Plačevanje z nosljivčki je v porastu, kje pa je Slovenija?
Matjaž Ropret 14. decembra 2019 ob 06:54

Število plačilnih transakcij z uporabo nosljive tehnologije se je letos v Evropi v primerjavi z lani povečalo za osemkrat. To sporoča podjetje Mastercard, ki ob tem še posebej izpostavlja uporabo pasivne nosljive tehnologije za plačila, precej razširjene v nekaterih državah, v Sloveniji pa skoraj neznane.

»Potrošniki ta relativno nov način plačevanja hitro in enostavno vključijo v svoj vsakdan,« bum tovrstnega poravnavanja računov v trgovinah, barih in drugod pojasnjujejo v omenjenem kartičnem ponudniku. Po njihovih besedah je trend opazen po celotni Evropi, saj je nosljiva tehnologija, ki omogoča plačila, na voljo v 26 državah EU, s kupno 30 različnimi napravi.

Slovenije sicer ni prvimi desetimi državami z največjim deležem plačil z urami, zapestnicami ali prstani. V Evropi glede tega prednjači Nizozemska, saj so tam izvedli kar tretjino vseh tovrstnih transakcij. Sledijo Velika Britanija z 18 odstotki, Švica z osmimi in Rusija s sedmimi odstotki. Pri čemer so tu všteta tako plačila s pasivno kot z aktivno tehnologijo. V deseterici so se omenjenim državam pridružile še Poljska, Švedska, Češka, Finska, Nemčija in Ukrajina. Globalno pa je pred Nizozemsko še Avstralija, medtem ko bi se med prvih deset uvrstile le še ZDA, sicer pa so evropske države pred ostalim svetom glede tega trenda. Skupaj je bilo letos v Evropi dvajsetkrat več transakcij z »nosljivčki« kot v Severni Ameriki.

Tudi analitska hiša IDC je nedavno objavila podatek, da se je v letošnjem tretjem četrtletju prodaja tovrstnih naprav skoraj podvojila glede na enako lansko obdobje. To gre resda pretežno na račun slušalk (brez kablov), ki jih tudi uvrščajo v kategorijo nosljivih naprav, a ure in zapestnice prav tako pridobivajo na priljubljenosti. Zraven pa še določeni modni dodatki, ki niso povezani in pametni, vsebujejo pa čip in anteno za komunikacijo na kratke razdalje (NFC). S tako uro, zapestnico ali prstan se približamo telefonu in nanjo »prenesemo« plačilno kartico v obliki žetona, ki jo ob prislanjanju na terminal POS prepozna enako kot brezstično kartico. Seveda potem zahteva še vpis kode PIN, kajti aktivne naprave delujejo po principu avtentikacije na napravi, tako da ta že sporoči terminalu, da ni treba zahtevati PIN-a. Žal med bankami, ki delujejo v Sloveniji, ne poznam take, ki bi ponujala možnost plačevanja s pasivno nosljivo tehnologijo, pa tudi veliko tovrstnih naprav še nisem srečal. Je pa to precej razširjeno v Skandinaviji in še kje.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Večkrat smo že omenjali, da so brezstična plačila zelo hitro postala prevladujoča in so še naprej v strmem porastu. Po zadnjih podatkih je 61 odstotkov vseh transakcij v evropskih trgovinah brezkontaktnih, kar je za skoraj četrtino več kot v začetku lanskega leta. Število trgovcev in ostalih, ki sprejemajo tako vrsto plačil, pa jez 42 odstotkov naraslo na 70 odstotkov.

Potrošniki si želijo hitrejšega in bolj udobnega plačevanja. Neverjetno je, kako hitro prevzemajo inovativne plačilne tehnologije. Nosljiva tehnologija jim ponuja praktičnost in enostavnost ter hkrati zagotavlja potrebno zaupanje in varnost,

poudarja poslovni direktor podjetja Mastercard Slovenija Luka Gabrovšek. Letos je bilo sicer za Slovenijo prelomno leto glede plačevanja z nosljivimi napravami, saj sta postali dostopni platformi Garmin Pay in kasneje še Apple Pay. Pri slednji v prihodnjem letu pričakujemo še kakšno dodatno banko, upamo pa, da tudi prva ni zadovoljna z zgolj eno plačilno kartico v sistemu in da bo bistveno razširila polje potencialnih uporabnikov. Seveda pa bi veliko za dodaten preboj pomenila še prihoda platform Google Pay in predvsem Samsung Pay, kajti pametne ure korejskega proizvajalca so poleg Applovih najbolje prodajane.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Tako tehnologijo omogoča abanka, ampak zadeva ne deluje ravno gladko. Če ti POS sistem ne “prime” telefona takoj in moraš pred polno vrsto potegniti bančno kartico iz denarnice, se počutiš rahlo neumno in takega nakupovanja ne boš nikoli več opravil!

    • Nič ne vem, da bi ta banka omogočala plačevanje z uro ali zapestnico. Pri plačevanju s telefonom pa je težava prej v konkretnem mobilniku ali poziciji NFC-ja v njem, kot pa v sami tehnologiji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja