Pisma Miklavžu (2019): Športna ura je nujna za varno rekreacijo
Marjan Kodelja 11. novembra 2019 ob 06:03

Večina športnih navdušencev razume znake, ki jih sporoča telo, a radi gremo tudi čez meje. Športne ure so tu zato, da beležijo dejavnosti, pa tudi, da preprečijo nezdravo pretiravanje. Moram pa jo imeti in upoštevati, drugače mi ne more pomagati.

Krajši čas sem imel miselni preblisk, da bi preprosto potegnil črto in izenačil pametne in športne ure, pa to kljub podobnim sposobnostim zaradi različne konstrukcije preprosto ni mogoče. Pametne ure sicer enako dobro beležijo športne dejavnosti in so v večini primerov tudi podobno natančne, vendar si ne predstavljam, da bi z njo na primer izmerili potek triatlona jeklenih oziroma karkoli, kar presega občasno rekreacijo. Imajo pa tudi cel kup funkcij, ki jih športne nimajo, zato zaslužijo ločeno obravnavo.

Odlika dobre športne ure niso samo natančna tipala ter sposobnost beleženja različnih športnih dejavnosti, temveč je prav tako (ali še bolj) pomembna robustna izdelava. Med uporabo nismo pozorni nanjo, obliva jo voda, pot, vzdržati mora visoke in nizke temperature – pa tudi ravnamo z njo ne pretirano previdno, saj je delovno orodje, ne salonski izdelek. Pomembno je tudi, da je zaslon berljiv v vseh svetlobnih razmerah, zato so odsevni kljub nižji ločljivosti priporočljivejši kot drugi tipi. Dobra športna ura ima poleg običajnih tipal za merjenje gibanja še sprejemnik GPS, optično tipalo srčnega utripa poleg možnosti priklopa brezžičnega merilnega traku in barometer za merjenje nadmorske višine. Ni tudi odveč, da mi je všeč njena estetika, saj »grdavša« nimam rad na zapestju. Glede kakovosti lastne aplikacije pa so mnenja deljena. Nekaterim je pomembna, kajti uporabljajo le njo, spet drugim pa je pomembnejša možnost povezave z neodvisnimi, kot je Strava. Če športna ura povezave ne podpira, je lahko v njihovih očeh velik minus. Biti mora tudi primerne velikosti, kajti če je prevelika in opleta na majhnem zapestju, potem bosta najmanj meritvi števila korakov in srčnega utripa nenatančni. Najpomembnejšo lastnost dobre športne ure pa sem pustil za konec. Nobenega smisla ni, če baterija ne zdrži celodnevnega merjenja pri vzdržni natančnosti, predvsem sprejemnika GPS, oziroma vsaj teden dni brez merjenja dejavnosti.

Športne ure so pridobile tudi pametne funkcije, vendar ne v merilu, značilnem za pametne. Znajo prikazati najmanj obvestila pametnega telefona in to je za večino čisto dovolj. Ne vpliva veliko na trajanje baterije. Druge funkcije, mobilno plačevanje, predvajanje glasbenih datotek na brezžične slušalke s pomnilnika ure, navigacija in zemljevidi, pa so dodatki, ki lahko pridejo prav, niso pa (še) nujni v tej kategoriji naprav.

Preudarni Miklavž

Garmin Vivoactive 3 Music

Garmin ima v svoji ponudbi cel kup športnih ur, ki pa se med seboj le malo razlikujejo, zato izbrati pravšnjo ni najbolj preprosto. Model Vivoactive 3 Music sodi med njihove boljše, kar se tiče razmerja med zmogljivostmi in ceno. Primerna je za športnega navdušenca, ki želi med natančnim merjenjem telesne dejavnosti tudi poslušati glasbo. Obenem pa so mu dovolj pametne možnosti, kot je prikaz obvestil s telefona in plačevanje prek Garmin Pay-a. Cena ure se giblje okoli 250 evrov, kar je ugodna kupčija. (Amazon) Nekaj časa je sicer že na voljo naslednica Vivoactive 4 z določenimi novostmi glede merjenja vadbe, ki pa za večino kupcev niso pomembne, in ne upravičijo višje cene. Alternativi sta športni uri Polar Vantage M ali Suunto 5.

Premožni Miklavž

Suunto 9 Baro

Suunto velja za Apple na področju pametnih ur. Njihove ure niso natrpane s funkcijami, vendar kar omogočajo, to počnejo kakovostno. Imajo pa tudi svojevrstno estetiko in so zato primerne za nošenje ob vseh priložnostih. Model Suunto 9 Baro je trenutno najboljše, kar ponujajo, poleg natančnega merjenja pa ga odlikuje tudi izredno dolgo trajanje baterije – v skrajnem primeru tudi do 120 ur beleženja. Pametne funkcije pa so omejene na prikaz obvestil s telefona, kar pa je večino športnikov bolj kot ne dovolj. Je tudi izredno trpežno narejena ura in zdrži tudi v ekstremnih razmerah. Cena za uro se trenutno giblje okoli 600 evrov. (Urarstvo Lečnik) Alternativi sta športni uri Polar Vantage V ali Garmim Fenix 6.

Skromni Miklavž

Polar m200

Skromnost je lepa čednost, vendar ne, ko gre za športne ure. Če iščemo poceni merilnik dejavnosti, potem je gotovo bolje izbrati kakovostno, a še vedno poceni napravo iz kategorije (pametnih) športnih zapestnic, kot iskati poceni slabo izdelan plastični kitajski izdelek, ki morebiti sodi med ure. Izjema so starejši modeli, ki pa so še v prodaji in jih izdelovalec ponuja po ugodni ceni. Pa še v tem primeru gre za cenovni rang okoli 150 evrov, redkeje manj. Športne ure namreč ne zastarajo niti približno tako hitro kot pametne. Prepričani smo namreč lahko, da ura, ki je pred tremi leti dobro merila dejavnost, te sposobnosti do danes ni izgubila. Morda le na videz ni več sodobna. (Amazon, Intersport)

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ko gre za športne ure nerad govorim o ceni, kajti ta je podvržena skoraj tedenskim spremembam in akcijam trgovcem, ki so navadili potrošnike, da vedno zahtevajo popust. Niso neobičajni niti primeri, da je ura šele napovedana, kupci pa že sprašujejo, koliko popusta bodo prejeli. Športno uro kupujemo za dlje kot pametno. Zaradi tega se splača počakati na primerno ponudbo. Do konca letošnjega leta pa lahko pričakujemo najmanj dve. Črni petek (29. november) podaljšan vsaj do ponedeljka ter nato še »Miklavževi- božično-novoletni popusti«.

Naslovna fotografija: DepostPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja