Pisanje zakona o elektronskih komunikacijah je najboljša služba na svetu
Matjaž Ropret 22. decembra 2016 ob 12:32

Pol leta po tem, ko bi morale določbe direktive o regulaciji telekomunikacij že veljati, šele predstaviš predlog zakona. Sprejmeš ga še eno leto kasneje, ko je Bruselj že zagrozil s konkretno kaznijo. Štiri leta kasneje proceduro ponoviš. Zamudiš osnovne roke, ampak si ravno dovolj hiter, da kazni še ni treba plačati. Spotoma malo razburiš javnost, da vse skupaj izpade pomembneje, kot je, in se ni treba ukvarjati z drugimi projekti. In ko je zakon sprejet, so vsi zadovoljni, da se je to končno zgodilo, vmes pa je začelo veljati že toliko novih uredb in direktiv s področja telekomunikacij, varstva osebnih podatkov, e-trgovine in še česa, da greš lahko v nov cikel. Pisanje zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom) je najboljša služba na svetu.

To službo imajo že približno desetletje eni in isti ljudje. Zakaj bi jih zamenjali, jim nalagali kazni, če pa se tako trudijo? Materija je težavna, panoga se neverjetno hitro spreminja, treba je slediti novostim. In, poglejte, smo drugi na svetu, ki smo uzakonili internetno nevtralnost! »Da se ne da več odstaviti direktorja Akosa? Emm, kje smo že ostali? Nevtralnost, drugi na svetu smo!«  In kako bi lahko uvedli nove pisce, če so zdajšnji ravno sredi priprave novega predloga? Naštudirali so materijo, usklajujejo se s z ministrstvi, poznajo postopek. Če pripeljemo nove, bo vse zastalo in bomo plačali kazen zaradi zamude.

Vmes kajpak ni časa za postranske zadeve. ZEKom je v javni obravnavi, nekaj rešitev je zelo občutljivih, pisci iščejo take, ki bodo zadovoljile vse strani, kompromisi so težavni, njihovo sklepanje je dolgotrajno. Pustite jih pri miru, ne morejo se zdaj ukvarjati z e-storitvami, z zagotavljanjem boljšega okolja za podjetja, odpravljanjem birokratskih postopkov iz papirnatih časov, prioriteta je ZEKom. Drugače bomo plačali kazen. Pa še strategijo razvoja telekomunikacij so pisali vmes. V tistih letih, ko se niso toliko ukvarjali z ZEKomom. In minister jim pritrjuje, na nekaterih področjih smo vodilni. Kar poglejte nevtralnost. »Ja, res škoda, da jo bo treba zaradi evropsko uredbe vreči ven.«

Zaposleni na direktoratu za informacijsko družbo si lahko za letošnje praznike spet čestitajo. Tik pred njimi so oddali ZEKom v pregled ostalim, ujeli so svoj skrajni rok, čez praznike so prosti in zdaj bo krivda za morebitne (dodatne) zamude drugje. Saj, zakaj bi morali biti vsi na dopustu od 24. decembra do 3. januarja? Da pa ne bi slučajno zmanjkalo štrene, so vmes že dali poziv za predloge, kaj vse naj bo v povsem novem ZEKomu (ali kakor koli se bo imenoval). Počasi jih bo treba začeti pregledovati in začeti snovati novo besedilo. Dela je za vsaj naslednji dve leti.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Če avtor predvideva, da lahko državni uradniki samostojno odločajo o tem kaj bodo v določenem času delali, je njegovo predvidevanje napačno. Prav tako se moti v delu, ko govori, da vsebino zakonov določajo uradniki. Na vsakem ministrstvu so odločevalci, ki uradnikom določajo roke in vsebino. Vloga uradnikov pa je, da tehnično speljejo zadeve.

    Če avtor meni, da je vsebina določenih členov konkretnega zakona nastala na pristojnem ministrstvu, se tudi moti.

    Odgovornost za posamezna dejanja je v prispevku naslovljena na anonimno skupino uradnikov. Na ta način so razbremenjeni tisti, ki dejansko odločajo.

    V primeru, da bi avtor hotel v resnici pokazati na odgovorne za nenavadna dogajanja v nastajanju telekomunikacijske zakonodaje, bo moral za očitane odločitve poiskati dejanske odločevalce.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja