Pisma Miklavžu (2019): V ušesih mora biti glasba (ali tišina)!
Matjaž Ropret 13. novembra 2019 ob 12:52

Poslušaje glasbe ali govorjene besede je priljubljeno tako doma kot na poti. To običajno počnemo s pomočjo telefonov, slušalke, ki jih dobimo zraven (če jih), pa so večinoma slabe in ne ustrezajo marsikateri želji in zahtevi. Zato si je skoraj treba omisliti kakšne druge, morda ne samo ene, ker so zelo različne za različne potrebe.

V zadnjem času sta se pri slušalkah uveljavili dve kratici – ANC in TWS. Obe označujeta lastnosti, pri čemer je druga vidna že navzven, prvo pa je treba »slišati«. True wireless stereo (TWS) označuje popolnoma brezžične slušalke. Nekoč smo poznali posamezne, ki so bile namenjene prostoročnemu telefoniranju, nato pa so proizvajalci ugotovili, kako lahko zanesljivo in cenovno učinkovito povežejo (stereo) par čepkov, kar je sprožilo malo revolucijo. To je trenutno najbolj cvetoča kategorija slušalk, izdelkov je dobesedno na stotine in ves čas se pojavljajo novi. Active noise cancelling (ANC) ali po slovenske aktivno odpravljanje šumov pa označuje sposobnost slušalk, da izničijo zunanji hrup in poslušalcu omogočijo uživanje v tem, kar posluša (in gleda), ali preprosto tišini. Poenostavljeno povedano to počnejo tako, da poslušajo okolico, in s predvajanjem nasprotnih frekvenc poskrbijo, da se hrupa ne sliši. Pri svojem delovanju imajo še nekatere druge funkcionalnosti, a več o tem pri opisu posameznih predlaganih modelov. Logično je, da odpravljanje hrupa najbolje deluje pri naglavnih (čezušesnih) slušalkah, ki poslušalca že same po sebi (pasivno) najbolje izolirajo od okolice, učinkovito je lahko še v znotrajušesnih, težje pa doseže veliko pri takih, ki samo slonijo v ušesih, saj mimo njih še vedno uhaja veliko ropota.

Še tretja lastnost se je nedvomno uveljavila, ne samo pri popolnoma brezžičnih modelih. Četudi kabli v teoriji zagotavljajo boljši zvok, je na pohodu bluetooth. Proizvajalci telefonov vse bolj opuščajo izhod za slušalke (3,5 mm), uporabnikom pa je pogosto pomembnejša »osvoboditev« od kablov, saj konkretne razlike v kvaliteti predvajanja niti ne slišijo. Tudi tu bomo večinoma predlagali slušalke z bluetoothom, saj mislimo, da so bolj smiseln nakup. Naglavne imajo tako ali tako skoraj vse tudi možnost žičnega priklopa in za poslušanje doma je to še opcija, zunaj, pa naj bo med prevažanjem z avtobusom ali vlakom, na ulici ali med vadbo, pa so kabli zgolj v napoto, zaradi preostalega hrupa pa je kakovost glasbe že tako nekoliko okrnjena.

Poleg čezušesnih (angl. over-ear) in popolnoma brezžičnih je še vedno na voljo tudi kopica predstavnikov ostalih izvedb. Naušesne (on-ear) so nekoliko manjše in cenejše od čezušesnih, a za marsikoga lahko tudi manj udobne, saj po določenem času začno tiščati. Sami bi se jim raje izognili. Pred samostojnimi čepki ter Applovimi Airpods in brezštevilnimi kloni so bili priljubljeni modeli, kjer slušalkici skupaj drži kabel, ki med uporabo počiva za vratom. Še vedno so zanimivi predvsem za rekreacijo, pa tudi za tiste, ki želijo za solidno ceno tudi solidno zvočno podobno, kajti pri popolnoma brezžičnih so pod stotimi evri še vedno precejšnji zvočni kompromisi. Precej manj je zdaj modelov s trdnim lokom, ki so sicer lahko zanimivi za določene namene, a so precej manj priročni za shranjevanje in prenašanje naokrog. Škatlico ali šop kablov se pač zlahka pospravi v žep, za lok pa je treba imeti torbo in v njej se lahko marsikaj zatika vanj.

Poleg kakovosti zvoka, ki je lahko tudi precej subjektivna, so pri slušalkah lahko pomembne še mnoge druge lastnosti. Od udobja in trpežnosti, prek vodotesnosti do zmožnosti hkratnega povezovanja z več izvori zvoka, omogočanja razumljivih telefonskih pogovorov, dolgega trajanja baterije in še česa. Kot povsod, so tudi tu nujni kompromisi. Dolge avtonomije denimo ni brez precej zajetnih »čepkov«, osredotočanje na veliko funkcionalnosti običajno pomeni zanemarjanje kakovosti zvoka in tako naprej. Tule je naš izbor slušalk, za katere mislimo, da so se proizvajalci odločili za najboljše kompromise.

Preudarni Miklavž

Jabra Elite 65t

Predno predvidoma konec meseca pridejo v prodajo nove Elite 75t so tu še različne akcije za lanske Elite 65t (Mimovrste). Te so že sicer naše najljubše popolnoma brezžične slušalke, s trenutnimi popusti pa se zlahka uvrstijo na vrh seznama pri preudarnem Miklavžu, ne šele pri premožnem. Poleg solidnega zvoka (tu je morda njihova največja šibka točka, a ni hudo) ponujajo celo vrsto uporabnih in dobro izvedenih funkcionalnosti. Ko eno vzameš iz ušesa, se predvajanje ustavi, in ko jo vstaviš nazaj, se spet nadaljuje. Istočasno so lahko povezane z dvema napravama in znajo preklapljati med njima, npr. sprejeti klic na drugem telefonu, čeprav predvajajo glasbo s prvega, in potem preklopiti nazaj. Delno tudi odpravljajo hrup, a znajo med pogovori dati povraten zvok, da uporabnik sliši samega sebe. Vse to pa se nastavlja v uporabni aplikaciji. Tudi po enem letu Jabrini ostajajo najbolj napredni »čepki«.

Sony WH-CH700N

Foto: Sony

Spodoben zvok in solidno odpravljanje hrupa v čezušesni obliki pri še vedno dostopni ceni (okrog 130 evrov). Izdelava je dobra, udobje pri nošenju tudi ne izostaja. Ni naprednih zmožnosti, a osnove so vse pokrite na dovolj visokem nivoju. (Mimovrste, Amazon)

Jaybird Tarah in Oneplus Bullets Wireless 2

Dva primerka slušalk blutooth, povezanih z vrvico za približno sto evrov. Oneplusove se lahko pohvalijo z zelo dobrim zvokom, mala podrobnost pa je magnetno sklapljanje obeh »čepkov« za lepše pospravljanje. Jaybirdove so narejene bolj z vadbo v mislih, zato dajejo vtis malo večje trpežnosti in odpornosti pred vodo, a muzikalično so nekoliko slabše. (Amazon, Oneplus)

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Premožni Miklavž

Sony WH-1000XM3

Brez dvoma slušalke, ki skorajda ne puščajo neizpolnjenih želja. Njihovo odpravljanje hrupa je osupljivo, glasbeno so zelo dobre, s pravilno odmerjenimi basi, lepim razponom in spodobno dinamiko, polnijo se prek USB-C in ponujajo dolgotrajno delovanje z baterije, tudi razmeroma udobne so. Le upravljanje prek na dotik občutljivih površin bi bilo lahko boljše. Od začetka prodaje je konkretno padla tudi cena, zato preprosto ni argumenta proti temu izdelku. (Amazon, Mimovrste) Alternativa bi lahko bile Jabra Elite 85h, a le, če je cena ustrezno nižja od Sonyjevih. (Amazon)

Apple Airpods Pro (lahko pa tudi Airpods 2)

Foto: Apple

Applove popolnoma brezžične slušalke so odlične glede zanesljivosti povezovanja in podobno kot Jabrine znajo same ustaviti in spet začeti predvajanje, če uporabnik vzame slušalko iz ušesa. Nove Airpods Pro prinašajo še odpravljanje hrupa, menda zelo učinkovito, pri čemer so to prve Applove s silikonskimi nastavki, ne zgolj trdo plastiko, zato gredo konkretneje v ušesni kanal. Kakovost zvoka je na enaki ravni kot pri prejšnjih, kar pomeni, da ne izstopa, vendar je snovalcem uspelo najti formulo za precej nevtralno, vendar prijetno zvočno kuliso, brez večjih lukenj kjerkoli v frekvenčnem spektru. Zato so slušalke primerne za katero koli glasbeno zvrst. Niso poceni, toda v svoji kategoriji trenutno nimajo prave konkurence. (iStyle)

Skromni Miklavž

JBL E25BT in Sony WI-XB400

Cenejša primerka »vrvičnih« modelov bluetooth, ki sta zaradi tega zvočno nekoliko slabša, a še vedno dovolj spodobna za večino uporabnikov. Sonyjeve so nekoliko novejše in podpirajo bluetooth 5.0, kar pomeni zanesljivejše povezovanje in daljši domet, so pa tudi nekoliko večje. Nazadnje je izbira pogosto stvar okusa. (Mimovrste, Amazon, Big bang)

Naslovna fotografija: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
6 komentarjev
   • Imaš prav. Bom raje nabavil ene originalne, samo je danes v poplavi izdelkov ločiti original od ponaredka in klona.

    • Živjo
     Mogoče poglejte Xiaomi Airdots ali pa Airdots Pro..
     Jaz jih imam in so mi odlicne teoreticno je Apple z Airpots Pro kopiral (in seveda malo izboljšal) večino funkcij Airdots Pro saj imajo tudi te ANC in gumijaste čepke..stanejo pa približno tretjino.

 • Kakšne pa imaš izkušnje z Anker BT slušalkami kot npr . Spirit Pro ali SoundBuds Surge?
  Trenutno imam Sennheiser CX 2.00, ampak bi se rad znebil kabla do telefona 🙂

  • Soundcore Liberty Lite in Liberty Neo (ki so v bistvu enake, samo rahlo izboljšane) sem testiral, ostalih Ankerjevih nisem. So v redu, zvok je boljši, kot bi pričakoval za to ceno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja