Playstation 2 še vedno na vrhu med vsemi igralnimi konzolami
Matjaž Ropret 1. junija 2020 ob 12:37

Jeseni se nadejamo prihoda naslednje generacije igralnih konzol, saj Microsoft in Sony že nekaj mesecev postopno gradita napetost okrog Xbox Series X in Playstation 5. V aktualni generaciji je sicer absolutni zmagovalec Sony z več kot dvakrat večjim številom prodanih naprav od konkurenta, japonsko podjetje pa ima še vedno tudi najbolje prodajano konzolo doslej.

Po podatkih, ki jih je zbralo podjetje LearnBonds, je tudi dve desetletji po prihodu na trg Playstation 2 na vrhu večne lestvice igralnih konzol. Prodali so skoraj 158 milijonov primerkov te naprave. S tremi milijoni manj je na drugem mestu Nintendo DS, ki pa je bila precej cenejša prenosna konzola, in prav lahko podatek v sebi skriva več generacij in različic te »igrače«, medtem ko PS2 ni imel kakšnih izpeljank. Na tretjem mestu je verjetno najbolj prepoznavna prenosna konzola doslej – Nintendov Game Boy. Sledijo Playstation 4, najuspešnejši iz trenutne generacije, ki jo sestavljata še Xbox One (tudi z izvedbami S in X) in Nintendo Switch, prvi Playstation, Nintendo Wii, Playstation 3 in šele na osmem mestu prva konzola in tudi edina med deseterico, ki ni plod razvoja omenjene dvojice japonskih podjetij – Microsoftov Xbox 360. Tega so prodali v skoraj 86 milijonih primerkov, s čimer je le za dva milijona zaostal za svojim neposrednim konkurentom PS3.

Lestvica med drugim kaže, da je bil Nintendo večinoma uspešnejši s prenosnimi konzolami, medtem ko Sonyju te niso šle najbolje od rok, temveč je precej boljši pri sobnih. Vidi se tudi, čemu je iz igre že davno izstopila Sega, ki nikoli ni bila zares konkurenčna, kljub nekaterim obetavnim poskusom. Atari je bil zraven zgolj eno generacijo, Microsoftova krivulja pa je precej valovita. PS2 je povsem zasenčil prvi Xbox, potem pa se je, kot rečeno Xbox 360 povsem enakovredno kosal s tretjim Playstationom. Toda naslednja generacija Xbox One je z malo več kot 47 milijoni prodanih ne samo konkretno zaostala za predhodnikom, temveč ni dosegla niti polovične prodaje PS4, ki je že pri 110 milijonih. Zanimivo je, da Xboxu One ni pomagalo nekaj podobnega, kar je nekoč izstrelilo PS2 na sam vrh večne lestvice. Sonyjeva dvojka ni zgolj ostala v prodaji zelo dolgo, temveč jo je marsikdo nabavil pretežno zato, da jo je uporabljal kot predvajalnik DVD oz. središče domačega kina. Za razliko od konkurenta Xbox One S in X predvajata ploščke UHD blu-ray, vendar so fizični nosilci že nekaj let tako nepomembni, da to napravama čisto nič ne pomaga. Microsoft se je tudi uštel v začetnem pozicioniranju Xboxa One kot ključne večpredstavnostne naprave in te napake letos ne bo ponavljal.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V ameriški korporaciji se seveda nadejajo, da bo nova generacija znova zasukala trend in pri tem stavijo na nekaj vidikov. Eden od njih naj bi bila surova procesorska moč za poganjanje iger v 8K ter v 4K pri najmanj 60 sličicah za sekundo. Res pa je, da bo tudi Sony uporabil zelo podobno AMD-jevo osnovo in razlika najbrž ne bo velika. Naj bi pa Microsoft zagotovil večjo združljivost starih iger z novim sistemom ter novim s prejšnjimi konzolami, česar Sony ne obljublja. Obstoječe igre za Xbox naj bi tudi dobile izboljšave in naj bi na novi konzoli tekle bolj gladko ter v lepši podobi, ker bo strojna oprema to omogočala. Naslednji košček v mozaiku naslednje generacije pričakujemo že ta teden, saj je japonsko podjetje za četrtek napovedal dogodek, povezan s PS5. Medtem pa je Nintendo zatrdil, da letos še ne bo predstavil naslednika Switcha. Za to niti ni prave potrebe, saj gre aktualni, vključno s cenejšo različico Lite, še vedno dobro v promet. V času karantene je bil marsikje celo razprodan.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja