Playstation 5: Dnevno sobo bo obrnila na glavo! (#video)
Marjan Kodelja 23. novembra 2020 ob 06:28

Sedem let je dolga doba, zato igralna konzola PS5 prinaša konkretne tehnične izboljšave in radikalno stilsko preobrazbo.

Nič več škatlaste in relativno majhne neopazne naprave, ki smo jo bili vajeni. Sony namreč želi, da je PS5 še kako opazen okrasni predmet dnevne (ali otroške) sobe, kar je pričakovano sprožilo plaz debat na družbenih omrežjih. Prva asociacija večine je vesoljska ladja, medtem ko so ga v popularno kulturo bolj poučeni, primerjali s torzom doktorja Doofenshmirtza iz priljubljene animirane serije Phineas and Ferb. Zlobni jeziki na miru niso pustili niti z belo plastiko obloženega igralnega ploščka (krmilnika). Obline so jih spomnile na čelade v znanstvenofantastični parodiji Vesoljska jajca iz leta 1976. Simpatično in težko bi zanikal, da ni prav nobene podobnosti.

Že res, da so bile »škatle« dosedanjih konzol dolgočasne, vendar so bile dokaj neopazne in je bilo vseeno, kam ste jo postavili. Z radikalno stilsko preobrazbo pa postaja eden od predmetov, ki ves čas privlači poglede. Težje jo boste skrili v nišo komode pod televizorjem in tudi če vam uspe, bo še vedno opazna črna prednja ploskev, obrobljena z belima robovoma. Ne dvomim, da se v novi obliki skriva veliko občutka za estetiko in PS5 bo vsaj nekaj časa veljala za najlepšo konzolo na trgu. Vendar je njena estetika enosmerna pot. Do izraza pride v minimalistično oblikovanem prostoru, postavljena pokonci in brez drugih predmetov v neposredni bližini. Drugje manj!

Poleg tega, da PS5 vključuje ves napredek na področju razvoja računalniških tehnologij, ima še kakšen relikt preteklosti. Blu-ray sicer sodi mednje in je tu le zato, ker nekateri še vedno raje igre in filme kupujejo na fizičnih nosilcih, kot da bi jih prenesli s spleta. Drugi priključki so bolj kot ne klasični. HDML za povezavo s televizorjem, omrežni priključek, saj je povezava s kablom običajno hitrejša od wifi povezave in nekaj priključkov USB tipa A. Disk je že v osnovi vrste SSD, kar je s stališča hitrosti zagona in delovanja iger bolje. Poleg tehnoloških izboljšav je konzola v primerjavi s predhodnico občutno pridobila velikost. Vsaj za četrtino, če ne celo še kakšen odstotek več. Stilske preobrazbe je bil deležen tudi igralni plošček, ki povzema črno-belo barvno shemo in je v primerjavi s predhodnikom na oko bolj slok, prinaša nekaj manjših izboljšav in ima vgrajen mikrofon.

Ne bom dejal, da resni igralci uporabljajo le računalnike, čeprav lahko tako sklepam na podlagi obnašanja sinovih vrstnikov, vendar je nekaj bolj kot ne jasno. Konzola stane manj kot soliden igričarski namizni računalnik, cena iger pa je pri obeh podobna. Sin me je glede tega poučil. Ko se odločaš za nakup, pogledaš najprej igre, ki so na voljo le zanjo in ti bodo prinesle največ veselja. Ne odločaš se na podlagi zmogljivosti, dodatkov ali oblike. Nabor iger za Sonyeve konzole je pester in veliko obstoječih enako dobro deluje na PS5. To je sicer dobro vedeti, a vendarle pritegnejo novo in med temi je bilo zadnje čase največ govora o igri Spider-Man: Miles Morales. Igre je odlična, »dobiš občutek, da si mož pajek, medtem ko igraš njegovo vlogo na zaslonu televizorja. A glej ga zlomka. Kot vsaka igra ima nekaj napak. Spiderman je padel v objekt, ki ni narejen, da bi se v njem sprehajal in nato ni mogel ven in drugič se je spremenil v ročico ročnega menjalnika. Oboje je vidno na fotografijah, medtem ko si lahko v video posnetku ogledate razpakiranje (unboxing) in kasnejše iskanje konzole, saj je kmalu čudežno izginila. O njenem delovanju in o treh igrah, ki smo se jih namenili odigrati, bova z Matjažem več spisala v prihodnjih dnevih.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja