Po enem letu: Samsung Galaxy S7 edge
Matjaž Ropret 3. oktobra 2017 ob 13:30

Samsung je lani z Galaxyjem S7 edge zaokrožil svojo transformacijo, ki jo je začel s prvim telefonom z ob strani ukrivljenim zaslonom, danes že malo pozabljenem Galaxyjem Note (4) edge. Večja od obeh sedmic je bila vrhunec evolucije čez rob potegnjenega ekrana, preden so ga letos uskladili še s proporci in izgledom ohišja. Toda čezroba sedmica je bila tudi eden najboljših telefonov v celotnem koledarskem letu. Ker ga kot primarni telefon uporabljam že od lanskega aprila in ker je še vedno v prodaji, in to za precej atraktivno ceno (vsaj v tujini), je na mestu popis izkušenj z njim. Pa tudi vprašanje, ali je še vedno dober nakup. Nov ali rabljen.

Med običajno sedmico in edgeom sem odločal na osnovi ergonomičnosti. Čeprav je običajni S7 manjši, se mi je zaradi tanjšega roba pri ukrivljenem modelu že med testiranjem zdelo, da ga je lažje držati in uporabljati. Po skoraj letu in pol sem še vedno prepričan v pravilnost odločitve, ker telefon v roki res ne izpade velik ali neroden. Čeprav je po merah že blizu moje zgornje meje, mi velikost ne povzroča težave, razsežnost zaslona pa je prav super. Nekaj časa sem za sekundarni telefon uporabljal tudi Nexusa 6P, pa bi težko rekel, da je tiste pol cm dodatne diagonale kaj pomembnega pridodalo. Če kaj, so letošnji razpotegnjeni telefoni S7 edge postavili v malo drugačno luč, saj se zdi rahlo preširok. Ker v resnici glavnini vsebine bolj ustreza več dolžine kot več širine.

Mogoče bo kdo presenečen, toda možnost podrsanje od roba – plošče na robu – dejansko uporabljam. Na eni imam pet najbolj pogostih stikov, na drugi pa aplikacije, ki jih odpiram redno, a ne nujno vsak dan in jih tako nočem imeti na domačem zaslonu, vseeno pa dosegu prsta. Kar pa se tiče steklene in precej gladke zasnove ohišja. Že skoraj takoj sem na zadnjo stran namestil hrapavo folijo (skin) Dbrand in s tem sem izjemno zadovoljen. Prstni odtisi se ne poznajo, oprijem je odličen, komaj se spomnim, da bi mi reč kdaj zletela iz roke in kakšne potrebe po ovitku ne vidim. Uporabljam ga samo za kolesarjenje ali na sejmih, kjer imam pogosto po žepih pogosto več telefonov in jih nočem brez potrebe opraskati. Vodotesnost je zelo dobrodošla pridobitev. Namerno telefona seveda ne mečem v vodo, lepo pa je vedeti, da ga ni problem uporabljati v dežju ali ga izpostaviti kakšnemu znojenju.

Najmanj do prihoda letošnjih osmic nisem imel prav nobenega razloga za sploh kakršno koli razmišljanje o menjavi. Ker na trgu preprosto ni bilo ničesar hardversko bolj izpopolnjenega. Zaslon je še vedno eden najlepših sploh. Jasnino in živahnost prikaza je treba videti, še bolje pa primerjati s čim manj impresivnim. Samsung je vsaj pri telefonskih OLED-ih najmanj korak pred vsemi. Nekatere moti odblesk na krivini, mene ne. Učinek prelivanja vsebino čeznjo pa se mi zdi zanimiv.

Odličen je tudi fotoaparat, verjetno glavni razlog, da me doslej še ni premamil niti noben od letošnjih izzivalcev, čeprav me med testiranjem novih iFonov že obhajajo skušnjave. Osmica ima tako ali tako pretežno enak strojni del fotoaparata, le izboljšano obdelavo signala. Tudi telefoni, kot je Huaweijev P10, ki naj bi z dvema tipaloma dosegali več, po mojih izkušnjah še vedno zaostajajo. S7 edge je pri fotografiji res pravi vseznalec. Posnetki so večinoma pravilno osvetljeni, z veliko podrobnostmi in dobro dinamiko, edino ostrenje robov (shrapening) bi sam precej znižal, če bi imel kaj besede pri nastavljanju algoritmov. Samodejni HDR deluje zelo dobro. V slabi svetlobi pa temu samsungu malokateri drug telefon pride blizu, četudi malce preveč umetno osvetljuje. Na voljo je cel kup fotografskih načinov, tudi ročni z zapisovanjem v raw, ki ga sicer bolj redko uporabljam, a se ga poslužim, ko je treba kaj nujno podosvetliti, preden bi samodejni način vse pokvaril. Res izvrstna je funkcionalnost panorame, ki zajame včasih težko verjetne visokorazločljivostne, brezhibno zlepljene izdelke. Tudi videi 4K izgledajo odlično, imajo dober zvok in v glavnem niso kaj pretirano streseni.

V splošnem je zmogljivost fotoaparata navdušujoča. Ne gre samo za to, da »dela lepe fotografije«, ampak da je spodoben to početi hitro, kontinuirano, zanesljivo. Poleg omenjenega pretiranega »sharpeninga« me moti edino predolgo zaganjanje fotografske aplikacije po nadgradnji na Android 7.0. Samsungovi telefoni so imeli do letos sicer izjemno priročno možnost dvojnega pritiska na tipko »domov« za zagon fotoaparata (zdaj so to preselili na tipko za vklop/izklop, ker tiste pod zaslonom pri osmicah ni več) in na začetku je bil skok v fotografiranje res hipen. Z novejšo različico Androida pa prvi zagon po daljšem času vzame kakšni dve sekundi, kasnejše, dokler aplikacija ostane v pomnilniku, so precej hitrejši. Verjetno so pri Samsungu v Nougatu sprostili nekaj pomnilnika za preostali sistem, na račun tega pa trpi hitrost zaganjanja fotoaparata. Osebno mi to ni všeč, mogoče je komu drugemu vseeno. Je pa to neposredni pokazatelj, zakaj moderni telefoni potrebujejo štiri gigabajte delovnega pomnilnika ali celo več.

Tudi nad hitrostjo telefona se vsaj prvo leto res nisem mogel pritoževati, res je vse letelo. Z dodajanjem aplikacij in vsega ostalega ter po omenjeni nadgradnji pa se kdaj primeri, da reč ni več tako zelo odzivna. Včasih si vzame nekoliko več časa. Verjetno bi pomagala tovarniška ponastavitev, ampak se zanjo še nisem odločil, ker se nabere preveč ne povsem trivialno prenosljivih aplikacij (banke, Urbana, povezava z urami, …), in bom to počel, ko bom prešel na nov telefon za naslednje leto in pol ali dve. Še vedno je boljši od večine teh, ki jih testiram, ne gre pa čisto brez zatikanja. Ampak tako je verjetno pri večini, iPhone izvzet.

Malo se starost ali pa obremenjenost telefona z vsemi aplikacijami, povezanimi napravami in ostalim že pozna tudi pri bateriji. Ta je na začetku tudi v najbolj obremenjenih dneh na koncu še imela približno tretjino napolnjenosti, z malo manj drajsanja po zaslonu pa dva dneva uporabe z enim polnjenjem nista bila nobena težava. Zdaj sem včasih proti večeru že kritično blizu rdečim številkam, ni mi pa treba polniti še pred spanjem. Induktivnega polnjenja ne uporabljam prav pogosto, čeprav imam dovolj teh podstavkov s podporo za standard qi. Preprosto gre prepočasi, na kablu se zadeva napolni dva- do trikrat hitreje.

Hardver S7 edge je po mojem mnenju še vedno med najboljšimi sploh. Tako internalije kot kakovost ohišja, tipk in vsega je precej visokem nivoju. Prav veliko neizpolnjenih želja, v smislu samih funkcionalnosti pravzaprav nimam. Dvojni fotoaparat bi bil seveda zanimiv, ampak nikakor na račun slabše kvalitete glavnega objektiva. Tudi zaslon, ki bi pokril pretežen sprednji del telefona ne bi bil napačen. Ampak nisem ljubitelj prepoznave prstnih odtisov zadaj. Ne bi se branil boljšega zvočnika ali celo dveh (stereo). In seveda priključka USB-C, da počasi poenotim vse telefone (z izjemo iFona) na moji mizi.

Glede tega, kar telefon premore, a bi moralo biti boljše, pa prednjači čitalnik prstnih odtisov. Ta je malo preveč muhast in nezanesljiv. Lahko deluje brezhibno, lahko pa se odloči, da so prsti preveč mokri, hrapavi ali kaj drugega in preprosto noče odkleniti. Nakar je treba brez potrebe čakati pol minute, da sploh lahko na kakršen koli način spet poskusiš. Zato je boljša taktika po nekaj neuspešnih poskusih preventivno vtipkati pin. Čitalniki v huaweijih in drugod so bistveno bolj natančni in zanesljivi. Tudi hitrejši. Na žalost imajo osmice sicer boljši bralnik na res nepriročnem mestu ob fotoaparatu.

Kombinacija 32 GB notranje shrambe in reže za pomnilniško kartico se je zdela ustrezna. A se zdaj že kaže kot omejitev. Ker gredo določene stvari samo na vgrajeni pomnilnik, imam tega ves čas zapolnjenega. Na 128-gigabajtni kartici pa imam še kakšnih 40 GB prostora. Mogoče bi pomagala funkcionalnost prilagodljive shrambe, s katero lahko notranji prostor in kartico združiš v eno. Ampak jo je Samsung izključil v svoji različici Androida. Kar se mi že ves čas zdi dobra odločitev, saj mislim, da mešanje enega in drugega medija shranjevanja ni pametno. Čipi v telefonu so bistveno hitrejši od kartic, in če slednjo odstranimo, ni povsem jasno, kaj se zgodi. Je pa v vsakem primeru 32 GB shrambe danes premalo, tudi če je zraven še možnost razširitve s kartico.

Ena od najbolj izpostavljenih lastnosti na predstavitvi S7 je bila navidezna resničnost. Čeprav imam očala za Gear VR, si jih skoraj nikoli ne nadenem. Na začetku sem zadevo nekajkrat preizkusil, je celo zabavna za nekaj minut. Ampak nizka ločljivost, kar pomeni kockasto sliko, in neprikladnost vstavljanja telefona v ta nosilec in navešanja tega na svojo betico, me kar nekako odvrača, da bi si spet ogledal VR, če že ponuja kaj več vsebin. Večino s tem povezanih aplikacij sem odstranil.

V programski opremi me daleč najbolj moti, da na zaslonu OLED, pa še tako dobrem povrhu, Samsung vsaj kot opcije ne ponudi temnega (črnega) izgleda uporabniškega vmesnika. Vsa ta belina res ne izpade dobro, pa še baterijo kuri precej bolj. Zato sem si seveda že takoj naložil temo, ki obvestilno polkno, nastavitve in še kaj preobleče v črno. Toda aplikacije ostajajo v belini. Če si človek na podoben način še malo prilagodi izgled ikon in izbirnikov, je ta različica Androida še kar znosna. Še najbolj me moti nekaj preveč klikanja pri sestavljanju sms-ov ali iskanju stikov, pa pogosta vprašanja, če res želim storiti to, kar sem kliknil. Lepo bi bilo tudi, če bi se dalo odstraniti kakšno od prednaloženih aplikacij, denimo Microsoftovo (Powerpoint in še katero), ki zasedajo vsaka tudi več sto megabajtov. Zoprna je tudi Samsungova tipkovnica – zato sem prešel na Googlovo –, ki pri vsakem vpisovanju naslovov, uporabniških imen in gesel preklopi na britansko, čeprav imam v nastavitvah obkljukano samo slovensko.

Vedno vključenega zaslona večinoma ne uporabljam, ker po navadi nosim pametno uro in obvestila lahko preletim tam. Kadar pa sem ga imel vključenega, niti ni pil veliko baterije, kar je pohvalno.

Samsung se je vse do prihoda osmic izkazal z nadgradnjami, varnostni popravki Androida so prihajali mesečno in z ne prevelikim zamikom za Nexusi/Pixli. Pa tudi nekaj drugih nadgradenj je bilo v tem času. A že na Nougat (7.0) smo čakali vsaj nekaj mesecev predolgo, potem pa se je vse skupaj kar malo ustavilo. Telefon je obstal na 7.0 in četudi bo verjetno enkrat dobil Oreo (8.0) bo očitno vmesne različice izpustil. S čimer bi še lahko preživel. Precej bolj me skrbi, da je zadnji varnostni popravek letošnji majski. Kar pomeni, da niti poleti odkrita in tudi že zakrpana ranljivost bluetootha tu še vedno zija. To je žalostna resnica androidnih naprav, tudi najdražjih. Ko pride nova generacije, so stare pozabljene. Za iPhone to ne velja, nadgradnje in popravki za vse modele prihajajo kakšnih pet let.  Poleg tega ima Galaxy S8 precej drugačen izgled Androida, ki bi ga seveda lahko prenesli tudi na sedmico, a ga nočejo, da ne bi slabšali prodaje.

Tako sem glede S7 edge malo razdvojen. Še vedno je odličen telefon, z nekaj manjšimi strojnimi pomanjkljivostmi, denimo ne najboljšo prepoznavo prstnih odtisov, ki pa jih več kot odtehtajo vse močne plati tega izdelka. In za moje oči je kljub seksi novincem tudi po letu in pol nekaj posebnega. Programsko pa se zdi nekoliko postavljen na stranski tir, kar je škoda, saj bi imel ob applovskem negovanju v sebi še kar nekaj let življenja. Tako je še vedno solidna izbira in vsekakor se splača poseči po kakšnem dobro ohranjenem rabljenem, mogoče pa se je prav zaradi nadgradenj bolje ozreti po čem novejšem, če ti denarnica to omogoča.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja