Pisma Miklavžu (2019) – Meril bi svojo aktivnost
Matjaž Ropret 8. novembra 2019 ob 06:38

Še slab mesec je do obiska prvega od treh dobrih mož, ki se zvrstijo do konca leta. Zato je čas, da pridni pošljemo kakšno pismo. Tako bova z Marjanom v naslednjih tednih dala nekaj predlogov za obdarovanje, ki pa jih lahko vzameš tudi kot pregled trga po posameznih vrstah izdelkov. Pri vsaki bova izpostavila tri (do največ pet) izdelkov, ki se nama glede na preizkuse zdijo najboljši nakupi. Torej ni nujno, da bodo to darila, če iščeš predlog, katero zapestnico, uro, slušalke, zvočnik, robotski sesalnik in še kakšno napravo se splača kupiti, spremljaj Tehnozvezdje.

Vsakič bova predlagala najboljši izbor v treh kategorijah. Preudarni Miklavž bo prinesel izdelek, ki ima po najinem mnenju v splošnem najboljše razmerje med ceno in kvaliteto. Ali alternativno enega od najboljših, ki mu je že dovolj padla cena, da je širše dostopen. Premožni Miklavž se ne bo (pretirano) oziral na ceno, ampak bo izbral najboljše, kar je mogoče kupiti. Z izjemo kakšnih premijskih primerkov, kjer večina cenovne postavke odpade na modo ali faktor zavisti, tega pa ne bomo podpirali. Skromni Miklavž pa bo poskušal najti kolikor se da cenejšo, a še vedno dovolj dobro alternativo izdelku, ki bi ga izbral njegov preudarni kolega. Toliko začetnih pojasnil, zdaj pa se lotimo prvih nasvetov.

Pametne zapestnice

Pametne, rekreativne, kakršenkoli pridevnik že damo zapestnicam, so se zdaj zares udomačile. Veliko je k temu zagotovo prispevala precejšnja pocenitev, ker se danes čisto solidno da kupiti za manj kot 30 evrov, tudi res dobre pa ne stanejo več kot sto evrov, kjer je bila še kakšno leto nazaj vstopna cena pri nekitajskih znamkah. To drastično znižanje, s svojo agresivno taktiko ga je spodbudil Xiaomi, je nedvomno prispevalo h koncu poti enega od pionirjev na tem področju, podjetja Fitibit. Zapestnice so osnovi še vedno števci korakov in nekakšni osebni priganjači, ki nas opominjajo, da se je treba razmigati, toda počnejo še marsikaj več. Zbirajo precej podatkov o našem gibanju in o spanju, ki se jih da nato analizirati (na žalost gredo skoraj obvezno v oblak, temu se skoraj ne da izogniti, edino izbrati ponudnika, ki mu najbolj zaupamo), nekatere celo s pomočjo satelitov (GPS), merijo srčni utrip, prikazujejo obvestila s telefona, vremensko napoved in lahko še kaj. Seveda tudi točen čas. Nekatere so povsem primerljive s tem, kar omogočajo določene ure (Amazfit, Huawei Watch GT), le na roki izpadejo drugače in so mogoče manj moteče za nošnjo. Precejšnje razlike med njimi so v natančnosti zbranih podatkov, kakovosti zaslona in samega paščka ter materialov, trajanju baterije, kakovosti aplikacije in sodelovanju s telefonom. Mnoge kljub zelo nizkim cenam niso vredne nakupe, ker uporabniku povzročajo preveč frustracij. Tule so tiste, o katerih se splača razmišljati.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Preudarni Miklavž

Samsung Galaxy Fit

Korejsko podjetje je po prejšnjih, ambicioznih modelih Fit z ukrivljenimi in dokaj velikimi zasloni prilagodilo taktiko. Na bolje. Novi Fit je precej bolj neizstopajoča, na roki neopazna in cenejša zapestnica, ki še vedno zna marsikaj. Nima sicer vgrajenega GPS-a, a vseeno ni neuporabna pri konkretnejši vadbi, v povezavi z androidnim telefonom lahko na njen zaslonček – majhen, toda lep in dobro viden tudi na soncu – prileti marsikaj. Ne manjkajo merilnik srčnega utripa in dobra izbira številčnic, tudi uporabniški vmesnik je dober, malce moti le zahteva po dveh aplikacijah na telefonu. Baterija zdrži od pet do sedem dni, kar je mogoče manj kot pri kakšni konkurenčni, vendar je tudi nabor funkcionalnosti obširnejši in zaslon lepši. Cena je bila že z začetnimi stotimi evri razumna, zdaj pa se zapestnico da dobiti za 70 ali 80 evrov, kar je še bolje. (Sgermobil, Amazon)

Premožni Miklavž

Garmin Vivosport

Za tiste, ki v zapestnici želijo GPS za res natančno spremljanje vadbe, je še vedno najboljša izbira Garminova Vivosport, kljub temu, da je na trgu že več kot eno leto. Morda izgleda malo manj atraktivno, njen zaslon ni tako barvit, toda na soncu je odlično viden. Zmore večino tega, kar ponuja Samsungova, tako glede obvestil s telefona kot drugih informacij (vreme, itd), seveda pa je daleč spredaj pri podatkih rekreacije. Pri tej ponudi res podrobne podatke z grafi o hitrosti, srčnem utripu, višini in še čem. Baterija med običajnim delovanjem zdrži do pet dni, vadba s satelitskimi podatki pa je lahko dolga kakšne štiri ure, mogoče pet. Vivosport se zdaj da kupiti za sto evrov in bi s to ceno lahko prišla tudi v preudarno kategorijo. (Intersport, Amazon)

Skromni Miklavž

Xiaomi Mi Band 4

Xiaomi se je že lani povzpel na vrh prodajnih lestvic s svojimi zapestnicami. Ne brez razloga, saj je ponudil večino tega, za kar je bilo prej treba kupiti fitbita, za tretjino ali četrtino cene. Mi Band 4 nadaljuje to tradicijo, po funkcionalnostih je naprava podobna Samsungovi, vendar malo manj dodelana, tudi glede povezave s telefonom in z bolj okornim vmesnikom. Tudi zunanji izgled je za snovalce zelo očitno drugotnega pomena, zato pa zapestnica blesti s kar tritedensko avtonomijo baterije. Ker se jo da dobiti za manj kot 30 evrov, Miklavžu sploh ni treba pomišljati, ako mu zgornji dve ne gresta v proračun. (Mimovrste, Gearbest – koda za popust GBBAND4MI.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja