Po dolgem iskanju – Dobra in cenovno ugodna zunanja baterija za polnjenje prenosnika
Matjaž Ropret 4. junija 2020 ob 12:29

Ponudba zunanjih baterij (»powerbankov«) je skoraj neskončna. Večina pa je zelo očitno namenjenih polnjenju telefonov in ostalih manjših naprav. Zelo malo je takih, ki zmorejo zagotoviti dovolj napetosti in toka za dodajanje energije prenosnemu računalniku. Tiste redke pa so večinoma drage. RAVPower PD Pioneer (RP-PB201) za 60 evrov (na nemškem Amazonu) je izjema, zato se nam je zdelo, da si jo je vredno naročiti (najprej v Nemčijo k posredniku, ker je ne pošiljajo v Slovenijo) in bolje ogledati.

Za polnjenje telefona je dovolj napetost 5V pri bolj ali manj kakršnem koli toku. Več amperov da od sebe polnilnik (oz. akumulator), hitreje se polni akumulator v telefonu, a tudi zelo počasno dodajanje še vedno deluje. Večina zunanjih baterij je omejenih iz izhodno moč 18W, kar pomeni 2A pri 9V napetosti ali 1,5A pri 12V. Še bolj pogosto za telefone pa je 15W (5V x 3A). Za polnjenje prenosnika ali za njegovo delovanje »na kablu« pa je običajno potrebnih vsaj 30W. Morda je v nekaterih primerih, pri manjših modelih, dovolj 24 vatov (12V x 2A), toda 30 je nekakšna spodnja meja, običajno pa imajo novejši primerki, ki niso ravno igračarski ali delovne postaje, priložen polnilnik s 45, 60 ali 65W izhodne moči. Še posebej tisti, ki se zanašajo na priključek USB-C. Če pri tem uporabljajo protokol Power Delivery gre najvišje do 100W (20V in 5A). Med delovanjem toliko energije zahtevajo zgolj prenosniki s procesorji iz družine H, ki imajo nazivno porabo 45W, ter ločeno grafično kartico. Za običajne ter tanke modele (ultrabooke) s 15 ali 25-vatnimi procesorji ter integriranim grafičnim delom je dovolj nekje med 30 in 65W, seveda odvisno od obremenitev. Kadar računalnik deluje s polnimi zmogljivostmi in zaradi tega »vleče« (zanj) maksimalno količino energije, polnilnik ali zunanji akumulator skrbi le za to, da se ne manjša zaloga v notranjem. Pri manjših obremenitvah pa se lahko akumulator v računalniku oz. baterija, kot običajno rečemo, tudi polni. Seveda pa bo najhitreje prišla do stotih odstotkov, če je prenosnik izključen. Pri telefonih, ki porabljajo malo energije, glede tega ni velikih razlikih, pri računalnikih pa so lahko precejšnje.

»Baterija« RAVPower PD Pioneer, kot namiguje že njeno ime, podpira tehnologijo Power Delivery. Pri tej se znata z napravo, ki jo je treba polniti, uskladiti glede napetosti in toka. Reč je za powerbank kar velika, predvsem je debelejša od večine »telefonskih«. Seveda tudi težja, saj tehta 370 g. Še vedno ni pretežka za prenašanje naokrog, še posebej, če ima prenosnik bolj majhno ali mogoče že nekoliko opešano baterijo, a se v nahrbtniku definitivno pozna. Priključka na tej zadevi sta en USB-C in en USB-A. PD je seveda na voljo pri prvem in gre do 60W, kolikor je tudi skupna omejitev, običajni USB pa ponuja tehnologijo iSmart z največ 18W, kar je denimo maksimalna hitrost polnjenja pri iPhonu.  Kapaciteta je 20.000mAh ali z drugim podatkom 72,6Wh. Prenosniške baterije običajno merimo v vatnih urah, ne v miliamperskih urah, tako kot akumulatorje v telefonih. PD Pioneer seveda lahko polni dve napravi naenkrat in takrat PD lahko da največ 45W, iSmart pa 15W, torej malenkost manj kot samostojno. Na bateriji, ki ima prijazno zaobljeno obliko in deluje kakovostno izdelana, so še štiri modre diode za prikaz napolnjenosti in tipka, ki vklopi te diode. Polnjenje se sicer začne samodejno, zato ni treba ničesar pritiskati.

Pri večini prenosnikov, ki se polnijo prek USB-C, bo šlo enako hitro s PD Pioneer kot z napajalnikom, ki ga je kupec dobil zraven računalnika. Zaloge pa je po mojih izkušnjah za malo več kot eno polnjenje. Tipičen lahek prenosnik ima kapaciteto baterije nekje med 45Wh in 60 Wh in predpostavimo, da ga priključimo, ko mu je ostalo še približno dvajset odstotkov zaloge. Testi z dvema prenosnikoma so pri takem vzorcu uporabe pokazali, da v drugo napolnjenost zleze nekje do polovice ali malo čez, potem je powerbank izpraznjen. Če bi tudi prenosnik pustil delovati, dokler se ne bi izključil (kar ni priporočljivo), bi ga verjetno ravno napolnil do konca, kaj dosti več rezerve pa ne bi ostalo.

Za polnjenje telefonov je kajpak zadeva prav tako primerna. Lahko sta priključena dva naenkrat in od teh se tisti na USB-C lahko polni hitro, drugi pa znova s 15W. Prek USB-C PD so skoraj vsi telefoni, s katerimi sem poskusil (Huawei P40 Pro, Samsung Galaxy S20, Xiaomi Mi Note 10, …), vklopili hitri način in ga obdržali tudi, ko sem zraven dal polnit še iPhona. Tako bi lahko zelo hitro, v kakšnih dvajsetih minutah, pridobil približno tretjino napolnjenosti, to pa bi bilo verjetno že dovolj do konca dneva. Je pa seveda vprašanje, čemu bi za telefone s seboj prenašal tak powerbank, kajti z manjši in lažji imajo dovolj kapacitete za mobilne naprave, samo nekoliko počasneje pretakajo elektrone. PD Pioneer bi zlahka od 0 do 100 odstotkov napolnil tri konkretne telefone, pa najbrž bi mu še kaj ostalo.

Priložen je kabel(ček) s priključkom USB-C na obeh straneh, za kakršne koli druge kombinacije pa mora poskrbeti uporabnik sam. Kot mora tudi za primerno hiter napajalnik, na katerem bo to baterijo polnil. Ustrezen je denimo tisti, ki ga prilagajo večini omenjenih telefonov, in zmore vsaj 30W. Pa seveda tudi tisti od prenosnika. Lahko pa seveda kupiš kakšnega dodatnega. Tako bo zadeva polna po približno dveh urah in pol, morda pa tudi hitreje.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za veliko večino uporabnikov je seveda baterija RAVPower PD Pioneer ali kakšna podobna preveč. Samo za telefon, mogoče še fotoaparat ali kakšno drugo manjšo napravo, ni treba kupovati takšne zaloge in izhodne moči. Kdor pa je veliko na terenu in vedno išče vtičnice, da bi njegov prenosnik preživel cel dan, ima v običajnih razmerah dosti daljših letov ali potovanj z vlakom, v stanovanju ne bi imel v vsaki sobi napajalnika za računalnik in ne bi glavnega ves čas prestavljal, ali pa ima preprosto vedno s seboj toliko naprav, da potrebuje tudi veliko energije zanje, bo takega pripomočka zagotovo vesel in ga bo dobro izkoristil.

HVALIMO:
 • 60W maksimalne izhodne moči
 • Lahko hitro polni prenosnik ali telefon
 • Protokol Power Delivery
 • Kabel USB-C je priložen
 • Lična oblika in kakovostna izdelava
 • Razumna cena (na Amazonu)
GRAJAMO:
 • Pri polnjenju dveh naprav je priključek USB-A omejen na 15W (sicer zmore 18W)
 • Masa je kar zajetna za zunanjo baterijo
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
4 komentarji
 • Sam imam za svojega Matebooka podobno zadevo od RAVPower, in sem moral v iskanje ustrezne rešitve takrat vložiti kar nekaj časa …
  Zato so takšni članki zelo uporabni … ti lahko marsikaj prihranijo. Hvala za trud in odličen portal!

 • Živjo, zanima me, kako točno izgleda postopek, kje najdem “posrednika”, kako mi on pošlje? Nekaj sem že iskal na to temo, uporabnega pa še nič našel…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.