Plačilna kartica lahko živi zgolj na telefonu
Matjaž Ropret 19. aprila 2022 ob 06:14

Banka NLB je začela svojim komitentom ponuja digitalno debetno kartico Mastercad. Uporabniki tako ne dobijo več fizične kartice, temveč jo zgolj naložijo v mobilno denarnico NLB Pay.

Kdor za (brezstično) plačevanje in dvigovanje gotovine, kolikor je še potrebuje, uporablja pametni telefon, ima verjetno »plastiko« nekje doma v predalu. Morda katero od fizičnih plačilnih kartic celo nosi s seboj, v pravi denarnici ali v ovitku telefona, za vsak slučaj. Po novem pa si lahko pri največji slovenski banki naroči virtualno kartico Mastercard.

Doslej so navidezne kartice pretežno ponujali novodobni ponudniki finančnih storitev (Fintech), NLB pa je prva in za zdaj edina slovenska banka, ki je to novost uvrstila v svoj repertoar. Gre sicer za debetno Mastercard, torej za »kartico« s takojšnjim plačilom in hkrati lastnostmi »kreditne«. Torej omogoča tudi spletne nakupe, prijave v hotelih in podobno. Zadeva ima seveda vse številke, le v fizični oblik je banka ne izda. Zanjo se komitenti lahko odločijo ne glede na izbrani paket, zagotovo pa se najbolj poda k paketu Digitalni, če ta seveda posamezniku ustreza in če ga lahko dobi (namenjen je namreč zgolj novim komitentom).   

Kot razlog za odločitev za navidezno kartico namesto fizične poleg skrbi za naravo, ker ni treba izdati fizične, v NLB izpostavljajo takojšen začetek uporabe. Ob sklenitvi pakete ali odprtju računa digitalni Mastercard dobite takoj, jo vnesete v NLB Pay in se odpravite po nakupih. »Brez obiska poslovalnice in čakanja na fizično kartico, na voljo pa je tako za fizične, kot poslovne uporabnike,« še dodajajo v banki. Za začetek brezstičnega plačevanja tako ni potrebno najprej enkrat kartice vtakniti v terminal POS ali v bankomat, ker to kajpak niti ni možno. Po drugi strani bi se lahko kje našel primer, ko bi terminal zahteval vtikanje kartice, čeprav se mi kaj takega v štirih letih odkar sem prenehal uporabljati fizične kartice, to še ni zgodilo, niti v Sloveniji niti v tujini. Bankomate pa je pač treba izbirati tiste, ki omogočajo brezstični dvig. Digitalna kartica lahko tudi reši zagato ob morebitni kraji fizične v tujini. Takrat komitent, ki je ostal brez plačilnega sredstva, saj je moral kartico tudi blokirati v aplikaciji, lahko naroči novo virtualno, jo dobi takoj, in lahko znova nemoteno plačuje. Digitalna kartica je lahko zanimiva tudi za tiste, ki so pooblaščeni na kakšnem drugem računu.

Obstoječi komitenti, se lahko odločijo za »ukinitev« obstoječe plastične kartice, in prehod na virtualno. Sta pa to ločeni zadevi, zato bo kartica v takem primeru nova. Smiselna bi se mi zdela možnost, da bi poklikal, naj banka ob preteku obstoječe kartice izda le še digitalno, vendar v NLB tega za zdaj še niso uvedli. Gre tudi v obratni smeri. Če nekdo začne z virtualno kartico, a se kasneje odloči za fizično, bo banka virtualno blokirala, izdala »pravo«, ki jo je nato seveda mogoče vnesti v mobilno denarnico. Ta je s funkcionalnostjo brezstičnega plačevanja še vedno na voljo zgolj za okolje Android prek Trgovine Play (ne pa tudi AppGallery), v okolju iOS ponuja le storitev hitrega nakazovanja Flik, medtem ko se za vstop v platformo Apple Pay v NLB za zdaj niso odločili.

Naslovna fotografija: NLB

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.