Pisma Miklavžu (2019): Vse so krasotice, a preveč pametna ni nobena
Marjan Kodelja 28. novembra 2019 ob 06:41

Ponudba pametnih ur na spletu je, milo rečeno, velika. A nikar ne kupuj poceni kitajskih izdelkov, ki oblikovno spominjajo na uveljavljene ure znanih izdelovalcev. Možno je, da pošiljke nikdar ne dobiš, saj jo bodo na poti uničili.

Se sprašuješ, kakšne je razlika med pametno in športno uro? Naj te potolažim, tudi midva z Matjažem tega še nisva stuhtala. Če je pametna, ker zna analizirati podatke tipal za spremljanje telesne dejavnosti in zdravja uporabnika, potem so pametne vse. Tudi športne ure. Ko pamet definirajo dodatne aplikacije, potem tudi med pametnimi urami najdemo modele, ki potemtakem tja ne sodijo. Meja med kategorijami se počasi briše, zato se je še najboljše zanašati na definicijo izdelovalca. Kako on označuje izdelek in zdravo logiko. Robustno narejene ure z odbojnim zaslonom, katerih pamet se konča pri prikazu obvestil telefona, midva uvrščava raje med športne!

Poleg treh glavnih izdelovalcev pametnih ur, Appla, Samsunga in Huaweija, je še cel kup drugih, lonček pa je zaradi popularnosti tega tehničnega izdelka pristavila tudi tradicionalna urarska industrija. Tudi pri nas je namreč mogoče dobiti prvo generacijo pametnih ur znamk Fossil in Diesel, a je prodaja slaba. Glavni razlog pa menda, da ljudje ne želijo imeti na zapestju sicer lepe ure, katere baterijo morajo polniti najmanj na vsak drugi dan, če ne še pogosteje. Zaradi tega razloga k nam ni prišla druga generacija omenjenih ur, kot tudi ne podobne drugih znanih urarskih znamk. Zato se ponudba na slovenskem trgu večinoma vrti okoli izdelkov omenjenih treh izdelovalcev, ki jih operaterji vsaj občasno po bolj ali manj ugodni ceni dodajo v komplet s pametnim telefonom. Med čakanjem na iPhone 11 je bila aktualna ponudba lanskega modela in ure po nekoliko nižji ceni. Vendar pa ni bila niti približno tako ugodna, ko smo je vajeni pri Samsungu ali Huaweiju. Ta dva občasno starejši model dodata v paket za zgolj dodatni evro. Ko pride nov model, le brž preveri ceno starejšega, zadnji mesec v letu pa je nasploh dober čas za nakup pametne (pa tudi športne) ure.

Dodatna težava za slovenske trgovce so nižje cene na tujih spletnih trgovinah, zato marsikdo, če že, uro kupi tam. Zna pa biti početje zate vsaj malo nevarno, zaradi ponaredkov. Ko naletiš na izredno ugodno ceno pametne ure kitajskega porekla, ki je oblikovno podobna Applovim uram, je bolje, da greš naprej in ne opraviš nakupa. Možno je namreč, da je nikdar ne dobiš, saj jo bodo uničili v sklopu boja proti ponaredkom. Če se ti to pripeti, boš denar vrgel skozi okno. Trgovec ti ga namreč ne bo povrnil, saj ni on kriv, da izdelka, ki ti ga je poslal, nisi prejel. Pa je skozi okno odfrčalo nekaj deset ali celo mnogo več evrov.

Preudarni Miklavž

Huawei Watch GT 2 (polna cena 250 evrov)

V drugi generaciji je ta ura dobila nekaj več »pameti«, kajti ima dovolj pomnilnika za glasbene datoteke, v spregi s telefonom pa lahko prek večje različice (46 mm) tudi opraviš klic. Manjša »ženska« žal te možnosti nima. Ne omogoča pa nameščanja aplikacij ali na primer odgovarjanja na sporočila, kar se takisto uvršča med funkcije, ki naj bi jim imele pametne ure. Po drugi strani pa ima vse ali celo več »pameti« kot nekaterega športne ure, ko gre za analizo podatkov tipal za spremljanje telesne dejavnosti in zdravja. Posebej velik poudarek je na stresu in analizi kakovosti spanja, kar je trd oreh za marsikatero uro. Glavna prednost pa je vzdržljivost baterije, kajti ta pri večjem modelu zdrži tudi do dva tedna, v tem času pa spremlja srčni utrip in kakovost spanja, pa tudi eno dejavnost na teden lahko zabeležiš. Deluje na vseh telefonih s sistemom Android, pa tudi na iPhonih, najbolje pa se počuti povezana kajpada s telefoni Huawei. (Big bang, Amazon)

Samsung Galaxy Watch Active 2 (okoli 300 evrov)

Samsung je po modelu Gear S3 Frontier, ki še vedno predstavlja prelomnico, po kateri so njihove ure postale uporaben izdelek, lani predstavil na videz povsem enak model Galaxy Watch z novim procesorjem in večjo baterijo. Isti procesor je našel pot v manjši model Galaxy Watch Active in zdaj še v olepšan in določenih področjih izboljšan model Active 2. Ure nagovarja aktivne uporabnike in dopušča nameščanje aplikacij iz lastne tržnice. Stran pot zmogljivosti in majhnosti pa je čas delovanja. Ta je odvisen od načina uporabe, vendar dosti več kot tri dni ni pričakovati. Tudi to uro je mogoče uporabljati z vsemi telefoni (Android in iOS), čeprav najbolje deluje s Samsungovimi. (Sgermobil, Amazon)

Premožni Miklavž

Apple Watch Series 5 (okoli 470 evrov)

Applove ure se na vseh testih, najin ni izjema, uvrstijo na sam vrh, tako glede kakovosti izdelave kot možnosti, ki jih nudijo. Poleg tega, da imajo verjetno najboljše procesorje, tipala so namreč podobna pri vseh, je zanje na voljo tudi daleč največ aplikacij. Te pa tudi delujejo, kot se šika, saj jih drugače Apple ne bi uvrstil v tržnico. Ura samo po sebi ni pretirano draga, vendar ker jo je mogoče povezati le z iPhoni, celotn komplet zelo, zelo veliko stane. A imaš nato na voljo Applov ekosistem, z vsem, kar ta nudi (in kar ti onemogoča). (Telekom Slovenije)

Skromni Miklavž

Amazfit GTR (okoli 150 evrov)

Cene poceni pametnih ur se začnejo tudi že pri 40 evrih, vendar je bolj kot ne vsakemu jasno, da za ta denar ni mogoče dobiti ure, ki bi kolikor toliko dobro delovala. Zanič naprave pa nima smisla kupovati, saj nič na teh urah ne deluje, kot bi moralo. Vprašljivi so celo podatki tipala, da o analizi zbranih podatkov ne izgubljam besed. Pametne ure Huami Amazfit GTR, podjetje sodi pod okrilje Xiamoia, pa niso napačne. Ne po videzu ne po zmogljivostih. Nabor pametnih in športnih funkcij je soliden, povezane pa so lahko z napravami s sistemoma Android ali iOS. V naboru ur Amazfit se najdejo tudi cenejši in ustrezno manj zmogljivi modeli, zato so idealni, če želiš ne predrago pametni uro, ki ne bo odpovedala poslušnosti po mesecu ali dveh. (Gearbest)

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kljub vsem navdušenju, so pametne ure še vedno naprave, ki si jih omisli manjšina. Nobeno presenečenje ni, da na slovenskih zapestjih vidiš več Garminov ali Suuntov, saj so športne ure mnogo bolj popularne. Med vsemi pa samo dve podpirata funkcijo, ki zna biti presodna za prihodnost ur. Mobilno plačevanje je namreč mogoče le z nekaterimi modeli športnih ur Garmin, od nedavnega pa tudi s pametnimi urami Appla. Poleg kakovostnega spremljanja dejavnosti in zdravja je verjetno to tretja funkcija, ki jo bomo uporabniki tudi v prihodnje zahtevali od izdelovalcev pametnih ur.

Naslovna fotografije: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja