Planet Zemlja 2 v izdaji UHD blu-ray je najboljša predstavitev 4K HDR
Matjaž Ropret 29. marca 2017 ob 12:15

Pogosto slišimo pripombo, zakaj so skoraj vsi novi televizorji samo še 4K. “Kaj pa naj gledam na njem?” in “saj ni razlike v primerjavi s Full HD.” Mogoče je pri kakšni vsebini res ni tako lahko opaziti, mogoče kdo tudi nima takega vida, da bi sploh ozrl razliko, so pa primeri, kjer višja razločljivost, sploh v povezavi z načinom HDR, še kako pride do izraza. BBC-jeva dokumentarna serija Planet Zemlja 2 (Planet Earth II) je najboljši med temi primeri.

Serija je pred kratkim izšla na UHD blu-rayju s sliko 4K HDR. In ta izgleda fantastično. Še posebej na res dobrem televizorju, ampak tudi na cenejšem je viden napredek v primerjavi z »običajnim« blu-rayjem, ki je tudi v škatli.

Planet Zemlja 2 je že sam po sebi neverjeten dokumentarec. Ne samo zgodba, ki predstavi marsikatero živalsko vrsto, za katero mnogi od nas še nismo slišali, in tudi posvari pred uničujočimi vplivi človeka na okolje. Posnetki so taki, da se gledalec ves čas sprašuje, kako neki so to snemali in kako jim je uspelo najti ravno tistega albatrosa, ki že tedne čaka na samico, da po polletnem vandranju nad ocean prileti nazaj »domov« na parjenje, ali točno tisto prozorno žabico, veliko kot noht, ki mora obvarovati jajčeca pred nasilnimi osami.

Vsebina je več kot očitno prilagojena sodobnemu gledalcu, ker so zgodbe dokaj kratke, približno petminutne, potem pa mehki glas s pravo, danes že težko slišano angleško izgovorjavo, ki ga je seriji spet prispeval sir David Attenborough, dogajanje že preseli drugam.

Vse to je fantastično na vsakem televizorju visoke razločljivosti, ker je produkcija na res najvišjem nivoju. Ampak izdaja UHD blu-ray vse skupaj pomakne še višje. Podrobnosti so pri tej sliki res izjemne. Vidijo se vse dlake, vsaka tipalka, kapljice, muha, ki obletava legvana je povsem razločna, črička, ki preži na žabo, v živo ni mogoče videti tako razločno, vse je do konca realistično.

Ampak še toliko bolj je z načinom HDR izjemna barvna prezentacija. Sploh na zaslonu OLED in verjetno tudi takem s kvantnimi pikami. Zelena je tako živa, pa hkrati naravna, da imam občutek, kot da sem res v džungli. Rdeča je mogoče celo malo pretirana, ampak take barvne živahnosti še nisem videl v nobeni od serij na Netflixu ali kakšnem filmu, ki so tudi posneti v HDR-ju. Obenem pa vse skupaj izgleda naravno, ni izumetničeno, saj niso prehudi niti kontrasti niti ostrenje, in dinamični razpon je res velik.

Ko se potem človek usede nazaj za običajen televizor in si iste prizore ogleda v 1080i s klasičnega blu-rayja, namesto v 2160p z UHD blu-rayja, je hitro razočaran. Slika je bistveno temnejša, manj živahna, z opazno manj podrobnostmi, in ko jo v nastavitvah začneš svetliti, se še bolj opazi omejen razpon, saj tisto, kar je v motivih svetlega, postaja presvetlo.

Za ogled te nove izdaje Planeta zemlje 2 je treba imeti dvoje. Televizor 4K s podporo za HDR (verjetno bi delovalo tudi na takem brez HDR, ampak bi bila slika slabša) in predvajalnik ploščkov UHD blu-ray ali konzolo Xbox One S, ki te nosilce tudi prepozna, predvaja brez težav in naprej pošilja sliko HDR (po standardu HDR 10). Ta konzola je tudi najbolj smiseln nakup, saj za praktično enako ceno kot samostojen predvajalnik omogoča še igranje iger in tudi predvajanje drugih vsebin, kot je Netflix ali Amazon Prime Video.

Sama izdaja na novih nosilcih je nekoliko drugačna od tiste na običajnih blu-rayjih. Vsebine je za približno eno uro manj, ampak jo je s petimi urami še vedno dovolj za več večerov. In če me kaj moti, je to slaba razdelanost na poglavja, saj se lahko gledalec v izbirnikih odloča samo med glavnimi sklopi (otoki, gore, džungle, puščave, travnate površine, mesta), potem pa se mora s tipkami na daljinskem upravljalniku premikati po poglavjih ali preskakovati.

Mogoče se trideset funtov (35 evrov) sliši kar veliko za dokumentarec ali sploh kakršno koli izdajo UHD blu-ray (čeprav filmi stanejo enako). Ampak to je to. Boljše predstavitve slike, kot jo zmorejo prikazati novi televizorji, trenutno ne poznam. In navsezadnje se je BBC s produkcijo te serije res potrudil in izkazal, tako da se mi zdi cena enkrat za spremembo upravičena.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki