Photokina 2018: Sony verjame v svoj tehnološki primat
Matjaž Ropret 25. septembra 2018 ob 11:15

Novinarske predstavitve na tokratnem fotografskem sejmu Photokina, zadnjem v desetletja ustaljenem bienalnem ritmu, je otvoril Sony. In to storil v tipični maniri za japonske proizvajalce. Brez pompoznosti in odvečnega govorjenja ali bahaštva, pa vendarle nekako ponižno samozavestno.

Kenji Tanaka, vodja oddelka za fotoaparate z izmenljivimi objektivi, je zbrane pozdravil v dobi brezzrcalnih fotoaparatov polnega formata. Te Sony izdeluje že pet, poleg njega je že nekaj časa na tem področju prisotna premijska Leica, zadnji mesec pa smo prisostvovali vstopu najprej Nikona in kmalu za njim še Canona na to področje. Že čez nekaj ur bi utegnili slišati še napoved Panasonica. A v Sonyju, ki ne samo, da je št. 1 ena v tem segmentu, ampak že od leta 2010 na celotnem brezzrcalnem trgu, so kljub temu prepričani, da bodo ohranili vodilno mesto.

Po besedah Tanake, je njihova glavna prednost v tem, da skoraj vse elemente in tehnologije tovrstnih fotoaparatov razvijajo in izdelujejo sami. So tudi največji svetovni proizvajalec svetlobnih tipal in elektronskih kukal.

Ne delamo kombinacije tehnologije, ampak integracijo tehnologije. Zaradi tega lahko denimo dosežemo hitrejšo obdelavo signala, manjše ohišje, daljše trajanje baterije in druge prednosti,

Je našteval Sonyjev govornik.

Kot je poudaril, so pri aparatih A7 in zdaj A9 iz generacije v generacijo dosegalo precej večje preskoke, kot smo jih pri tehnologiji sicer navajeni običajno. Glavna filozofija, ki se je držijo, je sicer osredotočanje na pet ključnih lastnosti. To so masa in velikost, trajanje baterije, hitrost, kakovost posnetkov in objektivi. Prav pri slednjih je bil Sony prvih nekaj let deležen precejšnjih kritik, toda v zadnjem času je negodovanje (potencialnih) uporabnikov večina zoženo samo še na cene, izbira pa je že precej velika. Skupno je za bajonet E na voljo 48 Sonyjevih objektivov, nekaj pa jih prispevajo še drugi proizvajalci. Takana je napovedal ducat novih v bližnji prihodnosti. Pri čemer se osredotočajo na zagotavljanje ustrezne ločljivosti, lepote »bokeha«, samodejno ostrenje, tiho delovanje, primernost za videografijo in čim manjšo masa, da ima brezzrcalni sistem sploh smisel. Sony za razliko od ostalih isti bajonet uporablja tudi pri profesionalnih kamkorderjih in filmskih kamerah, s čimer je dejansko v prednosti.

Za prihodnost napovedujejo še uporabo umetne inteligence, kar je danes kajpada moderno in brez uporabe ali zlorabe tega pojma ne gre. Naj bi pa to povečalo možnosti umetniškega izražanja in osredotočanja na bistvo, namesto ukvarjanja z nastavitvami. Med take sodi tudi tehnologija zasledovanja oči za samodejno ostrenje. Tako pri ljudeh kot pri živalih. Fotoaparat tako ostri, ko se bitja premikajo, fotograf pa se ukvarja s kompozicijo, ne s tem, ali bo posnetek oster.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja