.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja