Matjaž Ropret 8. septembra 2016 ob 11:39
Playstation 4 Pro podpira 4K in HDR tudi v igrah. Foto Sony
Playstation 4 Pro podpira 4K in HDR tudi v igrah. Foto Sony

Po Microsoftu je še Sony predstavil osvežitev svoje igralne konzole približno na sredini življenjske dobe četrte generacije. Tri leta stari Playstation 4 je zapakiral v manjše ohišje, tako da je po novem Playstation 4 Slim, in ga pocenil na 300 evrov. Zraven pa bo od 10. novembra naprej za sto evrov več prodajal še Playstation 4 Pro, ki ima malo nadgrajene, zmogljivejše internalije in podpira prikaz v ločljivosti 4K. Sta pa konkurenta v svetu igralnih konzol za te novosti ubrala rahlo drugačna pristopa. Zato bo izbiranje med ponudbo kar težko, čeprav ta ni velika.

Playstation z nazivom Pro ima zmogljivejši glavni procesor in tudi hitrejšega grafičnega, kar ji omogoča izrisovanje iger v 4K, v taki ostrini slike pa bo mogoče gledati tudi pretočni video (netflix, youtube, …). Slika bo lahko, če to podpira še TV, v načinu HDR. Ampak to zmožnost bodo s popravkom programske strojne opreme (firmware) dobile vse Sonyjeve konzole četrte generacije. Pro bo imel 1 TB trdega diska. Določene igre bodo na njem izgledale lepše, čeprav bodo delovale tudi na običajnem in tankem Playsationu 4. Profesionalni bo pač vključil višjo ločljivost. Pravijo pa v Sonyju, da bo vse skupaj boljše tudi na televizorjih, ki niso 4K, ker bodo čisto vse igre tekle na 1080p in marsikatera pri višjem številu sličic na sekundo, kar pomeni bolj gladko igranje.

Kakšne so razlike?

Playstation 4 Slim je strojno enak kot originalni PS 4, a je manjši in porabi manj energije. Foto Sony
Playstation 4 Slim je strojno enak kot originalni PS 4, a je manjši in porabi manj energije. Foto Sony

Novi Playstation je malo večja nadgradnja kot Xbox One S. Ta je strojno enak tri leta staremu Xboxu One, samo procesor je nekoliko navit. Ker pa je Microsoft že od začetka zastavil to generacijo konzole kot glavni večpredstavnostni predvajalnik v dnevni sobi, je v S dodal podporo za ploščke Ultra HD Blu-ray. Kar pomeni, da je mogoče z novim Xboxom gledati filme 4K na Blu-rayjih in je tako ena najcenejših opcij za filmofile, ki hočejo tako napravo. Samostojen predvajalnik UHD Blu-ray prav tako stane 300 evrov ali več in je uporaben samo za predvajanje videa.

Ampak po drugi strani Xbox One S podpira 4K in HDR samo pri videu, Playstation 4 Pro pa tudi v igrah. Microsoft bo ultravisoko razločljiovst v igre prinesel šele s konzolo, ki so jo napovedali pod kodnim imenom project Scorpio in prihaja komaj konec naslednjega leta. Na vse Playstatione 4 bo mogoče priključiti tudi očala za navidezno resničnost Playstation VR, ki bodo v prodaji kmalu. Xbox pa za zdaj ne podpira navidezne resničnosti, mogoče jo bo Scorpio. Vse na novo predstavljene konzole imajo nekoliko preoblikovane, menda bolj ergonomske igralne ploščke.

Take so nakupne opcije

Xbox One S je pomanjšana različica originalne konzole s podporo za 4K in HDR v videu in ploščke Ultra HD Blu-ray. Foto Microsoft
Xbox One S je pomanjšana različica originalne konzole s podporo za 4K in HDR v videu in ploščke Ultra HD Blu-ray. Foto Microsoft

Sony bo od konca prihodnjega tedna prodajal stanjšani Playstation 4 Slim za 300 evrov in od sredine novembra še zmogljivejši, na 4K pripravljeni Playstation 4 Pro za 400 evrov (verjetno brez iger, če bo sreča pa bo kakšna v paketu). Microsoftov novinec Xbox One S bo rahlo cenejši. Osnovna različica z diskom 500 GB bo stala 300 evrov, z 1 TB pa 350 evrov. V Avstriji in Nemčiji ju že oglašujejo v kompletu z igro Fifa 17. Serija z dvoterabajtnim diskom za 400 evrov je bila omejena na začetek prodaje. Stari, večji in glasnejši Xbox One bo tudi še v prodaji, verjetno za približno 250 evrov.

Kaj kupiti? Preden obe novosti preizkusimo, težko dajemo dokončne sodbe. Malo je odvisno tudi od tega, kakšne igre so komu všeč in kakšen televizor ima. Lastnikom televizorjev 4K se vsekakor splača ena od novih konzol. Zapriseženi igričarji bodo verjetno posegli po Playstationu 4 Pro, kdor bi kupoval in gledal filme na ploščkih UHD Blu-ray, naj izbere Xbox One s. Za tiste, ki ne premorejo televizorja 4K, je izbira pravzaprav še težja. Stari Xbox bo najcenejši in je še vedno dober. Playstation 4 Slim verjetno ponuja najboljše razmerje med kakovostjo in ceno za igričarje, kdor hoče iz iger iztisniti največ, bo spet pri Sonyjevem Proju. Xbox One S pa je ravno dovolj izboljšan in pomanjšan in ne veliko dražji od originala, da je tudi privlačna ponudba. In še bel je, če se to bolje sklada s celostno podobo dnevne sobe kot črne škatle. Za VR pa je opcija seveda samo eden do Playstationov. Glede na zmogljivosti, ki so potrebne za uživanje v navideznih svetovih, pa bo verjetno boljša izbira Pro.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.