Photokina še ni mrtva in prehaja na vsakoletno frekvenco
Matjaž Ropret 24. maja 2017 ob 19:20

Photokina je bila do revolucije, ki so jo povzročili pametni telefoni, nujen sejem za vse ljubitelje fotografije. Tudi iz Slovenije so cele odprave romale v Köln, a se je njihova številčnost v zadnjem času precej zmanjšala. Lanska Photokina je bila hecna. Ljudi je bilo še vedno ogromno, a sejem je ostal nekje v letu 2008, kot da se vmes telefoni niso zgodili in povsem prevzeli fotografije. Pa tudi nekateri večji proizvajalci, kot je Samsung, so odpadli.

Zato sem pričakoval prejkone počasen zaton tega bienalnega sejma in me je včerajšnja napoved o novi smeri tega dogodka kar malo presenetila. Pa ne samo mene. Organizatorji so namreč napovedali, da bo od naslednje naprej Photokina vsakoletni dogodek. S čimer bo

optimalno odsevala hitro spreminjajočo se naravo vse bolj digitalizirane (fotografske) industrije in njene vse krajše inovacijske cikluse.

Poudarek pa bo na celotnem ekosistemu. Niti ne fotografije, ampak slikovne obdelave (imaging), ki se v zadnjem času vse bolj uveljavlja kot glavni termin v tej panogi. Ta ekosistem pa poleg samega procesa od zajema do vizualne prezentacije fotografije vključuje, kot so zapisali organizatorji, vključuje še navidezno in dodano resničnost, računalništvo v oblaku, prepoznavanje oseb in predmetov na fotografijah ter holografske naprave in storitve.

Zato je Katharina S. Hamma, direktorica kölnskega sejmišča zapisala, da ob vseh spremembah delajo naslednji logičen korak.

Ponudili bomo atraktivno, digitalno podprto letno platformo za predstavljanje najnovejših inovacij in priložnost za pogovore s prodajalci, profesionalnimi ter domačimi uporabniki.

Ne samo, da bo Photokina poslej na sporedu letno, zamenjal se bo tudi termin. Prihodnje leto bodo sejem skrajšali za en dan, potekal bo od srede, 26., do nedelje, 29. septembra. Nato pa bo naslednji že maja 2019 in potem vsako leto v maju. Kar verjetno pomeni, da bo ena od naslednjih dveh Photokin nekoliko okrnjena. Ali prva, ker bodo vsi čakali na nov termin in format, ali pa druga, ker samo pol leta kasneje ne bodo imeli veliko novega pokazati.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja