Pixel 4 nadaljuje tradicijo vznemirjenja in frustracij
Matjaž Ropret 16. oktobra 2019 ob 06:38

Googlovi telefoni Pixel so ena največjih frustracij v tehnološkem svetu. Fotografsko so tako dobri in glede programske opreme tako simpatični, da bi človek pomislil, da se bo vse ostalo od tu naprej sestavilo samo in bodo to najboljši mobilniki na trgu. A so na žalost daleč od tega, čisto vsaka generacija ima zelo očitne hibe in pozabljene zmožnosti, ki so drugod samoumevne. Tako nazadnje ne predstavljajo niti dobrega nakupa, saj so absolutno predragi, še posebej v državah, kjer za distribucijo ne skrbi neposredno Google. Med takimi trgi je tudi Slovenija, ki včeraj predstavljenih modelov Pixel 4 in Pixel 4 XL po naših informacijah ne bo deležna. Vsaj ne letos, morda se prihodnje leto kaj spremeni.

Ko se je Google v navezi s partnerji (HC-jem, Samsungom, LG-jem, Motorolo in nazadnje Huaweijem) še ukvarjal z Nexusi, so bili to nepretenciozni telefoni, ki naj bi samo pokazali, kaj je v androidnem svetu dobra vrednost za denar in kakšna je referenčna točka za vse ostale modele zgornjega razreda. Toda s prehodom na Pixle se je poanta spremenila. V ospredje je stopilo skorajda siljenje ljudi, naj uporabljajo vse mogoče Googlove storitve, začenši z govornim Pomočnikom, in tako polnijo podatkovne strežnike in različne algoritme. Ob tem pa so v Googlu pozabili na dobre zaslone, dovoljšno količino pomnilnika, optimizacijo hitrosti in baterije, pa še na kup drugih malenkosti.

S Pixlom 4 najbrž ne bo dosti drugače. Na sicer skrajno duhamorni predstavitvi so v ospredje znova postavili, kako »telefon dela za uporabnika,« kako mu neprestano pomaga. Pomočnik menda zna še več in je še hitrejši. Prvič doslej je v telefon vgrajeno radarsko tipalo, kar omogoča upravljanje s kretnjami – to smo z drugačno tehnologijo že videli drugod, denimo pri LG-ju, in se ni obneslo – in pa menda najhitrejše prepoznavanje obraza, ki se začne že tedaj, ko uporabnik z roko seže po telefon. Mimogrede – čitalnika prstnih odtisov ni več. Vse našteto je lahko zanimivo, tudi koristno, nikakor pa ni nepogrešljivo.

Tokrat so menda več pozornosti namenili zaslonu, po debaklu z OLED-i v Pixlu 2 XL in še vedno ne najboljših primerkih enake tehnologije v obeh trojkah. Ti zasloni so bili v redu, toda ne najbolje vidni na soncu in njihova barvna pravilnost je bila daleč od idealne. Tokrat menda neodvisni laboratoriji potrjujejo kakovost in tako 5,7-palčni pri malem Pixlu 4 kot 6,3-palčni (QHD) pri Pixlu 4 XL podpirata osveževanje z 90 Hz. Pri čemer pa sistem sam prilagaja hitrost osveževanja, tako da ne deluje ves čas pri najvišji, in tako varčuje z baterijo. Ah, baterija. Konstantna šibka točka te serije telefonov. Pri manjšem so kapaciteto glede na predhodnika še malo zmanjšali, kar ne obeta nič dobrega, saj je bilo že zdaj res intenzivne dni (zame denimo na sejmih) nemogoče računati, da bi se izšlo brez vmesnega polnjenja. Brezžično in hitro žično polnjenje sicer rešujeta zagate in če se navadiš, da zadevo na vsakih nekaj ur priklopiš oz. položiš na polnilnik, je vse v redu. Toda, kadar si cel dal zunaj, je zunanja baterija skoraj obvezna. XL je tokrat dobil nekoliko večjo kapaciteto in pri njem me ne skrbi toliko.

Dobro je tudi, da so povečali količino pomnilnika s štirih na šest gigabajtov, kajti prej ga je lahko zmanjkovalo, še posebej če je uporabnik med vsemi ostalimi opravili zagnal fotoaparat. Ta je zaradi intenzivnega obdelovanja in rabe procesorja tudi velik porabnik baterije. In seveda so na fotografskem področju določene novosti. Dodali so teleobjektiv (dvakratna povečava) in hiperspektralno tipalo za zaznavanje spektra svetlobe in tako prepoznavanje različnih predmetov. Spredaj pa so žal prešli nazaj na en objektiv in tako ni več ultraširokega pogleda, ki ga je ponujala trojka in ki ga sem ga vedno s pridom izkoriščal, kadar je prišel čas za selfi. Glede ultraširokega zadaj pa so dejali, da se jim teleobjektiv zdi bolj uporaben.  

Pri delovanju fotoaparata so zdaj s strojnim učenjem zagotovili približek končnega rezultata algoritmov HDR+ že med fotografiranjem, tako da se med kadriranjem vidi, kako naj bi vse skupaj izpadlo na koncu. Prej je šele fotografija po končni obdelavi razkrila, katerih presvetlitev in senc se je telefonu uspelo znebiti. Po novem ima fotograf na voljo dva drsnika, tako za svetlost posnetka kot za sence, tako ima več možnosti za kreativnost. Pri določanju pravilne nastavitve beline fotoaparat prav tako uporablja pridobljeno Googlovo znanje, tako da lahko sneg »obarva« v pravo belo ali da za obraz uporabi druge nastavitve kot za okolico, in se tako izogne pojavu, ko vse na fotografiji vleče na eno od osnovnih barv. Portretni način je, kakopak, izboljšan in naj bi še lepše ohranil lase in dlake. Prav tako so dodelali nočni način, ki zdaj med drugim zna pravilno zajeti zvezdno nebo. S kombinacijo optičnega in že od prej znanega programskega zuma (super res zoom), ki izkorišča premike roke za zajemanje dodatnih pik in tako dosega dodatno ostrino, pa zdaj ponujajo hibridni zum v maniri Huaweija.

Fotoaparat je že od začetka glavna prednost Pixlov pred konkurenco.

Niti besedice na predstavitvi niso namenili snemanju videa, kar me malo žalosti. Saj ne, da Pixli snemajo slab 4K, daleč od tega, vendar so določeni konkurenti, še posebej iPhone in Galaxy S v tem pogledu naprednejši in tudi bolj fleksibilni. Poleg tega pri 4K edina možnost ostaja 30 sličic na sekundo, večina ostalih jih že zmore 60, nekateri pa ponujajo tudi »filmskih« 24. Še eno razočaranje je količina vgrajenega prostora za podatke (možnosti razširitve s kartico tako ali tako Google ni nikoli omogočal). Znova sta možnosti 64 in 128 GB. Prva je v letu 2019 komajda še sprejemljiva za vrhunski telefon, sploh tak, ki se ponaša s fotografijo kot eno glavnih razlikovalnih lastnosti. Letos je 128 GB že postal standard, nekateri so šli že celo na 256 GB, Google pa še vedno zaračunava sto evrov za korak z manjše na večjo shrambo. Pri tem pa ne razume, da preprosto ni Apple, ki mu kupci to vedno znova oprostijo. Pa še Apple je pri osnovnem iPhonu 11 doplačilo zmanjšal na znosnih 50 evrov. Poleg tega je Google ukinil zastonjsko shranjevanje fotografij z izvirno ločljivostjo v oblačno shrambo za kupce Pixlov. Ostaja le še obljuba treh let posodobitev operacijskega sistema. Napredek je pogosto res v odvzemanju priljubljenih funkcionalnosti.

Pixel 4 bo v glavnini držav, ki so Googlu pomembne, na voljo čez približno dva tedna. V Nemčiji bo manjši stal 749 ali 849 evrov, večji pa 899 ali 999 evrov.  

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
6 komentarjev
 • Torej bi naj v trgovinah v Sloveniji spet čakali na nove Pixle do spomladi?Ampak saj že prodajajo letošnjega Pixla 3A v Sloveniji,MobiTrgovina ,pa Mobileshop.

  • Uradni distributer, od katerega telefone kupujejo operaterji, po naših informacijah Pixla 4 za zdaj nima v načrtu. Ali se bo to spremenilo, če bo morda Google spustil cene, bomo videli v 2020. Vedno pa se lahko pojavi kdo, ki telefone uvaža na lastno pest.

 • Ma Pixli vsako leto “pogorijo” zaradi podhranjenih specifikacij. Letos ni nič drugače. Samo 64GB spomina; 6GB RAM (je sicer čisto ok, ampak za tak denar bi lahko dali 8); slabša kapaciteta baterije napram konkurenci; še vedno “samo” 18W žično polnjenje; 5W brezžično polnjenje je res sramotno in je isto hitro kot še iz časa Nexus 4(!), 10W je možno samo pri požegnanih polnilcih; kot kaže je letos ponovno zanemarjeno snemanje videa; še vedno brez ultra široke kamere;…
  Najbolj jim zamerim to, da so ukinili Google Photos upload izvirnikov. Še toliko bolj, ker so še vedno ostali na borih 64GB spomina.
  Je pa spet res, da je njihov secret sauce tako dober, da jim vsako leto s časoma odpustim hardware pomanjkljivosti in vseeno nabavim njihov mobitel ob znižanju. ¯\_(ツ)_/¯
  Letos mislim da je najbolj zanimiva pridobitev kamere Live HDR+. Me je vedno motila razlika med tem kar je vidno bo slikanju in nato dejansko sliko. Vsako leto bolj. 😀
  Hudo impresivno je, da so uspeli tako zelo pomanjšati radar, ki naredi okoli mobitela poloblo s premerom cca 0,6m. RES impresivno. Do kakšne mere bo uporabno je pa druga zadeva. Predvsem geste z mahanjem roke se mi zdijo zelo omejene glede na prejšnje Soli obljube prepoznavanja gest s prsti.

  Zelo zanimivo, da je letos nižja cena Pixlov v Evropi. P3 je bil 850 in P3XL 950€. Prijetno presenečenje.
  Aja, glede selfie kamere… P4 ima 90° FOV! Na P3 pa je 75 in 97°. Mislim da ne bo hudega. 🙂

 • Matej hvala za pozitivno kritiko,tudi jaz bom letos nabavil Pixel 4 XL,ampak ne bom čakal na znižanje,-pa nisem bogat človek.Me pa zanima ali že veš kateri spletni prodajalec se bo letos prvi odločil za nabavo Pixla 4,-po možnosti v oranžni barvi. Hvala za odgovor vnaprej.Cvetko.

 • ukinil zastonjsko shranjevanje fotografij z izvirno ločljivostjo v oblačno shrambo ??? je to sploh možno, to bi bil čisti idiotizem. Sicer pa s temi debelimi obrobami zgleda grdo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.